CHP'de değişim tartışmaları sürüyor. Tezcan'dan tv100'e özel açıklama: Özel Genel Başkan, İmamoğlu İBB Başkanı formülü iyi bir formül

Kübra Par'ın sunduğu tv100'ün ses getiren programı Farklı Açılar'a konuk olan CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, CHP'deki değişim tartışmalarına ilişkin "CHP'de sadece kadro düzeyinde değil, esas olarak parti tabanında değişim talebi var. Özgür Özel CHP Genel Başkanı, Ekrem İmamoğlu İBB Başkanı formülü iyi bir formüldür. Ancak tek bir formül değildir. Başka seçenekler olabilir mi önümüzdeki günlerde bakacağız." ifadelerini kullandı.

Kaynak: tv100.com

Cumhuriyet Halk Partisi Aydın Milletvekili Bülent, Kübra Par'la Farklı Açılar programında konuk oldu. CHP'deki değişim tartışmalarıyla ilgili Tezcan, merak edilenlere yanıt verdi.

Bülent Tezcan'ın açıklamaları şu şekilde:

"PARTİ TABANINDA DEĞİŞİM TALEBİ VAR"

CHP'de sadece kadro düzeyinde değil, esas olarak parti tabanında değişim talebi var. Seçimden sonra toplumda büyük bir hayal kırıklığı oluştu. Beklenti yüksek olunca başaramayınca, travma da yüksek oldu. Toplumun tabanında esaslı bir yüzleşme ihtiyacı var. Hiçbir şey yokmuş gibi "kongre yapıp, devam edip yerel seçime hazırlanalım" anlayışı doğru değil. 

Seçmen iktidarın değişmesini istiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a oy veren yüzde 52'inin içinde bizim yeterince umut olamadığımız için oraya gitti. Seçimi yüzde 48 ile kaybettik. İktidar değişmiyorsa biz bir yerlerde yanlış yapıyoruz. Liderlik değişimi baskın. Birinci adım CHP'de liderlik değişimidir. Liderlik alışkanlıkları temsil eder. İmamoğlu'nun açtığı siteye 200 binden fazla mesaj geldi, insanların büyük çoğunluğu değişimi 'liderlik değişimi' olarak algılıyor. Bunları yok sayarak kafamızı kuma gömerek bir süreç yönetemeyiz. Tartışmayı sadece bir kişide kilitlemek doğru değil. Asıl mesele toplumun umudu kırıldı. Demokrasi için en büyük tehlike budur. 

Seçmen bir şeylerin değişmesini istiyor, önce iktidarın değişmesini istiyor. İktidar değişmiyorsa biz bir yerlerde yanlış yapıyoruz söylemimiz mi, yönetim tarzımız mı, liderliğimiz mi yanlış, bunların toplamı bir değişim algısı yaratıyor. Hangisi baskın diye sorarsanız liderlik değişimi.

Zoom toplantısına katılanlar 'değişim' ihtiyacını gören ve sorumluluk duygusuyla bir araya gelen arkadaşlar. Bizim dışımızda da bir araya gelen var.

"YÖNETEMEZ BUNLAR ALGISI VAR"

İşin motoru liderlik değişiminde, sonra program, söylem, siyaset yapma tarzı değişmeli. Kurumsal siyaseti yerleştirmeliyiz. Günlük popülist söylemler yerine makro çerçeve çizen programları oluşturmalıyız. Bunlar yeni bir güven ilişkisi kurduktan sonra oluyor. Yeni güven ilişkisini de yeni liderlik ile kurabiliriz. Popülist politikalar arkasında sürüklenen bir genel perspektifi olmayan bir siyaset anlayışına teslim olduk. Geldiğimiz noktada 'yönetemez bunlar' algısı veriyor bu. 

İMAMOĞLU VE ÖZEL'İN DURUMU

Ekrem Bey hem toplumdaki algısı, İBB Başkanlığındaki başarısı, gençliği, çalışma tarzı, disiplini, gelecekle ilgili vizyonu bütün bunları topladığınızda CHP’ye iyi bir genel başkan olur, olurdu hala olur. Bu noktada önemli bir isimdir. Özgür Özel bir kere grup başkanımız partinin grup başkanlığını yakıştırdığınız birine genel başkanlığı nasıl yakıştıramazsınız. O da iyi bir genel başkan adayı olur. 10 yıla yakındır partiyi başarıyla temsil etti. İBB, İmamoğlu'nun mecburiyeti. 200 bine yakın değişim mesajından büyük çoğunluğu "genel başkanlığa yakışırsın ama İstanbul'da kal" şeklinde. Toplum İmamoğlu'nu parti genel başkanlığına yakıştırıyor ama İstanbul'u kaybetmek istemiyor. İmamoğlu değişim iddiasından ve talebinden vazgeçmiyor. Kendisi değişim sürecinin merkezinde aktif bir, etkin bir rol alması gerekir. Özgür Özel CHP Genel Başkanı, Ekrem İmamoğlu İBB Başkanı formülü iyi bir formüldür. Ancak tek bir formül değildir. Başka seçenekler olabilir mi önümüzdeki günlerde bakacağız. 

BABACAN'IN 'CHP TEK BAŞINA KAZANAMAZ' ÇIKIŞI

Sayın Babacan'ın buradaki tarzı beni huzursuz etti. CHP bu ittifak sürecinin en önemli partisi idi, parlamentoda kendi dışındaki grupların taşıyıcılığını yaptı. CHP tabanını hala ciddi biçimde rahatsız olduğu formülle temsil imkanları sağlandı. 

İki mimariye ihtiyacımız var birisi parti mimarisi ikincisi yeni bir ittifak mimarisine ihtiyacımız var. Bugüne kadar ittifak mimarisini doğru ya da yanlıştı şöyle oluşturduk partiler ittifak yapabilmek için birbirine yakınlaşmaları lazım hele ki bizim muhafazakâr kesimlere açılabilmek için bu yakınlaşmaya ihtiyaç var. Partiler kendi kimliklerini koruyarak elde ettikleri toplumsal tabanı bir büyük ittifakta buluşturdukları zaman bu anlamlı olur aksi partilerin liderlik paylaştığı ittifaklara dönüşür.

39 MİLLETVEKİLİ TARTIŞMASI

CHP listesinden 4 partinin 39 milletvekili seçildi, bunun CHP'nin taşıma kapasitesi üzerinde olduğunu düşünüyorum.

Kocaeli’de trajik son Ünlü oyuncunun zor anları; bir anda yere yığıldı AFAD'dan kritik sağanak uyarı 6 kadını uyuşturup tecavüz etti Çok sayıda can kaybı var Ayrıldığı nişanlısını öldürdükten sonra...