Çiftçiye müjde: Mazot ve gübre yardımından sonra tarıma destek çığ gibi büyüyor. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci tüm detayları birer birer anlattı. İşte milyonlarca çiftçiyi yakından ilgilendiren o haberin tüm detayları

Çiftçiye yapılan yardımlardan ve sürecin tüm işeyişinden bahseden Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, konuya ilişkin oldukça çarpıcı açıklamalarda bulundu. Tarımsal destek ödemesinin 40 milyonu aştığını dile getirirken, şu konulara açıklık getirdi.

IFAD (Birleşmiş Milletler Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu) ile Türkiye arasında imzalanan anlaşma kapsamında Bingöl, Elazığ ve Muş'ta uygulanan "Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi"nin Kapanış Töreni'ne katılım gösteren Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, izleme ve değerlendirmesini Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğünün gerçekleştirdiği programda tarıma dair pek çok konuya değindi.

Katıldığı programda tarıma ve tarım sektöründeki yaşana pek çok olaya ayrı ayrı değinen Kirişci, tarımsal desteklerin yıl içerisinde 40 milyona ulaştığını da açıkladı.

Dünyada ve Türkiye'de yaşanılan sorunlar dolayısıyla vatandaşların kırsal alanı terk ettiğine değinen Kirişçi, bu sürecin nasıl bir kayıp olduğunu şü şekilde anlattı.

"Hâlbuki üretim kırsalda yapılır. Siz kırsalı terk ettiğinizde üretimden de doğal olarak uzaklaşmış olursunuz. Sanki tarım zorda kalındığında, çaresizlik içinde bulunulduğunda yapılabilecek bir faaliyetmiş gibi yıllarca böyle değerlendirildi. Bu ülkenin eli öpülesi üreticilerinin kendileri dahi onların evlatları, 'Biz çiftçiyiz. Bizim ailemiz çiftçidir, üreticidir.' demekten imtina eder hale gelmiştir.

Ama Rabbim bütün dünyaya olduğu gibi ülkemize de bunu özellikle önce pandemi sonra da Rusya-Ukrayna Savaşı ile hissettirdi. Bizlere hissettirdi ama dünyaya çok büyük acı verdi. Çünkü biz zamanında alınması gereken tedbirleri almış ve bu süreyi sağ salim geçirmiş ve geçirmeye de devam eden bir ülke olduk."

Tarım ve orman gençlik konseyini oluşturacağız

"55 yaşındaki insanlara 'inovatif düşüneceklerdir' demek, bunlardan böyle bir beklenti içine girmek biraz saflık olur. Dolayısıyla Türkiye'nin 5-6 yıldan beri ortaya koyduğu ve dünyayla da paylaştığı bu Teknofest kuşağı, gençliğin tarıma ve kırsala olan ilgisini de çekmek için inşallah biz de bu çalışmalarımıza hız vereceğiz. Türkiye yüzyılında inşallah bakanlığımız bünyesinde Tarım ve Orman Gençlik Konseyini kuracağız.

Gençlerimizin yaratıcı fikirlerini kırsala, tarıma, ormana mutlaka taşıyacağız. Böylelikle bu alanlarda daha geleceği gören, teknolojiyi kullanan, ne üretmesi gerektiğinin farkında olan bir nesille yolumuza devam etmiş olacağız. Bir çiftçi kardeşimiz, çobandan söz ederken, 'Affedersiniz çoban.' dedi.

Bu ifadenin doğru olmadığını, bunu düzeltmesi gerektiğini söylediğimde de çok mutlu oldu. Çoban olmadan sürü yönetimimizi istediğimiz düzeyde gerçekleştirmemiz mümkün değildir. Hayvancılığımızın olmazsa olmazıdır.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tarımın her alanında verdiği desteğin 2002'den bugüne kadar artarak devam ettiğini dile getiren Kirişci, "Bugün tarıma vermiş olduğumuz destek 40 milyar liranın üzerine çıkmış bulunmaktadır. Böyle bir destekle üreticimizin daha fazla, verimli ve sağlıklı üretmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Tahıl koridorunun 4 ay uzatılması dünyaya nefes aldırdı

"Türkiye aslında bu projelere maddi anlamda ihtiyaç duyan bir ülke değil ama uluslararası ilişkilere önem veren bir ülke. Buradaki tecrübeleri sadece kendi ülkemizdeki diğer bölgelerde değil aynı zamanda dünya ile de paylaşma arzusu içinde olan örnek ve rehber bir ülkedir. Çünkü Türkiye'nin nasıl bir ülke olduğunu, Türkiye ile ilgili değerlendirmelerin nasıl değiştiğini özellikle bu tahıl koridoru diplomasisi çerçevesinde tüm dünya görmüş oldu.

Antalya'daki diplomasi forumuyla başlayan, tarafları bir araya getirme yaklaşımımız, lider diplomasimiz, İstanbul'daki buluşmayla bir masanın etrafında Rusya, Ukrayna, BM ve Türkiye olarak bir araya gelmeyi sağladı. Önümüzdeki günlerde 4 aylık süresi dolacak olan tahıl koridorunun yeni bir 4 ay daha uzatılıyor olması yeniden dünyaya bir nefes aldırdı. Eminim ki özellikle emtia fiyatları gerilemeye devam edecek.

Dünya şu ana kadar 460'ın üzerinde geminin geçtiği bu koridordan yaklaşık 11 milyon tonu da aşan bir tahıl başta olmak üzere diğer gıda ürünlerinin Ukrayna'dan hedef ülkelere ulaşmasını sağlamış oldu. Bunun her ne kadar yüzde 60'ı Avrupa ülkelerine, yüzde 21'i Asya'ya, yüzde 12,5'i Afrika ülkelerine ve sadece yüzde 5,5'lik kısmı yine devlet kriterlerine göre en az gelişmiş ülkelere gidiyor olsa da Türkiye bu koridorun açık kalması için dün itibarıyla bu iradeyi bir kez daha ortaya koydu, taraflar bunun 4 ay süreyle uzatılacağı konusunda mutabık kaldı."

Orman köylüsüne 40 milyon lira destek

"Biz tarım cebimde uygulaması ile artık cebimizden bütün süreçleri takip edeceğiz. Böylelikle tarım il ve ilçe müdürlüklerimiz çay kahve içmek için ziyaret edilen mekânlar haline gelecek. Bunların da önemli olduğunu düşünüyoruz.

Orman ve erozyonla mücadele de önemli. Su zengini bir ülke değiliz, su fakiri de olmasak bile dolayısıyla bizim su tutma kapasitemizi artıracak olan ormanlarımızdır. Orman köylüsüne 2022'de verdiğimiz destek 400 milyon lira düzeyindedir.

Gelecek yıl bu 1 milyar liraya çıkacak, ama ilave birtakım desteklerimizi de inşallah orman köylülerimize vermiş olacağız. Dünyada orman alanlarını artıran dördüncü, Avrupa'da birinci sırada olan bir ülkeyiz. Ormanlarımızı her türlü müdahalelere karşı korumak için gece gündüz çalışıyoruz. Daha da önemlisi özellikle kara gücümüzde 25 binin üzerinde çalışanımız var.

Helikopterlerimiz, İHA'larımız, uçaklarımız, arazözlerimiz, iş makinelerimiz, müdahale araçlarımız var. Bu çerçevede de bu yılı inşallah 2050 vaka, yaklaşık 12 bin 400 hektarlık yanan alanla kapatmış olacağız. Bu konularda da çalışmalarımız özellikle daha fazla ne yapılabilir noktasında hızla ilerlemektedir."

Kaynak: https://www.tarimorman.gov.tr/

Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem Narin Güran cinayetine ilişkin kritik bilgi İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında