Çiftçinin gözü yine yaşlı: Hububat alım fiyatları bir kez daha düştü. 12 Temmuz hububat alım fiyatlarında son durum ne?

Çiftçileri mutsuz edecek o haber geldi. Hububat fiyatlarında düşüşe gidildiği duyuruldu. İşte 12 Temmuz hububat fiyatlarına ilişkin merak edilen tüm detaylar...

Çiftçileri bir kez daha mutsuz edecek o haber geldi. Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) 6 Haziran'da açıkladığı veriler ile çiftçilerin yüzünü güldüremezken, 2023 verilerinde yaşanılan düşük artışlar dolayısıyla da eleştirilerin odağı olmuştu.

Hububat alım fiyatlarıyla alakalı büyük bir tartışma sürerken piyasada son derece düşük bir sürecin başladığı görüldü. İşte hububat fiyatlarındaki son durum...

HUBUBAT FİYATLARINDA SON DURUM NE OLDU?

6 Haziran günü hububat fiyatları açıklanmıştı. 2024 yılı mahsül  hububat alım fiyatları (2. gruplar için) şu şekildeydi;

Ton başına makarnalık buğdayda 10 bin TL

ekmeklik buğdayda 9 bin 250 TL

arpada 7 bin 250 TL

Ancak 1 ay geçmeden hububat fiyatlarının alım fiyatlarında yeni bir düşüş meydana geldi.  TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez hububat alım fiyatlarında düşüşün meydana geldiğini duyururken şu açıklamada bulundu.

“Piyasada fiyatın bu rakamın altında olmaması gerekiyor. Ancak serbest piyasada fiyat bunun yaklaşık bin lira altına düşmüş durumda”

Hububat alım fiyatlarında meydana gelen bu düşüşler sonucunda durumu şu şekilde değerlendirdi.  “Makarnalık buğdayda haziranda ortalama 9 bin 750 TL olan fiyat, temmuzun ilk haftasında 9 bin 375 liraya, bugün ise Konya Ticaret Borsası’nda 9 bin 300 liraya indi.

Arpanın fiyatı haziranda ortalama 7 bin 200 liraydı. Temmuz başında 7 bin 165 lira, 11 Temmuz itibariyle de Konya Ticaret Borsası’nda 7 bin 187 lira oldu. Rakamlar açıklanan fiyatların altında”

Çiftçinin yaşadığı zor durum dolayısıyla TMO yerine çok daha düşük fiyattan tüccara satma durumu içerisinde kaldığını söyleyen Suiçmez sözlerine şu şekilde bitirdi. 

“Bize göre TMO’nun fiyatlarını yukarıya doğru revize etmesi ve yıllık değil dönemsel fiyat açıklamalarıyla piyasayı düzenlemesi gerekiyor. Çiftçi ürününü TMO’ya satmak istese önce randevu alıyor, nakliye parası ödüyor, vergi kesintileri var.

Parasını 45 gün sonra alabiliyor. Nakliye, vergi düşünce 9 bin 250 lira (o da en kaliteli buğday) olarak açıklanan rakamın altında ürünü satabiliyor. Bu nedenle de zararına da olsa ürününü tüccara satıp yaşamını devam ettirmeye çalışıyor.

Şu anda fiyatlar açıklanan fiyatın altına düşmüş durumda. Bir de İç Anadolu’da yüzde 20-30’lara dayanan verim kaybı var. Mevsimsel nedenlerden dolayı. Yeterli ve beklenen verim alınamadı. Kuru tarım alanlarında verimde yüzde 30’lara kadar düşme var.”

Rakam Ortaya Çıktı Emekliyi Yıkacak Oran! SGK Duyurdu Erken Emeklilik Yolu Açıldı Mehmet Ali Erbil'e seks tehdidi! EYT'yi Ramak Kala Kaçıranlara Güzel Haber. Cinsel içerikli videosu çıkan hakem tepki çekti Göğüs dekolteli saten dar elbisesiyle olay yarattı