Deprem bölgesi beşik gibi sallanıyor... Deprem bölgesinde bir deprem daha. Deprem şiddetli şekilde hissedildi. Depremin derinliği şiddetini artırdı

Kahramanmaraş merkezli yaşanan 2 büyük depremin ardından 10 kentte yıkım yaşanmıştı. Deprem bölgesinde artçı sarsıntılar devam ediyor. 4 büyüklüğünün üzerindeki depremler şiddetli şekilde hissediliyor. Bir de deprem yüzeye yakın olunca hissedilen sarsıntı daha büyük oluyor. Az önce Kahramanmaraş merkezli bir deprem daha yaşandı. Deprem birçok kentte hissedildi. Prof. Dr. Naci Görür de artçı depremler hakkında bilgi verdi.

Kahramanmaraş merkezli ve 10 ilde büyük yıkıma neden olan deprem ve sonrası artçı depremler bölgenin beşik gibi sallanmasına neden oluyor. Kahramanmaraş Göksun merkezli 4.5 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı.

AFAD tarafından depremin saat 17:58'de yerin 3.82 kilometre derinliğinde gerçekleştiği açıklandı. Depremin derinliğinin sığ olması şiddetli şekilde hissedilmesine neden oldu.

Deprem çevre illerden de hissedildi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür artçı depremler hakkında konuştu.

Görür, bölgede süren artçı depremlere ilişkin de şu bilgileri verdi:

"Korkuya bir çare yok. Her insan korkar ama yapacak bir şey yok. Korkmamız, gerçekleri duymamak olamaz. Bizim insanlarımızın korktuğunu ben düşünmüyorum. Önlem alınmalı, böylece korkunun yarattığı sorundan kaçınılmış olur. 6’lar mertebesinde, 7’den küçük artçılar olabilir; bu, genel bir kaidedir. Yani bir yerde 7’nin üzerinde büyük bir deprem olmuşsa artçılar da en fazla 7’ye kadar olur. Artçılar, büyük depremin enerjisini büyük ölçüde boşalttıktan sonra, orada olan, etraftaki kimi kırıkların yüklenmeyle kırılmalarına bağlıdır. Onlar da daha küçük olacaktır. Dolayısıyla 6’lar mertebesinde depremler olabilir. Zaman geçtikçe bu 5’e, 4’e, 3’e, 2’ye düşer. Ondan sonra zaten hissetmezsin. Bu süreçte ben tahmin ediyorum ki böyle iki büyük depremden dolayı bir seneyi geçebilir. Çok küçük olanlar binalara etki etmez ama 5’lik, 6’lık depremler hasarlı binaların yıkılmasına neden olur. Tüm binaların da biraz yorulmasına neden olur. Onun için AFAD hasar tespit yapıyor, eğer gerçekten kötü durumda yapılar varsa onlar yıkılacak, hasarı çok yapısal olmayanlara da müsaade edecekler. O artçı depremler de zaten onları yıkamayacak durumda olacak.

"FAY HARİTALARI KONUSUNDA TARTIŞMAYA AÇIK BİR DURUM YOK"

Görür, güncel fay hatları haritası konusunda akademisyenler arasında yaşanan tartışmayı ise şöyle değerlendirdi:

"Ortada bir tartışma yok. Onu kim tartışmaya açtıysa bu işi bilmeyen insanlardır. Haritalar, oturup bir günde biri tarafından yapılmaz. Bu, onlarca yılın, yani Türkiye Cumhuriyeti’nde neredeyse bir asırdır MTA’nın, üniversitelerin, Türkiye Petrolleri’nin, çeşitli araştırma kuruluşlarının emek vererek yıllar sonucunda ortaya çıkan, Türkiye jeolojisini ortaya koyan haritalardır. Elbette ki her şey zaman içerisinde teknoloji ilerledikçe yeni bulgularla yenilenir ama hiçbir zaman temelden tartışmaya açılmaz. Onu tartışmaya açanlar, bu işi bilmeyen insanlar olabilir. Kesinlikle ciddiye alınmayacak bir konudur."

Son halini gören herkes aynı yorumu yaptı Narin Güran cinayeti davasında yeni gelişme! Okan Buruk'un özel isteği Michail Antonio Narin Güran cinayetinde 3 kişi daha evdeymiş Restorandaki yangından acı haber geldi Dikkat! Meteorolojiden kritik uyarı geldi