Demokrat Parti Başkanı Gültekin Uysal'dan Osman Kavala çıkışı! Kavala kesinlikle tahliye edilmeli
Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, tv100'de yayınlanan Pazar Siyaseti'nde gündeme ilişkin konuştu. Uysal, Millet İttifakının yol haritası çalışmalarında sona gelindiğini söyledi. İşte detaylar...
Sezen Aksu ve Sedef Kabaş polemiğiyle birlikte gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunan Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, tv100'de yayınlanan Pazar Siyaseti programında Pınar Işık Ardor'un sorularına yanıt verdi:
Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal'ın konuşmalarından önemli satır başları şöyle;
Bundan 5 yıl önce yazılmış bir şarkının bugün gündeme getirilmiştir. Türkiye'nin ikliminden bağımsız bunları değerlendirme imkanımız yoktur. Toplumsal tepkiyi bireyler gösterir, burada hukuk işler ama tehdit dili kabul edilemez. Dini algılar ve dini değerler üzerinden bir toplumsal yarılma kimseye fayda getirmez. Hepimizin inancı var, dini müktesabatı içersinde Peygamberler başta olmak üzere ortak anlamdırmaları var. Biz, bu meseleyi yüksek gerilim hattına taşımazdık.
Ben muhalefetin, daha dikkatli ve suistimale açık bir alan bırakmaması gerektiği fikrindeyim. Temel hak ve hürriyetlerin kullanımında Türkiye'nin kötü bir sicili var. Temel hak ve özgürlüklerin kullanılması alanında en önemli saha gazeteciliktir. Türkiye'de talimatlı bir adli dönem yaşıyoruz.
Türkiye'de tutukluluğu cezai unsur olarak benimsenmiş bri siyasi anlayış var. HSK'nın yapısından Anayasa Mahkemesi'nin kararlarını nasıl hiçe saydıklarını biliyoruz. Bu olay talimatlı bir anlayış içerisinde gerçekleşmiştir. İktidarın tericihin bu yönde olduğunu düşünüyorum.
"Kavala kesinlikle tahliye edilmeli"
Osman Kavala üzerinden bir alanı kriminalize ederek muhalefeti de baskılamanın bir aracı olarak kullanılıyor. Osman Kavala kesinlikle tahliye edilmeli. Biz tavrımızı HDP meselesinde çok net çiziyoruz. Hiçbir demokratik rejim kendi imkanlarından yararlanarak demokrasinin zehirlenmesine boğulmasına imkan vermez. Biz Diyarbakır Anneleri'ni ziyaretimiz zaman orada söyledik. İnsanlarımız diyor ki benim evlatlarım bu siyasi parti üzerinden dağa çıkartıldı. HDP, bu anlamda kamuoyunu tatmin edecek şekilde bir sınır çizmelidir. Terörle mücadele tereddüt ve müsemma kaldırmaz. Demitaş'la igili de yürüyen bir dava var. Terörle ilgili bugün HDP'nin ve Demirtaş'ın tutum va davranışları Türk demokrasisinin kabul edebileceği eşikte değildir. Biz HDP ile ittifak içerisinde bulunmayız. HDP, arasına terörle ilgili kalın bir duvar çekmek zorundadır.
Millet İttifakı'nın yeni planı ne?
16 Nisan referandumuyla birlikte Türkiye adeta sınırsız yetki sıfır denetim mantığı içerisinde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi dediğimiz bir döneme geçti. 2018 seçimlerinde 4 siyasi parti; CHP, İYİ Parti, Demokrat Parti ve Saadet Partisi bir araya geldi. Yüzde 50+1 dengesi siyasi prtileri birbiriyle iş birliği yapma mecburiyetinde bırakıyor. Bugün de yeni kurulan siyasi partiler var. İktidarla siyasi partiler arasında en temel belirleyici unsur iktidarın Türkiye'yi kurtaracak yerli ve milli diye pazarladığı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi mi? yoksa Demokrasi eşittir Kuvvetler Ayrılığı mantığı içerisinde Parlamenter Demokratik model midir?
Bu çerçevede de yürüyen bir çalışma var. 6 partinin otak mutabakat metni çalışmalarında sona gelindi. Önümüzdeki süreçle ilgli Sayın Davutoğlu'nun birtakım düşünceleri var.
Demokrat Parti ile DEVA Parti ekonomi politikaları konusunda kesinlikle uzlaşmıyor. Farklı önceliklerimiz farklı üslubumuz var.
"Tercihimiz Cumhurbaşkanlığı için ortak adaydan yana"
Siyasi partiler bir ortak aday çıkarmıyorsa, ben genel başkan olarak Cumhurbaşkanı adayı olmayı isterim. Ama tercihimiz Cumhurbaşkanlığı için ortak adaydan yana.
Biz Demokrat Parti olarak Türkiye’nin doğrudan Esad rejimiyle, yaptığı tüm yanlışlara rağmen, yaşanan bu sıkıntıları minimize etmek hem Türkiye’ye yansıması hem de bölgenin huzuru için ilişki düzlemine geçmek gerektiği kanaatindeyiz.