Çirkin erkekler 1 yıl, kadınlar 2 yıl daha az yaşıyor! Bilim insanları nedenini açıkladı
ABD’de yapılan ilginç bir araştırma tartışmalara neden oldu. Social Science and Medicine dergisinde yayımlanan araştırma, çirkin erkek ve kadınların ömrüne ilişkin garip bir sırrı ortaya çıkarıyor.
İnsanlar güzel ve çirkin olarak ikiye ayrılıyor. Kimisi bu durumu kabullenirken, kimisi ise bunu kafada sorun ediyor. Öyle ki kendisini başkalarıyla karşılaştırarak yeni bir psikolojik sorun bile doğduğunu söyleyebiliriz.
ABD’de yapılan bir araştırma ise tam da bu konuyla ilgili. Social Science and Medicine dergisinde yayımlanan araştırma, çirkin insanların diğerleriyle karşılaştırıldığında daha erken öldüğünü gözler önüne seriyor. Evet, ilk başta şaka gibi gelebilir ama binlerce kişi üzerinde yapılan araştırma ilginç bir şekilde bu durumun gerçekliğini ortaya koyuyor.
ÇOK UZUN YILLAR ARAŞTIRILDI
Arizona Eyalet Üniversitesi ve Austin'deki Texas Üniversitesi'nden araştırmacılar, 1957'den 2022'deki yaşlılıklarına veya ölümlerine kadar 8.300'den fazla Wisconsin lise öğrencisini takip eden uzun soluklu bir çalışmanın verilerini analiz etti.
Araştırmacılar, yaşam boyu sağlık verilerinin yanı sıra yıllık fotoğrafları da topladı ve bağımsız hakemleri çekiciliklerini derecelendirmekle görevlendirdi. Daha sonra katılımcılar, en çekici olandan en az çekici olana doğru altı kategoride sınıflandırıldı.
Çalışmaya göre çekici olmayan erkekler, ortalama olarak daha çekici olanlara göre neredeyse bir yıl daha az yaşıyor. Kadınlarda ise bu fark daha da belirgin; çekici olmayan kadınlar, daha çekici olan hemcinslerine göre iki yıl daha erken hayatını kaybediyor.
Ulusal Ölüm Endeksi'ni kullanan araştırmacılar, 2022 yılına kadar olan grupta meydana gelen ölümleri de karşılaştırdı ve örneklemin neredeyse yarısının takip süresinin sonunda vefat ettiğini tespit etti.
Çekicilik açısından altı kategorinin en altında yer alanların ölme olasılığının (en çirkinlerin), orta dört sıralamada yer alanlara göre yüzde 16,8 daha fazla olduğu tespit edildi. Orta dört sıralama ile çekicilik açısından en üst sırada yer alanlar arasındaki ölüm oranında ise çok fazla fark olmadığı fark edildi.
‘’ÇOK AZ ŞEY BİLİNİYOR’’
Araştırmaya ilişkin açıklamalarda bulunan Arizona Eyalet Üniversitesi'nden sosyal bilimci Connor Sheehan ve Austin'deki Texas Üniversitesi'nden ekonomist Daniel Hamermesh, yayınladıkları makalede, "Yüz çekiciliği ile uzun ömür arasındaki ilişki hakkında çok az şey biliniyor" diyerek sözlerine şöyle devam etti:
'Ancak çekicilik, altta yatan sağlığı ifade edebilir ve kritik sosyal tabakalaşma süreçlerini sistematik olarak yapılandırır. Daha da önemlisi, ortalamaya kıyasla yüksek çekicilik (daha güzeller için) düzeyine sahip olanlar için uzun ömürlülükte çok az avantaj bulduk.
Dr. Sheehan Arizona Eyalet Üniversitesi'nde verdiği bir röportajda, çekiciliğin uzun yaşam süresini doğrudan etkilediği gösterilmemiş olsa da, bir etkisi olabileceğini açıkladı. Örneğin daha iyi görünen insanların daha sağlıklı olabilmesi gibi.
Açıklamalarını sürdüren Dr. Sheehan, "Çekicilik, uzun yaşam süresini doğrudan etkileyebilir çünkü önemli araştırmalar çekiciliğin genetik bir bileşeni olduğunu ortaya koymuştur. Ancak sosyal medyada 'güzel ayrıcalığı' hakkında yapılan konuşmalarda vurgulandığı gibi, daha çekici insanlara günlük etkileşimlerde daha iyi davranıldığını da ekliyor. Tüm bunlar güzellik ve yaşam arasında bir ilişki olabileceğini de gözler önüne seriyor.
‘’ÇEKİCİ İNSANLAR HER ŞEYDE KAZANIYOR’’
Dr. Sheehan ayrıca, daha çekici insanların daha fazla kazandığını, öğretmenler tarafından daha iyi muamele gördüğünü, suç işleme olasılıklarının daha düşük olduğunu ve suç işlediklerinde daha hafif cezalar aldıklarını gösteren kapsamlı bir sosyal bilim olduğunu da vurguladı.
Kaynak: Dailymail.co.uk
Derleme: Medyatava.com