Cumhurbaşkanı Erdoğan: İslam düşmanlığına varan bir furya ile karşı karşıyayız
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılı ihracat rakamlarının açıklanması programında konuştu. Erdoğan, "2023 yılı ihracatımız geçen yıla göre yüzde 0,6 oranında artışla 255 milyar 809 milyon dolara ulaşarak, Cumhuriyet tarihimizin rekorunu kırmıştır" dedi. Erdoğan'ın gündeminde Suudi Arabistan'da oynanması beklenirken yaşanan kriz sonrası ertelenen Süper Kupa finali de vardı. Erdoğan konuyla ilgili, "Burada Türkiye'nin çıkarlarına yönelik çok açık bir sabotaj girişimi var" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılı ihracat rakamlarının açıklanması programında konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar:
Türkiye olarak gerçekten stratejik olduğu kadar meşakkatli bir coğrafyada yaşıyoruz. Tarih boyunca olduğu gibi bugün de küresel güç mücadelesinin odağında ülkemizin merkezinde yer aldığı bir bölge vardır. Petrol ve doğal gaz başta olmak üzere dünya ekonomisini ayakta tutan yer altı kaynaklarının kahir ekseriyeti bu coğrafyada yer alıyor.
Doğal zenginliklerin yanı sıra bölgemiz dünya ticaret yollarının da geneli itibarıyla kalbinde bulunuyor. Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayan İstanbul ve Çanakkale boğazları, Akdeniz'i Hint Okyanusu'na bağlayan Süveyş Kanalı, Basra Körfezi'ni Hint Okyanusu'na bağlayan Hürmüz Boğazı, Akdeniz'in Atlas Okyanusu'na açılan kapısı olan Cebeli Tarık Boğazı, dünya ticareti için hayati öneme sahip bağlantı noktalarından sadece bir kaçıdır.
Küresel ticaret arttıkça bu boğazların ehemmiyeti de özellikle artmakta ve Türkiye'nin durumunu da öne çıkarmaktadır. Dikkat ederseniz son dönemde patlak veren krizlerin, gerilimlerin ve sıcak çatışmaların hemen hepsi ülkemizin yakın çevresinde yaşanmaktadır.
Türkiye merkezli ama küresel perspektifli bir anlayışla dış siyasetimizi şekillendirdik, bundan geri gidiş kesinlikle olmayacak.
Üçüncü tarafların aksi haldeki müdahalelerine rağmen komşularımızla ilişkilerimizi kazan-kazan çerçevesinde yürütmeye devam ettik. Türk Dünyası ile münasebetlerimizi tarihi zirvelere ulaştırırken Avrupa ve ABD ile de karşılıklı saygılı iş birlikleri geliştirmeye çalıştık.
Ülkemize uzanan hiçbir dostluk elini geri çevirmedik. Türkiye merkezli ama küresel perspektifli bir anlayışla dış ticaretimizi şekillendirdik. Türkiye dostlarının sayısını artırmaya devam edecek.
G-20 ülkeleri içinde en hızlı büyüyen 2'nci ekonomi olduk. Mal ve hizmet ihracatının gayrı safi yurt içi hasıla büyümesine katkısı yüzde 0.3 puan oldu. Üretimin güçlü etkilerinin son açıklanan istihdam verilerine de yansıdığını görüyoruz. Dünya'daki diğer ekonomiler gibi bizim de en büyük baş ağrımız enflasyondur. Enflasyonu tekrar tek haneli rakamlara indirmeyi planlıyoruz.
BU OYUNU BOŞA ÇIKARACAĞIZ
Art niyetli söylemlerle ülkemizi bölgesinden, bölgesindeki ortaklarından koparma girişimlerinin farkındayız. Turizmi baltalamaya yönelik bir kampanya yürütülmüştü.
Benzer bir kampanyanın muhalefetin spor üzerinden yürütmeye çalıştığını görüyoruz. Sırf kökeninden dolayı insanlar hakarete maruz bırakılıyor. İslam düşmanlığına ve yabancı karşıtlığına varan bir furya ile karlı karşıyayız. Muhalefet de bu son derece tehlikeli nefret siyasetine gönüllü figüranlık yapmaktadır.
Bu nefret dalgasının, zor zamanlarda yanımızda olan kardeş ülkeleri hedef alması asla tesadüfi değildir. Türkiye'nin çıkarlarına yönelik sinsi bir operasyon ve sabotaj girişimleri vardır. Bu oyunu da mutlaka boşa çıkaracağız.
İHRACATIMIZ REKOR KIRDI
2023 yılı ihracatımız geçen yıla göre yüzde 0,6 oranında artışla 255 milyar 809 milyon dolara ulaşarak, Cumhuriyet tarihimizin rekorunu kırmıştır.
OVP’deki hedefimizi de aştık. 2023 Aralıkta yüzde 0,44 artışla 23 milyar dolar oldu. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 70,7’ye yükseldi. Dış ticaret açığı geçen yıla göre yüzde 3,2 oranında geriledi. Temmuz hariç yılın son 7 ayında dış ticaret açığımız bir önceki yılın aynı ayına göre azaldı. Yıllık hizmet ihracatı 99 milyar 254 milyon dolar olarak gerçekleşti. Cari işlemler açığında da düşüş yaşandı. Eylül ve ekim aylarında 2 milyar doların üzerinde fazla verildi. Son 5 aydır dış ticaret açığı ve cari işlemler açığının kalıcı olarak düşmeye başladığını görüyoruz. TİM çatısı altında yer alan ihracatçılarımız başta olmak üzere bu rekora ulaşılmasında payı olan herkesi tebrik ediyorum.
2002 yılında aylık ortalama 3 milyar dolar ihracat yaparken bugün aylık ortalama 21,3 milyar dolar ihracat gerçekleştiriyoruz.
1 milyar doların üzerinde ihracat yapan il sayımız 5’ten 30’a yükseldi.
En fazla ihracat yapan 5 ilimiz şöyle:
59,4 milyar dolar ile İstanbul
30,7 milyar dolar ile Kocaeli
23,8 milyar dolar ile İzmir
17,7 milyar dolar ile Bursa
12,5 milyar dolar ile Tekirdağ
Katma değer olarak ihracatımızın kg/birim kıymeti 1,6 dolara çıkmıştır.
Gerek mal gerek hizmet sektörünün güçlü katkısı cari işlemler dengemize olumlu etki ediyor. 2024 yılında çok daha büyük başarılara birlikte imza atacağız.
2024 yılında mal ve hizmet ihracatımızı 375 milyar doların üzerine çıkartabileceğimize inanıyorum. Türkiye bunu başaracak güce ve kabiliyete sahiptir.
Bu hedefe yürürken sizlerin yanınızda olmayı sürdüreceğiz. İhracatçılarımıza 11,6 milyar destek sağladık. Bu bütçeyi 2024’te iki katına çıkartıyoruz. Daha düşük maliyetli finansman imkanları için Ticaret bakanlığımız ve Türk Eximbank önemli çalışmalar yürütüyor. Merkez Bankamız finansmana erişimi desteklemek amacıyla reeskont kredilerinin günlük limitini 3 milyar TL’ye çıkarttı. Şimdi de yerli ve milli Türkiye Elektronik İhracat Platformu’nu hayata geçiriyoruz. 255,8 milyar dolarlık rekor ihracatımızın milletimize ve sizlere hayırlı olmasını diliyorum. Bu rekor için her birinize şükranlarımı sunuyorum.