Demokratikleşme paketi Arap basınında da yankı uyandırdı! Peki paketteki hangi madde ön plana çıktı?

Dün Başbakan tarafından açıklanan "Demokratikleşme Paketi" Arap medyasında geniş yer buldu.

Demokratikleşme Paketi'yle ilgili Arap basınındaki haberler, "kamuda başörtü yasağının kaldırılması ve Türkiye'deki Kürtlere tanınan hakların genişletilmesi" üzerinde yoğunlaştı.



Lübnan'ın En-Nehar gazetesi "Erdoğan'dan başötüsüne, farklı dil ve lehçelerde eğitime izin veren, Süryani Manastırına ait arazinin vakfa iade eden reform paketi" başlıklı haberinde "Demokratikleşme Paketi"nde yer alan maddeleri ayrıntılı bir şekilde verdi. Haberde, Süryaniler'e ait Mor Gabriel Manastırı arazisinin vakfa iade edileceği, özel okullarda ana dilde eğitimin yolunun açılacağı, yerleşim yerlerine eski adlarının verilmesi konuları üzerinde duruldu.



Suudi Arabistan'ın etkili gazetelerinden Eş-Şark’ul Evsat da "Erdoğan'dan anayasaya dokunmayan ve muhalefeti memnun etmeyen reform paketi" başlıklı haberinde, "Erdoğan'ın açıkladığı siyasi ve idari reformların bulunduğu, reform paketi muhalefetteki Kürt partisi tarafından eleştirildi ve Kürtleri tatmin etmedi" denildi. Vaadedilen reformların Kürtler için bazı taleplerinin kabul edilmesi açısından önemli olduğunu aktaran gazete, ilköğretimde okunan "Andımız"ın kaldırılmasına da yer verdi. 



Türkiye'deki muhalefetin pakete ilişkin eleştirilerini de haberine yansıtan Eş-Şark'ul Evsat, BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak'ın değerlendirmelerini de sayfasına taşıdı.



Başörtüsü öne çıktı



Lübnan'ın El-Liva gazetesi ise "Demokratikleşme Paketi"ni Türkiye'deki Kürtleri tatmin etmediğini, Kürtlerin devlet okullarında da anadilleriyle eğitim görmek istediklerini ifade etti. Hizbullah'a yakın "El-Ahbar" gazetesi ise paketi, "Reform paketi: Başörtüsü, Kürtçe ve parlamentoya katılım" olarak nitelendirdi.



Lübnan'ın  "El-Müstakbel" ve ofisi Londra'da bulunan "El-Hayat" gazeteleri de paket kapsamında Kürtlere tanınan hakları ve kamu alanlarındaki başörtüsünün serbest olmasını başlıklarına taşıdı. 



Başlıklarda ortak vurgu: "Demokrasi"



Cezayir'de yayın yapan "Eş-Şuruk" gazetesi ise "Erdoğan, ordu ve yargı dışındaki hükümet kurumlarında başörtü yasağının kaldırılacağını açıkladı" başlığıyla gelişmeyi duyururken;  "En-Nehar" gazetesi, "Erdoğan, kamu alanlarında başörtü serbestisi ilan etti",  El-Haber, "Erdoğan kamu alanlarındaki başörtü yasağını bitiriyor" başlıklarını kullandı. 



Londra merkezli "El-Kudüs El-Arabi", Mısır'ın "Eş-Şuruk" , Suudi Arabistan'ın "El-Vatan", Birleşik Arap Emirlikleri'nin "El-Yevm", Ürdün'ün "Er-Ray", Tunus'un "Eş-Şuruk" ve Kuveyt'in "Er-Ray", "Es-Siyase" ile el-Kabis gazeteleri de "Demokratikleşme Paketi"yle ilgili verdikleri haberlerinde "başörtüsü serbestisi ve Kürtçeyle ilgili kararları" öne çıkardı.



Mısır'ın Ahram gazetesi: "Erdoğan'dan demokrasinin güçlenmesi için reform paketi"



Ürdün'ün "Es-Sebil" gazetesi, Erdoğan'ın konuşmasını "Erdoğan'ın Reform Paketi: Başörtüsü ve Kürt hakları", El-Gad gazetesi ise "Erdoğan'ın yeni reformu: Kürtler, azınlıklar ve başörtüsü" başlığı altında verdi. 



Filistin'in aynı adı taşıyan gazetesi "Filistin", "Erdoğan'dan ülkesine reform paketi", Katar'ın Eş-Şuruk gazetesi, "Erdoğan'dan Türk demokrasisinin güçlenmesi için reform paketi", BAE'in El-Beyan gazetesi, "Türkiye'deki demokrasinin güçlenmesi için eylem paketi", Mısır'daki El-Ahram gazetesi ise "Erdoğan Türkiye'deki demokrasinin güçlenmesi için reform paketi açıkladı" başlığıyla haberi duyurdu. Anadolu Ajansı (AA) kaynaklı haberi kullanan El-Ahram, Avrupa Birliği'nin (AB) de paketi olumlu karşıladığını aktardı.



Çin basınında çözüm süreci vurgusu



"Demokratikleşme Paketi" Çin basınında da yer buldu. Çin resmi ajansı Şinhua, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketini "Türkiye Kürt sorunun çözüm süreciyle ilgili reformlarını açıkladı" başlığıyla duyurdu.



Haberde, Erdoğan'ın "uzun süredir beklenen reform paketini" açıkladığına vurgu yapılırken, paketin 30 yıldır süren Kürt meselesini sona erdiren süreci kolaylaştırmak için olduğunu ifade etti.



Çin Uluslararası Radyosu ise "Türkiye'nin demokratikleşme paketi, Kürt sorununu çözmeyi hedefliyor" başlığıyla verdiği haberinde "Paketin en ilgi çekici kısmı, siyasi partilerin seçim barajına ilişkin yapılacak düzenleme idi" ifadelerine yer verdi. (AA)


Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem Narin Güran cinayetine ilişkin kritik bilgi İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında