Charlie Hebdo saldırısına dünya çapında protestolar

Paris'te haftalık mizah dergisi Charlie Hebdo'nun ofisine yapılan saldırının ardından Fransa'da 1 günlük yas ilan edilirken, saldırı Avrupa'nın birçok şehrinde protesto edildi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, akşam yaptığı açıklamada 1 günlük yas ilan edildiğini, bayrakların da ülke çapında 3 gün yarıya indirileceğini duyurdu. Hollande, bugün Elysee Sarayı'nda yeni bir kriz toplantısı yapılacağını da kaydetti.



Uzmanlar, Kalaşnikof marka silah kullanan saldırganların özel bir eğitim almış olabileceğine işaret ederken yeni bir saldırının da düzenlenebileceğinin altını çiziyor.



Olayda hayatını kaybeden 4 karikatürist arasında derginin 2009'dan bu yana genel yayın yönetmenliğini yapan Stephane Charbonnier de bulunuyor. 



Paris Savcılığı, saldırıda dergide çalışan 4 karikatürist ile 2 polisin de aralarında bulunduğu 12 kişinin öldüğünü, 4 kişinin de ağır yaralandığını açıklamıştı.



Başbakanlık'tan yapılan açıklamada ise alışveriş merkezleri, toplu taşıma araçları ve basın kuruluşlarının ofislerinde güvenlik önlemlerinin en üst düzeye çıkarıldığı belirtildi ve halka dikkatli olması çağrısında bulunuldu.



Fransa



Paris'te Republique Meydanı'nı dolduran yaklaşık 15 bin kişi kalemler ve sembolik basın kartları taşıyarak saldırıya tepki gösterdi. "Ben Charlie'yim", "Charlie nerede?", "Sevgi nefretten daha güçlüdür" yazılı pankartlar taşıyan göstericiler  "Kalemlere özgürlük" "Hepimiz Charlie'yiz" sloganları attı. Meydanda saldırıda ölenlerin anısına mumlar yakıldı.



Fransa'nın Angers, Bordeaux, Lyon, Strasbourg, Nantes, Toulouse ve Marsilya kentlerinde de saldırıları binlerce kişi protesto etti. Lyon'da Terraux Meydanı'nda 15 bin kişi toplanırken, Toulouse'daki Capitole Meydanı'nda 10 bin kişi saldırıya tepki göstermek için bir araya geldi. Güneydeki Marsilya'da ise saldırıyıprotesto eden 7 bin kişi "Vieux Port" meydanında toplandı.



Brüksel



Fransa'nın başkenti Paris'te haftalık mizah dergisi Charlie Hebdo'nun ofisine yönelik silahlı saldırı Brüksel'de protesto edildi. 



Siyah kağıda beyaz yazıyla "Ben Charlie'yim" pankartları taşıyan göstericiler, Avrupa Parlamentosu'nun önündeki Lüksemburg Meydanı'nda toplandı.



Kalemlerin havaya kaldırıldığı sessiz protestoya yaklaşık bin 500 kişi katıldı. Bazı göstericiler AA muhabirine yaptıkları açıklamada, korkmadıklarını ve özgürlüklerin korunması gerektiğini ifade etti.



Muhafazakarlar ve Reformcular Grubundan Belçikalı Avrupa Parlamentosu Üyesi Mark Demesmaeker, saldırıya ilişkin, "Bugün olanlar korkunç ancak bizler korkmadan yazmaya ve çizmeye devam edeceğimizi dünyaya göstermek zorundayız. Düşünmeye ve konuşmaya da aynı şekilde devam edeceğiz" değerlendirmesini yaptı. 



Belçika Başbakanı Charles Michel, AA muhabirinin Müslümanlara yönelik saldırılar bekleyip beklemediği sorusu üzerine Brüksel, Paris ve diğer Avrupa kentlerinde büyük bir Müslüman nüfusun yaşadığını belirterek "Psikopatlık ve kafa karışıklığından kaçınmalıyız" ifadesini kullandı. 



Özgürlükleri ve demokratik değerleri korumak zorunda olduklarını belirten Michel, Belçika hükümeti olarak terörle mücadelede gerekenleri yapmaya devam edeceklerini vurguladı.



Belçika'nın Liege kentinde de 300 civarında kişinin katıldığı Fransız halkıyla dayanışma ve özgürlüklere sahip çıkma gösterisi olaysız sona erdi.



Londra



Fransa'nın başkenti Paris'te haftalık mizah dergisi Charlie Hebdo'nun ofisine düzenlenen silahlı saldırıda hayatını kaybedenler, İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen gösteride anıldı.



Başkentin ünlü Trafalgar Meydanı'nda biraraya gelen birçok kişi, anma gösterisi süresince sessizliklerini koruyarak, "ifade özgürlüğünü vurgulamak" için havaya kalem kaldırdı.



Çoğunluğunun Fransız vatandaşı olduğu gözlemlenen göstericiler, üzerinde farklı dillerde "Ben Charlie" yazılı pankartlar taşırken, bazı göstericiler ise ellerinde derginin daha önceden çıkardığı karikatürleri tuttu.



Kanlı saldırının kurbanlarını anmak için iş çıkışı gösteriye katıldığını bildiren 32 yaşındaki Fransız vatandaşı Sabrina Mimid, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bugün hayatını kaybedenlerin ailelerine ve dostlarına desteğimi göstermek için geldim. Olay şok edici. Film gibi geliyor insana ancak gerçek. Haberleri duyduğumda şok oldum. Bu sadece Fransa halkını ilgilendirmiyor, herkesi ilgilendiriyor" dedi.



Berlin



Fransa'nın başkenti Paris'te, haftalık mizah dergisi Charlie Hebdo'nun ofisine düzenlenen saldırı, Berlin'de Fransa Büyükelçiliği önünde toplanan yaklaşık 500 kişi tarafından protestoedildi.



Polisin güvenlik tedbirleri aldığı gösteride, göstericiler tarihi Brandenburg Kapısı'nın önündeki Paris Meydanı'nda toplandı. Bayrakların yarıya indirildiği büyükelçiliğin kapısına saldırıda ölenlerin karikatürleri asıldı, anma için mumlar yakıldı ve karikatürlerin önüne çiçekler bırakıldı.



Göstericiler, olaya tepki göstermek için yanlarında saldırıya uğrayan karikatür dergisinin nüshalarını getirdiler ve bu nüshalarla basın mensuplarına görüntü verdiler.



Avrupa Birliği (AB) Bayrağı taşıyan göstericiler, üzerinde "Avrupa dayanışma halindedir" yazan pankart açtılar.



Avusturya



Avusturya'da saldırıya tepki gösteren bir grup, Fransa'nın Viyana Büyükelçiliği önünde toplanarak çiçekler bırakıp mumlar yaktı. Yaklaşık 50 kişilik grup, saldırıda hayatını kaybedenler için dualar etti ve başsağlığı dilekçeleri bıraktı.



 Saldırı Hollanda’da iki ayrı gösteriyle protesto edildi. Lahey ve Amsterdam’da toplanan göstericiler saldırıyı kınadı.



ABD



Fransa’nın başkenti Paris’te haftalık mizah dergisi Charlie Hebdo’nun ofisine düzenlenen silahlı saldırıda hayatını kaybedenler, ABD’nin başkenti Washington’da Newsuem basın müzesi önünde anıldı.



Profesyonel gazeteciliğe adanmış dünyanın ilk haber müzesi Newsuem önünde akşam saatlerinde toplanan kalabalık, 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıyı "Je Seus Charlie" (Ben Charli’yim) yazılı pankartlar ve Fransız bayraklarıyla protesto etti. Etkinlikte ayrıca ifade özgürlüğünü desteklemek için müzenin girişindeki alanda yer alan büyük ekrana "Je Seus Charlie" yazıldı.



Başkent Washington’da yaşayan Fransız vatandaşı Clementine, AA muhabirine yaptığı açıklamada, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine ve dostlarına desteğini göstermek istediği için eyleme katıldığını söyledi. Gazetecilerin tehlikeli alanlara girdiklerinde risk almış olduklarını bildiklerini belirten Clementine, "Ancak bu insanlar dünyada en çok özgürlerin bulunduğu bir ülkedeydi, masalarında oturuyorlardı ve iyi mizah yazarı olmayı denerlerken öldüler" diye konuştu.



Diğer bir Fransız vatandaşı Laurent Valiergue ise özgürlüklerin korunması gerektiğine vurgu yaparak, "Eğer görüşlerimizi daha fazla ifade edemezsek, bu dünya için büyük bir problemdir" ifadesini kullandı.



Fransa'nın başkenti Paris'te mizah dergisi Charlie Hebdo'nun ofisine düzenlenen ve 12 kişinin ölümüne sebep olan silahlı saldırı, ABD'nin New York kentinde protesto edildi.



Akşam saatlerinde Manhattan'ın ünlü meydanlarından Union Square'de soğuk havaya rağmen toplanan yüzlerce kişi, Charlie Hebdo dergisinin ofisine düzenlenen saldırıyı kınadı.



İngilizce ve Fransızca "Ben Charlie'yim", "Korkmuyoruz" ve "Biz kimiz? Charlie'yiz" sloganlarının atıldığı eylemde, saldırıda hayatını kaybedenleri anmak için mumlar yakıldı, basın özgürlüğünün sembolü olarak kalemler havaya kaldırıldı.



Gösterinin ardından, meydanın ortasındaki George Washington heykelinin etrafında anma noktası oluşturuldu.



Mumlarla aydınlatılan bu noktaya, "Je suis Charlie" (Ben Charlie'yim) yazılı onlarca pankartla, saldırının kurbanlarının fotoğrafları, derginin çeşitli sayılarının kapakları ve Fransız bayrağı yerleştirildi.



Öte yandan, Paris'teki saldırının ardından New York'ta da güvenlik önlemlerinin artırıldığı dikkati çekti. Kentin en işlek noktalarından Grand Central Terminali'nde yoğun güvenlik önlemleri alınırken, K-9 bomba arama köpeklerinin de terminalde hazır bulundurulduğu görüldü.



Çin



Çin, Fransa'nın başkenti Paris'te haftalık mizah dergisi Charlie Hebdo'nun ofisine yönelik silahlı saldırıyı şiddetle kınadı.



Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Ley, yaptığı yazılı açıklamada, Paris’te ''Charlie Hebdo'' adlı mizah dergisine karşı gerçekleştirilen ve 12 kişinin ölümü ve 5 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan terör saldırısını şiddetle kınadıklarını belirtti.



Terör saldırısından dolayı derin şok olduklarını ifade eden Hong Ley, hayatını kaybedenler için taziyelerini sunduklarını, yaralıların ve yaslı ailelerin acılarını içten paylaştıklarını kaydetti.



Sözcü Hong ayrıca, Çin'in terörizmin tüm şekillerine kararlılıkla karşı olduğunu ve ülke güvenliğini korumada Fransa'nın tüm çabalarını desteklediklerini ifade etti. (AA)


Son halini gören herkes aynı yorumu yaptı Okan Buruk'un özel isteği Michail Antonio Narin Güran cinayeti davasında yeni gelişme! Sıcaklıklar 15 derece birden düşecek Restorandaki yangından acı haber geldi Komutan askerlere cinsel saldırıda bulunmuştu...