CHP'li Karabıyık: Lise düzeyinde okula başlama maliyeti 2023 yılında yüzde 486,4 oranında arttı

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında öğrencilerin okula başlama maliyetlerine ilişkin veriler paylaştı. Karabıyık, lise düzeyinde okula başlama maliyetinin 2022 yılına göre yüzde 486,4 oranında arttığını belirtti.

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, dün 20 milyondan fazla öğrencinin ders başı yaptığı 2023-2024 eğitim-öğretim yılına ait okula başlama maliyetlerine ilişkin verileri paylaştı.

Okulların sorunlarla açıldığını ve hala velilerden kayıt için para istendiğini  belirten Karabıyık, eğitime erişim, eğitimin niteliği ve eğitim yönetimine ilişkin sorunları şöyle sıraladı: 

"Eğitime erişimde karşımıza en fazla çıkan sorun okul kayıtları, kalabalık sınıflar, okula ulaşım, okul malzemelerinin edinilmesi, barınma ve beslenme gibi sorunlardır.

Nitelikle ilgili sorunlar ise, eğitimin amaçları, eğitim programları, öğretim teknikleri, ölçme ve değerlendirme, okullarda kullanılan eğitim teknolojileri, merkezi sınavlar vb.

Yönetsel sorunlar ise, mali kaynakların yetersizliği, öğretmen ve diğer personel eksikliğinin giderilmemesi türünden sorunlardır."

Karabıyık, okullarda temizlik görevlisinin bulunmadığını belirtti.

"MEB bütçesi  yüzde 9.64'e düştü"

MEB bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan payın 2002 yılında yüzde 17.18 iken bu oranın 2023 yılında 9.18’ e gerilediğini ifade eden Karabıyık, "MEB bütçesinin merkezi yönetim bütçesine oranı bu yılki gerilemeyle yüzde 9.64'e düştü.

Mesele budur. Yani Devlet Eğitime ayırdığı bütçeyi kıstıkça vatandaşlara yük biniyor.

Eğitime yapılan kamu harcamaları için dünya genelinde kabul edilen bazı oranlar vardır. Buna göre devletin eğitim harcamalarının GSYH içindeki payının en az %4 ile 6 arasında olması kabul edilir. 2021 yılında Türkiye’nin %4 sınırının da altına düştüğünü görüyoruz. Eğitimin GSYH içindeki payının düşmesi, harcama miktarı artsa dahi aslında ülkenin toplam kaynakları içinden eğitime daha az kaynak ayrıldığı anlamına gelmektedir." dedi. 

"Öğretmenler yoksulluk sınırının altında yaşamaya çalışıyor"

Ataması yapılmayan 1 milyondan fazla öğretmenin bulunduğunu kaydeden CHP'li Karabıyık, "Sözleşmeli ücretli öğretmen uygulamaları devam ediyor. MEB boş geçen dersleri ücretli öğretmenler ile doldurmayı başarı olarak görüyor, sorun olarak görmüyor.

Ücretli öğretmenler asgari ücretin altında gelir elde ediyor, sözleşmeli ve kadrolu öğretmenler yoksulluk sınırının altında yaşamaya çalışıyor. Öğretmenlerimiz bu sorunlarıyla uğraşırken nitelikli eğitim nasıl olacak? Ayrıca; yeni uygulamayla öğretmenlik mesleği 4 gruba ayrıldı. Aynı işi yapan öğretmenlere farklı ücret veriyorlar, bu nedenle öğretmenler odası da bölünmüş oldu." ifadelerine yer verdi.  

CHP'li Karabıyık, öğrencilerin okullara ulaşımının devlet tarafından sağlanması gerektiğini kaydetti.

Öğrencilerin beslenme sorununa dikkat çeken CHP'li Karabıyık, "okullarda en az bir öğün yemek verilsin" teklifinin geçen yıl AKP-MHP oylarıyla ret edildiğini hatırlatarak günlük beslenme çantasının maliyetinin 50 TL olduğunu söyledi. 

CHP'li Karabıyık, 137 ürünü inceleyerek okulöncesi, ilkokul, ortaokul  ve lise düzeyinde okula başlama maliyetini açıkladı. 

CHP'li Karabıyık, Okula başlama maliyetinin 2022 yılına göre, okulöncesinde yüzde 654,36, ilkokulda 493,8, ortaokulda 450,5, lisede ise 486,4 oranında arttığını açıkladı. 

Narin'i ilk mısır tarlasına gömmüşler Hakim Ziyech'in, Galatasaray'da kredisi tükendi Kayseri'de feci kaza! 5 ölü, 7 yaralı Narin Güran cinayetinde yeni gelişme Beşiktaş iki farklı üstünlüğünü koruyamadı Okullara kar tatili! Memurlar izinli sayılacak