Deniz Zeyrek'ten Andımız ve Rabia yemini karşılaştırması: 'Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu'

Deniz Zeyrek, okullardan kaldırılmasına karar verilen 'Andımız' ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kalabalıklara sık sık tekrarlattığı 'Rabia yeminini' karşılaştırdı. Zeyrek, "Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu" diyerek bitirdiği yazısında MHP'nin tavrına dikkat çekti.

Sözcü gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, bugünkü köşesinde son günlerde çok tartışılan 'Andımız' meselesini kaleme aldı. Danıştay idari Dava Daireleri Genel Kurulu'nun okullardan kaldırılmasına karar verdiği 'öğrenci andı' ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kalabalıklara sık sık ettirdiği 'Rabia yeminini' karşılaştıran Deniz Zeyrek "Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu" söleriyle tepki gösterdi...

Deniz ZEYREK / SÖZCÜ

"ANDIMIZ, PAPAĞAN GİBİ TEKRARLANIYORDU, ÇAĞI DIŞIYDI VE FAŞİZMİN UYGULAMASIYDI"

Biliyorsunuz Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, "öğrenci Andı" davasını karara bağladı. "Andımız" olarak bildiğimiz "Türküm, doğruyum, çalışkanım" diye başlayan öğrenci andı artık tarih oldu.

Şimdi size "Andımız"la ilgili bazı görüşler yazacağım. Aşırı milliyetçiyseniz, MHP'liyseniz, "Millet" ya da "Ulus" kavramı sizin için önemliyse, lütfen sabredin. Bana kızmadan, bağırmadan yazdıklarımı sonuna kadar okuyun, tepkinizi sonunda gösterin:

- Türkler zaten kendi çağdaş unsurlara göre ulus bilincine en geç ulaşan topluluktur.
- Ulus bilincine geç ulaşan bir toplumda sembol ve ritüeller kullanılarak ortak bir milli kimlik inşa edilmeye çalışılması anlaşılabilir bir durumdur.
- 1910'dan itibaren eğitimde "davranışçı model", yani bir şeyin tekrar ettirilerek dikte edilmesi, empoze edilmesi, bir anlamda kafasına vura vura belletilmesi modeli benimsendi.

- "Andımız" da milli bütünlüğü sağlamak için (milli kimlik inşa etme mantığıyla) okullarda okutulmaya başlandı. Bu aynı zamanda okulların ideolojikleşmesi ve askerileşmesi anlamına gelmektedir.
- Gerek FAŞİZM gerekse KOMÜNİZM, "öğrenci andı" ve benzeri uygulamaları sıkça kullanmıştır. Askeri ağırlıklı rejimler bu tür uygulamaları temel almıştır.
- 21. Yüzyıl Türkiye'sinde 30'lu yılların ritüellerini benimsemek anakronik (çağ dışı) bir yaklaşımdır.

- Öğrencilerin her gün "papağan gibi" tekrarlayacakları sözler yerine, konuşup tartışarak ve yaşayarak edinecekleri özellikler günümüz eğitiminin önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Her sabah öğrencilerin sıraya sokulup tekrarlatılarak birtakım değerlerin kazandırılmaya çalışılması hem Türk Milli Eğitiminin benimsediği eğitim anlayışına hem de dünyada genel kabul gören eğitimbilim anlayışına uygun değildir.

-Andımız kaldınlarak toplumumuzun geçirmiş olduğu sosyo-kültürel değişimler neticesinde öğrenci andında yer alan ifadelere dair yanlış anlaşılmalara sebep olacak yaklaşımlann önüne geçilmesi amaçlanmıştır.
Bu yazdıklarımdan dolayı kadına mı? öfkelendiniz mi?

Yanıtı "evet" ise lütfen beni hemen hedef tahtasına koymayın.

Deniz Zeyrek'in yazısını okumak için TIKLAYIN

BİM 29 Kasım Cuma 2024 indirim kataloğu yayımlandı Narin Güran cinayetinde katil belli oldu! Para çekme ve yatırma işlemleri değişiyor Bankalara dolar talimatı gitti! Teğmenler soruşturmasında görevden almalar 9 kilo vermişti! Derin göğüs dekoltesi olay oldu