Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç Başbakanı Kristersson’u kabul etti. Erdoğan ve Kristersson'dan ortak basın toplantısı. Erdoğan'dan flaş açıklamalar. NATO üyeliği konusunda kritik sözler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'u resmi törenle karşıladı. İkili görüşmenin ardından Erdoğan, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Kristersson’un bulunduğu makam aracını, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önündeki caddede karşılayan süvariler, araca protokol kapısına kadar eşlik etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kristersson’u Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin ana giriş kapısında karşıladı.

Erdoğan ve Kristersson’un tören alanındaki yerlerini almalarının ardından, 21 pare top atışı eşliğinde iki ülke milli marşları çalındı. Kristersson, Muhafız Alayı Tören Kıtası’nı “Merhaba asker” diyerek selamladı. Törende, tarihte kurulan 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve askerler de yer aldı.

İki ülke heyetlerinin takdimi sonrasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kristersson merdivenlerde gazetecilere poz verdi. Erdoğan ve Kristersson daha sonra baş başa görüşmeye geçti.

Resmi törende, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile Ankara Valisi Vasip Şahin hazır bulundu.

Görüşmelerin ardından Erdoğan ve Kristersson kameraların karşısına geçti, ortak basın açıklamasında bulundu.

"Türkiye, NATO'nun açık kapı politikasının destekçisi olmuştur" diyen Erdoğan, İsveç'in NATO üyeliği için, "İsveç kendi güvenliği için NATO üyeliğini istiyor, biz de kendi güvenlik kaygılarımızın giderilmesine destek olan bir İsveç görmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Görüşmelerimizde ilişkilerimizi geliştirme hususunda ortak iradeye sahip olduğumuzu belirledik. Türkiye-AB ilişkileri ve Rusya-Ukrayna savaşı konularını değerlendirdik. Türkiye, NATO'nun açık kapı politikasının destekçisi olmuştur. Türkiye, PKK ve FETÖ gibi terör örgütleriyle mücadele ediyor. Bu terör örgütlerinin saldırılarında 40 bini aşkın vatandaşımızı kaybettik. 15 Temmuz'da 252 insanımız şehit edildi. İsveç kendi güvenliği için NATO üyeliği istiyor.

TİCARET HEDEFİ 5 MİLYAR DOLAR

Yeni İsveç hükümetinin üçlü muhtırayı uygulamadaki taahhütlerinden memnuniyet duyduk. Sayın başbakanla istişarelerimizde somut adımlarla hayata geçirilmesine yönelik beklentilerimi paylaştım. Terör örgütlerinin İsveç'in demokratik ortamını istismar etmesi engellenmelidir. Ticaret hacmimiz 3,7 milyara ulaşarak rekor kırdı. Bu rakamı 5 milyar dolar hedefine çıkarmayı hedefliyoruz. Görüşmemizin ilişkilerimizde ortak çıkarlar doğrultusunda yeni bir sayfa açmasını temenni ediyorum.

"İSVEÇ PKK'YI TERÖR ÖRGÜTÜ OLARAK KABUL EDİYOR"

"AB dışında ilk ikili toplantımı gerçekleştiriyorum" diyen İsveç Başbakanı Kristersson sözlerini şöyle sürdürdü:

3 hafta önce yeni başbakan seçildim. Çok verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Türkiye İsveç arasındaki ilişkileri nasıl geliştireceğimizi konuştuk. İsveç şunu anlıyor Türkiye'nin PKK terör örgütüne karşı verdiği savaş var. Bunu anladığımızı belirtiyorum. İsveç'in Türkiye'ye terörizmle mücadelede yardım etmek istiyoruz. İsveç PKK'yı terör örgütü olarak kabul ediyor. İsveç NATO'ya üyelik için başvurdu. Türkiye 70 sene önce katıldı. Bu ittifaka katılmak hayati derecede öneme sahip. Bir NATO üyesi olmak başka müttefiklerin sorumluluklarını da almayı gerektiriyor. Biz NATO üyeliğinin sırtımıza yüklediği sorumluluğu biliyoruz. Biz biliyoruz ki terörizmden etkilenen NATO müttefiklerimizden biri Türkiye. İsveç, Türkiye'ye yapmış olduğu taahhütlere riayet edecektir. Üçlü muhtırayı da tam olarak uygulayacağız. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ben uluslararası meselelerden de konuştuk.

SORU-CEVAP
ÜÇLÜ MUHTIRADA İSVEÇ'İN GERÇEKLEŞTİRMEDİĞİ TAAHHÜT NEDİR?

ERDOĞAN: Bizim özellikle yaptığımız görüşmedeki hedef terörle mücadelede İsveç'in tutumu. Bu rakamların 30 olması, 70 olması bunlar ayrı ayrı tartışılabilecek konular. 4 tanesi deport edildi. Şu anda FETÖ terör örgütünden İsveç'te olan bir tanesi var ki Bülent Keneş. Bu teröristin Türkiye'ye deport edilmesi önem arz ediyor. Bununla ilgili İsveç'in daha hassas davranmasını istiyoruz. 40 bin vatandaşımızı teröre kurban verdik. Biz 70 yıl oldu NATO'ya gireli. NATO'da bu işin mücadelesini verdik. Caddelerde teröristlerin paçavralarla dolaşmalarını benim halkım gördüğü zaman hesabını bize soruyor. Biz vatandaşımıza hayır diyemeyiz. Siyaset yaptığımızı bilmeniz lazım. İstiyoruz ki NATO'daki dostlarımız bu konuda dayanışma içinde olmamız lazım. Bu teröristleri ülkemizde barındırmamamız gerek. Birçok AB ülkesinde bu teröristler cirit atıyor. Türkiye'den kaçıp Almanya'ya, İngiltere'ye ve Hollanda'ya gidenler var. Bu konuda değerli dostumun beni anlayacağını biliyorum. Temmuz ayına kadar süre var. Haziran ayında seçim söz konusu.

Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem Narin Güran cinayetine ilişkin kritik bilgi İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında