Cezaevlerinin doluluk oranları en yüksek seviyeye ulaştı. Fransa'da rekor kırıldı

Fransa'daki cezaevlerinin doluluk oranları tarihsel olarak en yüksek seviyeye ulaştı. Ülke genelindeki tüm cezaevlerinin doluluk oranı yüzde 122,8'e çıkarken, tutuklu ve kısa süreli hükümlülerin bulunduğu yerleşkelerde ise bu oran yüzde 146,3'e yükseldi.

Fransa Adalet Bakanlığı'nın yayınladığı resmi istatistiklere göre, ülkedeki cezaevlerinin doluluk oranı tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşarak rekor kırdı. Son verilere göre 74 bin 513 kişi cezaevinde bulunuyor.

Tüm cezaevi sistemi için doluluk oranı yüzde 122,8’e çıkarken, tutuklu ve kısa süreli hükümlülerin bulunduğu yerleşkelerde ise yüzde 146,3'e yükseldi.

euronews'teki habere göre ülke, 2022'nin sonundan bu yana neredeyse her ay olmak üzere altı kez kendi mahkum rekorunu kırdı.

Son veriler, hapishane sisteminin kötü şöhretli aşırı yoğunluğunu hafifletmek için Covid-19 salgını nedeniyle yaklaşık 10 bin mahkumun serbest bırakılmasının ardından geçen yıldan bu yana 2 bin 446 ve 2020 yazından bu yana 15 bin 818 kişilik bir artışı temsil ediyor.

Hapishane nüfusu geçen nisan ayında ilk kez 73 bini geçmişti.

Son verilere göre, uyumak için uygun yatakları bulunmayan 2 bin 478 mahkum yere atılan şilteleri kullanmak zorunda kalıyor.

AİHM'den, Fransa'ya aşırı doluluk oranı nedeniyle ceza

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 2020'de Fransa'yı söz konusu "yapısal" aşırı kalabalık nedeniyle kınadı ve "temel hakların ciddi şekilde ihlal edilmesi" nedeniyle Paris yönetiminin 32 mahkuma 25 bin euroya varan tazminat ödemesine hükmetti.

Tutuklu yargılama sürelerinin artması da, cezaevlerinin doluluğunda önemli rol oynuyor.

2006’da tutukluların cezaevinde geçirdiği ortalama süre 8,6 iken, bu oranı 2020’de bu oran 11,8 aya çıktı.

Fransız parlamentosu bir hapishane düzenleme mekanizmasına “acil ihtiyaç” olduğunu vurgulayan bir rapor yayınladı.

Bununla birlikte hükümet tarafından bu konuda şu ana kadar somut adımlar atılmadı.

Fransa’daki banliyö isyanları ortalamayı artırdı mı?

Paris’in Nanterre banliyösünde polisin, 27 Haziran’da Nahel isimli 17 yaşındaki bir genci vurmasının ardından başkentte başlayan ve ülke geneline yayılan  “isyan” hareketi sırasında çok sayıda kişinin gözaltına alınması ve sonra mahkemeler tarafından verilen mahkumiyet cezaları da cezaevlerindeki nüfus artışında önemli rol oynadı.

Adalet Bakanlığı verilerine göre, mahkemeler, 742 kişi için hapis cezası verirken, 600’den fazla kişi doğrudan cezaevine gönderildi.

Tutukluları savunma grubu (Observatoire International des Prisons), yetkililerin Paris'teki 2024 Olimpiyat Oyunları için "sıfır suç" politikasıyla çıtayı yükselttikçe aşırı kalabalığın muhtemelen daha da kötüleşeceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Son halini gören herkes aynı yorumu yaptı Narin Güran cinayetinde 3 kişi daha evdeymiş Dikkat! Meteorolojiden kritik uyarı geldi Uras, Bahçeli görüşmesine aracılık eden ismi verdi Asgari ücret için bir öneri de Ebru Polat'tan... Günlük burç yorumları: 22 Kasım Cuma