Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum'dan tv100'de kritik açıklamalar: Türkiye'de parlamenter sisteme dönüş bitmiştir

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum tv100’ün ses getiren programlarından 'Az Önce Konuştum'a konuk oldu. Uçum'dan 28 Mayıs seçimi için kritik mesajlar geldi. Uçum 14 Mayıs Seçim sonuçlarını değerlendirdi, "Türkiye'de parlamenter sisteme dönüş bitmiştir." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, tv100'ün gündem belirleyen, ses getiren programlarından Candaş Tolga Işık ile Az Önce Konuştum'a konuk oldu.

Uçum'dan 28 Mayıs seçimi için kritik mesajlar geldi.

Işık'ın "Zafer kazanılmış ruh hali var mı?" sorusuna Uçum, "Olmaz öyle şey canım. Sonuçta ikinci tur var. Seçmen yine sandığa gidecek, yine tercihini yapacak. Tabi ki zafer psikolojisi ile bakmamak lazım. Ama bir beklenti var. Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın ikinci turda rahat kazanması beklentisi var. Bu rahat kazanma beklentisini rehavetle de öldürmemek lazım. Seçim sonuçları açıklanıncaya kimse kesin kanaat bildirimez. Kararı halk verir." yanıtını verdi.

"Aksi olursa..." diyen Işık'a Uçum şu yanıtı verdi:

Aksi olursa da bu demokratik meşruiyettir yani. Bunu tartışa bilir miyiz? Sandık sonuçları üzerinden meşruiyet tartışması asla açmamak lazım. Demokrasinin en önemli esaslarından birisi sandıktır.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde seçimlerden sonra Cumhurbaşkanının hükümeti hemen kurabilmesine dikkat çeken Uçum, " Hangi güçle kuruyor? Yüzde 50'den fazla oy vererek kuruyor." dedi.

14 Mayıs seçim sonuçlarını değerlendiren Uçum, "Türkiye'de parlamenter sisteme dönüş bitmiştir. Bu sonuç şunu da gösterdi; halk başkanlık sistemini teyit etti." ifadelerini kullandı. Uçum 50+1 tartışmaları ile ilgili de halkın böyle bir sorununun olmadığını söyledi.

"Sinan Oğan'ın Sayın Erdoğan'ı desteklemesini bekliyor muydunuz?" sorusuna Uçum şu yanıtı verdi:

Bunu kesin kanaat olarak önceden düşündüğümü söylersem yanıltırım sizi. Sinan Oğan'ın ortaya koyduğu perspektive baktığınızda; Atatürk'e, Cumhuriyet'e sahip çıkmak, Türkiye'nin bütünlüğü'nden yana olmak, terörle mücade meselesi... Bugünkü açıklamasında Anayasasının ilk 4 maddesine yapılan atıf... Bütün bu ilkeler etrafında bir araya gelmiş ittifak Cumhur İttifak idi. Onun adayı da Cumhurbaşkanı Erdoğan'dı. Sinan Oğan'ın Erdoğan'ı desteklemesi beklenen bir durumdu. Tersi sürpriz olurdu. "Bölünmüş yönetim olmasın" dedi. Meclis çoğunluğu bir mecrada olacak hükümet bir başka mecrada olacak... "Bu hükümetle Meclis arasında çatışmalara sebebiyet verir, bu da Türkiye açısında birtakım sıkıntılar üretebilir burada da istikrara ihtiyacımız var." dedi. Bu destek bana uyumlu geldi.

Uçum şu değerlendirmelerde bulundu:

Sinan Oğan'ın 5,2 oy almasının sebebi halkın Oğan ile Türkiye siyasetine verdiği mesajdır. O mesajı vererek halk, Türkiye'nin hassasiyetlerini vurgulayarak bunlar üzerinden cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turda yapılması gerekir dedi.

"SANDIK MEŞRUİYETİNİ TARTIŞMAYIZ"

('14 Mayıs'ta iktidar değişikliği Türkiye'nin tam bağımsızlığına darbe olur' sözleri) ‘Sandıktan çıkan sonuç darbe mi olur?’ dedim. Sandık meşruiyetini biz tartışmayız. O iktidar, muhalefetin önerdiği bir değişiklikti. Oradaki darbenin anlamı zararlandırıcı sonuç. Hukuken ve teknik anlamda olan darbeyle alakası yok.

"TAM BAĞIMSIZLIK SÜRECİNDEYİZ"

(Ne zaman ‘Tam bağımsız Türkiye’ olacağız?) Tam bağımsızlık sürecindeyiz. Enerjide dışa bağımlılığı bitirmemiz lazım. Savunma sanayiinde tamamen yerli kaynaklarımıza yönelmemiz lazım.

"MUHALEFET BUNU ÇOK İYİ OKUYAMADI"

(Meclis aritmetiğinin oluşmasındaki en büyük etken nedir?) Parlamenter sisteme dönüşe hayır demek. Seçmen, parlamenter sisteme dönüş tezini, sofrasındaki lokmaya göz koymak gibi algıladı. Türkiye seçmeninin oyu, seçmenin gıdasıdır. Muhalefet bunu çok iyi okuyamadı

Cumhuriyetimizin 100. Yılına geldik. Bizim hala 82 tarihli, darbeciler döneminden beri yürürlükte olan bir Anayasa'yla yaşamamız toplumsal olarak uygun olmayan, bizim açımızdan da ayıp olan bir şey. Dolayısıyla bu Anayasa’yı yapmak için gayret göstermemiz lazım.

"BU SÜRECİN 5 YILLIK UYGULAMASINDA BİRTAKIM UYGULAMA SORUNLARI ÇIKTI"

Hükümet reformu parlamenter sistemden, başkanlık sistemine geçişti. Bir de idari reform yaptık, bakanlıkların sayısı azaldı, müsteşarlıklar kaldırıldı. Devletin içinde birçok birim birleştirildi. Bu süreç, yepyeni bir süreç, bu sürecin ilk 5 yıllık uygulamasında birtakım uygulama sorunları çıktı.

Enes Güran'ın Ses kayıtları Ortaya Çıktı Son halini gören herkes aynı yorumu yaptı Okan Buruk'un özel isteği Michail Antonio Narin Güran cinayeti davasında yeni gelişme! Sıcaklıklar 15 derece birden düşecek Restorandaki yangından acı haber geldi