'Çıplak Semazen' sosyal medyayı ayağa kaldırdı! İzmir Belediyesi'nden açıklama geldi
Bugün sosyal medyada 'Çıplak Semazen' etiketi gündem oldu. Sebebi ise İzmir Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliği yaptığı organizasyondaki gecede sahneye çıkan dansçıydı. Herkes 'Çıplak Semazen' olarak anılan bu kişinin kim olduğunu merak etti. Dünyaca ünlü dansçı, Ziya Azazi çıktı. İzmir Belediyesi tepkilere Twitter hesabından yaptığı açıklama ile cevap verdi.
Geçtiğimiz gülerde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde “Dünya Belediyeler Birliği Kültür Zirvesi” gerçekleşti. Etkinlik kapsamında da 10 Eylülde bir gala yemeği düzenlendi.
Gala yemeğinde dünyaca ünlü sufi dansçı Ziya Azazi sahne aldı. Sosyal medyada Azazi'nin üstünün çıplak olması eleştirildi.
AK Parti'ye yakınlığı ile bilinen Öznur Küçüker Sirene, bu dansa tepki gösterenlerin en başında geldi.
İşte Sirene'nin tepkisi:
Ayasofya baş imamlığı görevinden alınan Mehmet Boynukalın da tepki gösterenler arasındaydı. Boynukalın, "Çıplak semazen"miş...
Altı kaval üstü şişhane...
Ne bu rezalet Allah aşkına..." ifadelerini kullandı.
İşte o tweet:
İZMİR BELEDİYESİNDEN AÇIKLAMA GELDİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden tepkilere cevap geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, "Açıklamamız “çıplak semazen” başlığıyla paylaşımlar yaparak dini hassasiyetler üzerinden algı yaratmaya çalışan zihniyete yönelik değildir.
Onların tüm çağdaş değerlere düşman olduklarının bilincindeyiz." denildi.
İşte İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklama:
İşte İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin attığı o tweet:
Ziya Azazi kimdir?
1969 yılında Antakya Türkiye’de doğdu. 1986-1991 yılları arasında İstanbul Teknik Üniversitesi Madencilik Fakültesi’nde eğitim gördü ve bu sırada jimnastik eğitimi aldı. 1990’dan 1994’e kadar İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda ilk koreografik çalışmalarını yaptı.
1994-1998 yılları arasında Tanz Atelier Sebastian Prantl (TAW), Tanz Hotel ve Willi Dorner ile birlikte çalıştı. 1999'da Viyana'da 'Unterwegs Tabula Rasa' adlı solo performansını sahneledikten sonra Summer Dance Week Vienna (Dance Web) tarafından bursla ödüllendirildi ve kendisine Ballet İnternational Dergisi tarafından “Avusturya’da Yılın En Çok Öne Çıkan Dansçısı” unvanı verildi.
1999'da ilk kez geleneksel sufi dansını araştırmaya başladı.Bu dansı farklı koreografilerle yorumlayarak 'Work in Progress I' (2001),'Work in Progress II' (2003) solo koreografilerini oluşturdu. Bu süreçte Vienna Volksoper, Theaterhaus, Stuttgart ve Grand Théâtre de Genevre ile çalışmalarına devam etti.
Bu yıllarda geleneksel danslara olan ilgisini sürdüren sanatçı, bu danslardan edindiği deneysellik ve tekrar bilgisini kendi sanatsal ve duygusal yönelimleriyle birleştirdi. Bu dönemin ürünleri olan 'Dervish in Progress' (2004) ve 'Azab' (2005) adlı iki solo çalışmasını, daha sonra birleştirerek 'Dervish' adlı eserini oluşturdu.
Solo dansının gücünü; devam eden araştırmalarıyla zenginleştirirken, farklı disiplinlerle etkileşim halinde kalmayı da sürdürdü. Bu dönemde Fransız Müzisyen Serge Adam'la birlikte 'Icons'(2007) adlı projesini geliştirdi. Bu projede, ikonlaşmayı ve geleneksel ile kurulan ilişkileri sorguladı.
Geleneksel ile ilgili sorgulamaları, tekrarın nitelikleri ve yaşam döngüsü üzerine uzun yıllar süren araştırmaları, onu solo dansına ateşi eklemeye yöneltti. Ateşin doğal özelliklerini dansıyla harmanlayan sanatçı, bu süreçte ortaya çıkan çalışmasına “Ember” (2010) adını verdi.
Ateş ile olan etkileşimi, dönüş hareketi üzerine çalışmaları ve döngüsellik kavramı üzerine düşünceleri “Enerji”(2012) adlı projesinin oluşmasını sağladı. Bu projesinde, yine farklı disiplinlerle çalışmayı tercih etti; enerjinin sonsuz dönüşümünü ve onun estetiğini seyircisiyle paylaştı.
Sanatçı, son projesi “Bolero” (2014) da ise, Ravel’in müziğindeki muhteşem tekrar döngüsü ile kendi dansının estetiğini birleştirdi. Bu solosunda yıllar içinde geliştirdiği tüm tekniği yansıtmanın yanı sıra teknolojinin imkanlarını da kullanarak seyircisine farklı bir dans dinamiği sundu.
Kariyeri boyunca dansçı ve koreograf olarak birçok ürün ortaya koymasının yanında, workshoplara da çok önem verdi. Zaman içerisinde edindiği tüm tecrübeleri aktarmaya çalışarak, insanların sınırlarını genişletmesinde ve kendi içlerindeki gücü keşfetmelerinde rehberlik etmeye çaba gösterdi.
Şu anda Viyana’da yaşayan sanatçı, yeni projeler üretmeye ve workshop çalışmalarına devam etmektedir.