CHP’den Yeni Akit itirazı
CHP’li Mahmut Tanal, ‘okur yazısı’ adı altında şahsına, partisi CHP’ye, Atatürk’e, İsmet İnönü’ye ve Milli Mücadele kahramanlarına hakaret yağdıran Yeni Akit Gazetesi için jet hızıyla takipsizlik veren savcılık kararına itiraz etti.
İktidara yakınlığıyla bilinen Yeni Akit Gazetesi’nin 23 Haziran 2020 tarihli nüshası ve internet sitesinde, ‘Okur Postası’ bölümünde, okuyucu olduğu belirtilen Kubilay Ertekin'in imzasıyla “CHP'nin Kutsalları ve Ayasofya” başlıklı yazı yayınlanmıştı.
Yazıda, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin 2’nci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, Milli Mücadele Kahramanları, CHP ile CHP İstanbul Milletvekilleri Mahmut Tanal ve İbrahim Kaboğlu hedef alınmıştı.
SAVCILIKTAN JET HIZIYLA TAKİPSİZLİK!
CHP’li vekil Mahmut Tanal, söz konusu yazıya ilişkin Yeni Akit Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Ali İhsan Karahasanoğlu, künyede Yeni Akit’in sahibi olarak gözüken Fatih Uğurlu ve yazıda imzası bulunan Kubilay Ertekin hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu.
Tanal’ın şikayetini değerlendiren Başsavcılık jet hızıyla takipsizlik kararı verdi.
Başsavcılığın kararında, Basın Kanunu uyarınca Karahasanoğlu ve Uğurlu'nun, “eser sahibinin belli olması” nedeniyle cezai sorumluluklarının bulunmadığı öne sürüldü. Yazıyı hazırlayan Kubilay Ertekin’in ifadelerinin ise basın özgürlüğü kapsamında kaldığı, yazının içeriğinin hakaret içermediği iddia edildi.
Kararda, AİHM kararlarına atıfta bulunularak, “Yazının basın özgürlüğü kapsamında kaldığı ve suçun unsurlarının oluşmadığı anlaşılması durumunda, ifadeye çağırılmalarının bile basını ve basın mensuplarını baskı altına alacağı, bu nedenle suç unsuru içermeyen habere dayalı olarak şüphelilerin ifadelerine gerek görülmediği” belirtildi.
Başsavcılık, Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret suçu yönünden ise ayırma kararı verdi.
TANAL TAKİPSİZLİĞE İTİRAZ ETTİ
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın takipsizlik kararına itiraz etti.
Tanal, itiraz dilekçesinde, şikayete konu olan yazı metni içeriğinin basın özgürlüğü kapsamında değerlendiremeyeceği gibi ağır eleştiri kapsamında da değerlendirilemeyeceğini vurguladı. Tanal, şüphelilerin şahsını, sahip olduğu siyasi kimliği kamuoyu önünde itibarsızlaştırma gayesi ile hareket ettiğine dikkat çekti.
İtiraz dilekçesinde, somut vakalar ve iddialar detaylı incelenmeden verilen takipsizlik kararının usul ve yasalara aykırı olduğunu vurgulayan Tanal, “Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın vermiş olduğu bu hukuka aykırı karar, gerek tarafımızın gerekse diğer üçüncü kişilerin sahip oldukları adalet inancını zedelemekte, şüphelilerin ise eylemlerinin cezalandırılmadığını düşünmesi nedeniyle çok daha cesur bir şekilde kişilerin onur, şeref ve saygınlığını yok sayacak davranışlarına devam etmesine neden olmaktadır” ifadelerini kullandı.