Çocuklar, Amerikalı yönetmenle Soma'da film çekti!

"Çocuklar için İnsan Hakları ve Sinema Projesi”nin ikinci ayağı Soma oldu...

Başak Kültür ve Sanat Vakfı’nın, Van Barosu ve Hollandalı sivil toplum kuruluşu DW-RS Producties ortaklığında gerçekleştirdiği, Sivil Toplum Diyalogu Programı kapsamında yürütülen, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından fonlanan “Çocuklar için İnsan Hakları ve Sinema Projesi” Soma etkinlikleri 25-28 Nisan tarihlerinde gerçekleştirildi. 





Soma faciasının yıldönümünün yaklaştığı günlerde, 25-28 Nisan 2015 tarihleri arasında yapılan ziyaret ve atölye çalışması özellikle çocukların ve gençlerin moral kazanmalarına ve yaşadıkları travmatik durumların etkilerini bir parça da olsa azaltmaya katkıda bulunmayı amaçladı.



Savunmasız çocukların insan hakları konusundaki farkındalıklarını ve sinema konusundaki bilgilerini arttırmak ve yeteneklerini geliştirmek; ve kendilerini daha iyi ifade edebilmelerine destek olmayı amaçlayan projenin ilk ayağı Mart ayında Van Barosu'nun ev sahipliğinde Van'da gerçekleşmişti.



Projenin ikinci ayağı Soma’da, oyuncu-yönetmen Derya Durmaz, Amerikalı yönetmen-akademisyen Theron Patterson ve Van Barosu’ndan Av. Nazlı Polat’ın eğitmenliğinde gerçekleştirilen “İnsan Hakları ve Sinema Atölyesi”ne 20 lise öğrencisi katıldı. Atölyeler, çocukların insan hakları, hak bilinci ve hak ihlallerine karşı bir farkındalık kazanmalarını hedefleyen interaktif egzersizlerle başladı.





Ardından sinema atölyesine geçildi ve çocuklara sinemanın temel kavramları eğitmenler tarafından aktarıldıktan sonra, çocuklar kendi iki dakikalık filmlerini oluşturmak için önce gruplara ayrılıp senaryolarını yazdılar, ardından da eğitmenler eşliğinde senaryolarını filme çektiler ve kurguladılar.



Katılımcı çocukların kendi filmlerinin senarist, yönetmen, yapım sorumlusu, kameraman, oyuncu, sanat yönetmeni, kostüm/makyaj sorumlusu, set çalışanı olmaları ve nihayetinde kurgusunu yaparak tamamlamaları, hem hayal dünyalarını besleyen, hem de sinema yoluyla kendilerini, insan hakları konusunda düşüncelerini daha iyi ifade edebilmelerini sağlayan bir çalışmayı gerçekleştirmelerine fırsat verdi.





Soma’da yapılan çalışmada ayrıca Türkiye ve Avrupa Birliği arasında Sivil Toplum Kuruluşları arasında işbirliği ve diyalogun gelişmesine katkı sunmak; çocuk ve hak odaklı çalışan kurumlar arasında doğrudan bir ilişkinin kurulmasını gerçekleştirmek için, Soma'da faaliyet yürüten sivil toplum örgütleri, yerel yönetimler ve kamu kurumlarının davet edildiği bir STK Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Soma Kaymakamlığı, Soma İlçe Eğitim Müdürlüğü, Soma’da Psiko-Sosyal Destek Merkezi, Çocuk Gelişim Merkezi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Soma Alevi Kültür Derneği, Rıfat Dağdelen Anadolu Lisesi ve Soma Halkevleri’nden temsilci ve yetkililer katıldı.



14 aylık bir dönemde tamamlanması planlanan proje kapsamında Türkiye'nin toplam 14 ili ve Hollanda, Amsterdam'da hassas konumdaki çocuklarla insan hakları ve sinema atölyeleri yapılması hedefleniyor. 


Enes Güran'ın Ses kayıtları Ortaya Çıktı Okan Buruk'un özel isteği Michail Antonio Derin yırtmaçlı sahne kıyafeti olay yarattı Narin Güran cinayeti davasında yeni gelişme! Sıcaklıklar 15 derece birden düşecek Restorandaki yangından acı haber geldi