Cep telefonu, bilgisayar, tablet alacak olanlar dikkat. Resmi Gazete'de yayımlandı. Cayma Hakkı'yla ilgili yasal düzenleme 1 Ekim 2024'e ertelendi. Cayma Hakkın nedir. Cayma Hakkı sözleşmesi ne getiriyor?

Akıllı telefon, bilgisayar, akıllı saat, tablet gibi ürünlere getirilen cayma hakkıyla ilgili yeni yasal düzenlemenin tarihi değişti. E-ticaret üzerinden alınan bu ürünlerle ilgili cayma hakkı 1 Ekim'de yürürlüğe giriyordu ancak son dakika kararıyla tarih ertelendi.

Suistimallerin önüne geçmek için internetten alınan telefon, bilgisayar, tablet ve akıllı saatte 1 Ekim’den itibaren cayma hakkı bitiyordu. Yani bozuk olmadığı sürece cihaz iade edilemeyecekti. Ancak bununla ilgili yasa değişikliği erteelndi.

Mesafeli sözleşmeler yönetmeliğinde cayma hakkına ilişkin düzenlemelerin yürürlük tarihi 2024'e ötelendi.

E-ticarette mesafeli sözleşmeler yönetmeliğinde satın alınan üründen cayma hakkıyla ilgili Eylül ayında yapılan ve 1 Ekim'de yürürlüğe girmesi öngörülen düzenlemelerin yürürlük tarihi 2024 yılı başına ötelendi.

Mesafeli sözleşmeler yönetmeliğinde değişiklik yapan yönetmelikte değişiklikler öngören Ticaret Bakanlığı yönetmeliği Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Yönetmeliğe göre, ilgili yönetmelikle getirilen tüketicinin cayma hakkını kullandığı ürünün iade masrafını karşılama yükümlülüğünü içeren hüküm 1 Ekim yerine 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.

Mesafeli sözleşmeler yönetmeliğinde değişiklik yapan yönetmelikle, ilgili yönetmeliğin 15. maddesinde "cayma hakkı istinaları"na yapılan ek ile; insansız hava araçları (drone), cep telefonu, akıllı saat, tablet ve bilgisayarlar, canlı müzayede şeklinde açık artırma yoluyla akdedilen ve satıcı veya yetkili servis tarafından kurulum veya montajının yapılacağı belirtilen mallardan kurulum ya da montajı yapılanlara ilişkin sözleşmelerde cayma hakkının kullanılamayacağına ilişkin getirilen hükmün yürürlük tarihi de 1 Ocak 2024 tarihine ertelendi.

Yönetmeliğin "aracı hizmet sağlayıcıları" olarak nitelenen e-ticaret siteleri ile satıcının, cayma hakkının kullanılması halinde ürünün bedeli ile teslimat masraflarının tüketiciye iadesinden sağlayıcı ile birlikte müteselsilen sorumlu tutulmasına ilişkin 9. ve 10. maddesiyle yapılan düzenleme 1 Ocak 2023 yerine 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak.

Aynı düzenlemeyle mesafeli sözleşmeler yönetmeliğinin 5. maddesinde yapılan değişiklik uyarınca, tüketicinin cayma hakkının kullanılmasıyla ilgili bilgilendirilmesine yönelik düzenleme de 1 Ekim yerine 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak.

Eylül ayında yayımlanan mesafeli sözleşmeler yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına ilişkin yönetmelikle söz konusu yönetmeliğin 12/a maddesinin 7. bendinde yapılan düzenlemeyle, tüketicinin cayma hakkını kullanması durumunda 14 gün içinde mal veya hizmet bedeli ile teslimat masraflarının tüketiciye iadesiyle ilgili hükmün yürürlük tarihi 1 Ekim'den 1 Ocak 2024 tarihine ertelendi.

CAYMA HAKKI NEDİR?

Tüketicilerin sahip oldukları en önemli haklardan biri cayma hakkıdır. Cayma hakkı tüketici haklarının korunması kanunu gereğince sınırları belirlenmiş bir haktır. Tüketicilerin avantajlı haklarından biridir. Cayma hakkı nedir dediğimizde tüketicilerin aldıkları ürünü hiçbir koşul belirtmeksizin 14 gün içinde iade edebilmesidir.

 14 günlük sürenin başlangıç tarihi, ürünün tüketiciye ulaştığı gündür. Cayma talebinde bulunulduğunda ise satın alma koşullarına uygun olarak ücret bedeli kişiye 14 gün içinde eksiksiz iletilmektedir. Yazımızda cayma hakkı kullanılmayacak ürünler gibi konuyla ilgili merak ettiğiniz tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

Hangi Durumlarda Cayma Hakkı Kullanılır?

 Yürürlükteki 6502 sayılı Kanun hükümleri gereğince cayma hakkının sınırları belirlenmiştir. Cayma hakkının olabilmesi için sadece ayıplı mal olmasına gerek yoktur. Herhangi başka bir sebepten de cayma hakkınızı kullanabilirsiniz. Öte yandan herhangi bir sebep gösterme zorunluluğunuz da yoktur.

 Cayma hakkını sağlayan alışveriş yöntemlerine baktığımızda online alışveriş yöntemlerinin olduğunu görmekteyiz. E-ticaret sitelerinden yaptığınız alışverişlerde bildirilen mesafeli satış sözleşmesinin bir gereği de cayma hakkıdır. Cayma hakkının ödeme koşullarıyla bir ilgisi yoktur.

 Öte yandan cayma hakkının olduğu bir diğer konu ise; “Devre tatil ve uzun süreli tatil hizmeti sözleşmeleri, ön ödemeli konut satış sözleşmeleri, tüketici kredisi sözleşmeleri, finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşmelerde 14 gün içinde cayma hakkı mevcut olmaktadır.

Cayma Hakkı Kullanılmayan Ürünler Nelerdir?

 Cayma hakkı kapsamında, cayma hakkı kaç gün dediğimizde 14 gündür. Fakat bu kapsama girmeyen ürünler de mevcuttur.

Üzerinde değişiklik yapılarak kişiye özel hale getirilen ürünler

Finansal piyasaya göre fiyatı belirlenen ürünler. Bu ürünlere örnek olarak; altın, mücevher, altın vb.

Sağlık ve hijyen kurallarına göre iadesi mümkün olmayan ürünler. Örneğin; iç çamaşırı, mayo, hijyen açısından hassas ürünler, kozmetik malzemeler vb.

Çabuk bozulma tehlikesi olan ürünler ve son kullanma tarihi geçme ihtimali olan mallar.
Ses veya görüntü kayıtları yapan ve açılmış olan CD, DVD gibi ürünler.

Kitap, dergi gibi basılı ürünler.

Yazılım ürünleri, bilgisayar sarf malzemeleri

Tesliminden sonra başka mallarla karışan ve doğası gereği ayrıştırılması mümkün olmayan ürünler. 

Wanda Nara Siyah Tangasıyla Meydan Okudu! Şakir Paşa Ailesi'ndeki yatak sahneleri alev aldı! Okan Buruk'un yeni gözdesi Christopher Nkunku Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı FLAŞ! Altın Alım Zamanını Çok Net Olarak Açıkladı Medya sektöründe dev satış!