Cumhuriyet yazarları Uğur Mumcu'yu andı: 'Ocak ayını hiç sevmem...'
Cumhuriyet yazarları 22 sene önce öldürülen Uğur Mumcu'yu köşelerinden anlattılar.
Cumhuriyet gazetesi yazarı, araştırmacı gazeteci ve yazar Uğur Mumcu 24 Ocak 1993'te Ankara'daki evinin önünde bulunan arabasına konulan bombanın patlaması sonucu yaşamını yitirmişti.
Uğur Mumcu, öldürülüşünün 22. yılında çeşitli törenlerle anılırken Cuöhuriyet gazetesinin yazarları da bugünkü köşelerinde Mumcu'ya yer verdiler.
Usta gazetecinin oğlu da olan Özgür Mumcu öldürülen diğer gazetecileri de anarak 'Ocak ayını hiç sevmem' başlıklı bir yazı kaleme aldı:
Özgür Mumcu'nun yazısı şu şekilde:
Ocak ayını hiç sevmem. 22 sene önce bir Ocak ayında babamı öldürdüler. Ondan evvel Ocak’la aramızda bir husumet yok idi. Hatta yılbaşı eğlencesi ve okulun tatile girmesi sebebiyle sempatik bile bulduğumu söyleyebilirim. Hele bir de kar yağıyorsa daha da iyi. Karda top oynamak pek neşeliydi.
O gün bir konsere gidecektim. Babamın arabası muhtemelen ben otobüste konser yolundayken patladı. Bir önceki akşam, Şili’de cuntanın işkence ederek öldürdüğü müzisyen Victor Jara’nın hikâyesini okumuştum bir yerlerde. Yol boyu bir albümünü nereden bulabileceğimi düşünüyordum. 1993’te bir albümü bulmak kolay iş değildi.
Bundan üç sene evveli. İyice çocuğum. Yine okullar tatil yine bir Ocak ayı. Teyzemlere tatile gitmişiz. Burhaniye’de. Bir telefon çaldı. Evde bir kargaşa. Muammer Aksoy’u vurmuşlar. 31 Ocak’mış. Tatilde günler birbirine giriyor, o an farkında değilim. Farkına varsam belki Ocak ayıyla ilişkim o gün değişecek.
Özgür Mumcu'nun yazısının devamını okumak için TIKLAYINIZ
Emre Kongar da, Uğur Mumcu için şunları yazdı:
Bugün, iyi yetişmiş bir aydının, atak ve başarılı bir gazeteci-yazarın, demokrat bir Atatürkçü’nün, bir Cumhuriyet yazarının, sevgili Uğur Mumcu’nun ölüm yıldönümü:
Kendisini saygı ve özlemle anıyoruz; kişiliğinin gençlere esin kaynağı olmasını diliyoruz!
Son günlerde AKP iktidarının, din üzerinden “algı operasyonu” yaparak düşmanlaştırmaya çalıştığı Cumhuriyet gazetesinin tarihi, öldürülen yazarlarla doludur!
Bu yazarların tümü, kendilerine “İslamcı” diyen, ama Müslümanlıkla ilgisi olmayan fanatik teröristlerce öldürülmüştür:
Emre Kongar'ın yazısının devamını okumak için TIKLAYINIZ
Hikmet Çetinkaya da, köşesinde Uğur Mumcu'yu andı:
Aradan 22 yıl geçmiş.
Daha dün gibi anımsıyorum o günü.
Ankara karlı, hava soğuk!
Katiller, Uğur Mumcu otomobiline binerken uzaktan kumandalı bombayı patlatıyor...
O günden bugüne ne değişti? Katiller yakalanıp bu vahşi cinayet aydınlatıldı mı?Kimdi bu vahşetin arkasındaki büyük patron?
Aracına kurulan bombalı tuzak sıradan değildi ve arkasında derin güçlerin olduğu bir eylemdi!
24 Ocak 1993...
Ankara’da Karlı Sokak’taki evinin önü...
Katliam Türkiye’yi ayağa kaldırdı, devleti yönetenler söz verdi:
“Bu cinayeti çözmek namus borcumuzdur!”
O namus borcu yerine getirilmedi 22 yıl boyunca.
Hikmet Çetinkaya'nın yazısının devamını okumak için TIKLAYINIZ
Orhan Erinç, Mumcu'yu şu ifadelerle andı:
Sevgili Uğur’un öldürülüşünün yıldönümündeyiz. Araştırmacı gazeteciliğin öncülerinden biri olan Uğur Mumcu, aradan 22 yıl geçmesine karşın unutulmak bir yana, özlemle anımsanıyor.
Uğur pek çok konu üzerinde araştırma ve soruşturma yapmış, bunları Cumhuriyet’te dizi yazıya dönüştürdükten sonra kitaplaştırmıştı.
Gelecekte de başvuru kaynağı olma özelliklerini koruyacakları anlaşılan yapıtlarının yolsuzluk, usulsüzlük gibi günümüzde sıkça yaşanır olan konulara ilişkinleri, iz sürmenin önemli ipuçlarını da yansıtıyor.
Alçakgönüllüğü nedeniyle Ankara büromuzdaki numarasına “Yolsuzluk masası” gibi sıradan bir tanım yakıştırması, günümüzden bakınca daha da önem kazanıyor ve büyüyor.
Bizler de “Tam Uğur’a ve yeni Uğur’lara gereksinim duyulan bir süreçten geçtiğimizi”düşünüyoruz.
Orhan Erinç'in yazısının tamamını okumak için TIKLAYINIZ
Sözcü gazetesi yazarı Uğur Dündar da köşesinde, Uğur Mumcu'nun öldürülüşüne yer verdi ve Mumcu'yu andı. Mumcu'nun kendisine çok destek verdiğini belirten Dündar, yazısında şu ifadelere yer verdi:
Bugün,22 yıl önce evinin önünde park ettiği aracına yerleştirilen patlayıcıyla şehit edilen, Türkiye’nin gelmiş geçmiş en büyük soruşturmacı gazetecisi, basınımızın efsane ismi Uğur Mumcu’nun ölüm yıldönümü.
Ne mutlu bana ki, sağlığında onu yakından tanıma fırsatını buldum ve sevdiği, değer verdiği meslektaşlarından biri olmanın ayrıcalığını yaşadım.
Uğur Mumcu, güç odaklarının gerçeklerin ortaya çıkarılmasını hiç istemediklerini çok iyi bildiği için, benim haberlerime kızanların, “itibarsızlaştırma amaçlı” saldırıları karşısında hep yanımda durdu. Destek verici, yüreklendirici yazıları, hem çocuklarımın onur duyacakları bir miras, hem de hayatımın en değerli ödülleri oldu.
Uğur Dündar'ın yazısının devamını okumak için TIKLAYINIZ