Deprem bölgesinde korku dolu anlar... Kilis'te süper hücre denilen hava olayı yaşandı. Süper hücre Kilis'te korku dolu anlar yaşattı. Gaziantep'te ceviz büyüklüğünde dolu yağdı. İşte süper hücre hakkında bilinenler

Deprem bölgesinde korku dolu anlar... Kilis'te süper hücre denilen hava olayı yaşandı. Şimşek, yıldırım, gök gürültüsü, dolu, fırtına, yağmur aynı anda etkili oldu. Ortaya korkunç görüntüler yaşandı. Gaziantep'te ceviz büyüklüğünde yağan dolunun büyüklüğü yağışın boyutunu gözler önüne serdi. Kilis ve Gaziantep'te yollar, caddeler göle döndü.

Deprem felaketinin ardınan, sel felaketiyle sarsılan bölgedeki illerde ortaya çıkan doğa olayları hem Türkiye'yi hem de bölgedeki vatandaşları tedirgin etmeye devam ediyor.

 Kilis'te çekilen görüntüler gökyüzündeki yıldırım ve şimşek hareketliliği dikkat çekerken, yağışlar beyaz köpükler oluştuğu görüldü.

Süper hücre adı verilen doğa olayının Gaziantep ve Kilis bölgelerinde etkili olduğu öğrenildi. Şimşek, yıldırım, gök gürültüsü, dolu, fırtına, yağmur aynı anda yaşandı.

CEVİZ BÜYÜKLÜĞÜNDE DOLU YAĞDI!

Süper hücre hareketlerinden sonra, Kilis ve Gaziantep'e ceviz büyüklüğünde dolu da yağdı.

Gaziantep Şahinbey'de bulunan Alleben deresinin taşmak üzere olduğu görüldü.

Kilis'te yıldırım düşme anı kameralara böyle yansıdı.

SÜPER HÜCRE FIRTINASI NEDİR?

Atmosferin yukarı seviyelerindeki açısal rüzgâr yön değişiminin fazla olduğu aşırı termodinamik kararsızlığa bağlı olarak dikey rüzgârların fazla olduğu bölgelerde ortaya olan kuvvetli bir oraj biçimidir. Orajın dört alt sınıfından (süper hücre, bora hattı, çoklu hücre ve tek hücre) biri olan süper hücre, bunlar arasında yaygınlığı en az olanıdır.

Süper hücre "Az Yağışlı", "Klasik" , "Bol Yağışlı" olmak üzere üç çeşittir.

1-Az Yağışlı Süper Hücre

Az-yağışlı süper hücre genellikle nem oranının düşük olduğu yaz sezonunda oluşur. Az yağışlı süper hücreler yaptıkları dolu yağışları ile ünlüdürler, kimi zaman hiç yağmur bırakmadan golf topu büyüklüğünde dolu yağdırdıkları bilinmektedir. Az yağışlı süper hücrelerde görülen hortumlar, bol yağışlı veya klasik süper hücrelere kıyasen daha zayıf yapıdadır. Zira hava daha düşük nem oranına sahip olduğu için yağışla beraber buharlaşmadan kaynaklanan ısı kaybı aşağı yönlü hava akımlarının gelişmesine elverişlidir. Bu bakımdan hortumlar ayrıca daha kısa ömürlü olur. Nem oranı düşük olduğu için konveksiyon ile yükselen hava parseli daha yüksek seviyede yoğunlaşacağı için bulut tabanı oldukça yüksektir.

2- Klasik Süper Hücre

Az yağışlı ve bol yağışlı süper hücreler genellikle farklı tip gökgürültülü fırtınaların hibritleşmiş biçimdir, klasik süper hücre ise süper hücrenin saf bir formu olarak kabul edilir. En klasik örneği saat yönünün tersine rüzgarlara sahip olan ve radarda virgül görünümlü Hook Echo adı verilen fırtına biçimidir. Virgülün kıvrıldığı yerde genellikle bir hortum bulutu bulunur. En şiddetli hortumlar bu fırtınaların altında oluşur.

3-Bol Yağışlı Süper Hücre

Barbunya görünümüne sahip bol yağışlı süper hücre ise hava kütlesinin taşıdığı su miktarı olduğu koşullarda meydana gelir. Çok yoğun yağışlara sebep oldukları için görüş mesafesi oldukça düşer, bu yüzden bu fırtınaların hortumları çoğunlukla fark edilemediği için hortumlara bağlı ölümler en çok bu tip fırtınalarda görülür.

Son halini gören herkes aynı yorumu yaptı Narin Güran cinayeti davasında yeni gelişme! Okan Buruk'un özel isteği Michail Antonio Narin Güran cinayetinde 3 kişi daha evdeymiş Restorandaki yangından acı haber geldi Dikkat! Meteorolojiden kritik uyarı geldi