Cenevre'de kritik ABD-Rusya zirvesi! Lavrov'dan flaş sözler: Yazılı yanıt bekliyoruz
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Cenevre'de Ukrayna gerilimini görüşmek üzere bir araya geldi. Görüşmeye sadece saatler kala Rusya'dan gelen 'Bulgaristan ve Romanya'dan NATO askerleri çekilsin' talebi ile gergin başlayan zirveden gelen ilk mesajlar ortaktı. İki bakan da 'çözüm beklemiyoruz' mesajı verdi. Görüşme sonrası basın toplantısı düzenleyen Lavrov, 'Rusya, ABD'nin güvenlik taleplerine 'gelecek hafta' yazılı yanıt vermesini bekliyor' dedi.
Avrupa'daki savaş endişelerinin gölgesinde ABD ve Rusya'dan üst düzey yetkililer bugün Cenevre'de bir araya geldi.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un liderliğindeki heyetler bir zamanlar Soğuk Savaş'ın önemli bir kavşak noktası olan Cenevre'de Rusya-Ukrayna gerilimini masaya yatırdı.
Kritik görüşme sonrası basın toplantısı düzenleyen Lavrov, 'Rusya Ukrayna halkı için tahdit değildir' dedi.
Askerlerin bölgeye konuşlandırılmasının 'ihtiyaç sonrası' gerçekleştiğini belirten Lavrov, 'Ukrayna'ya saldırmayı planladığımızı söylüyorlar ama biz asla bunu amaçlamadığımızı belirtiyoruz' dedi.
NATO'nun SSCB'ye karşı kurulduğunu belirten Lavrov sözlerine şöyle devam etti;
'Doğu Avrupa'nın güvenliği söz konusu olduğunda üye olmak isteyen devletler var ve biz NATO'nun daha fazla genişletilmesinin hata olduğunu düşünüyoruz.'
'Karşı taraf sürekli endişeli olduğunu söyledi' diyen Lavrov, 'Biz de endişeliyiz üstelik bizim endişelerimiz bunlar yalnızca hayali bir tehditle ilintili değil biz gerçek olgular konusunda endişeliyiz' ifadelerini kullandı.
Buradaki çaba aslında her bir ayrıntıya girme çabası. Ama bunun şu anda faydalı olacağı konusundan emin değilim. Doğru yolda mıyız değil miyiz, onu şu anda söylemem ama yazılı olarak ABD'nin bizim sorduğumuz sorulara cevabını aldıktan sonra değerlendirme yapacağız' dedi.
LAVROV'U KIZDIRAN SORU
Bu konu hakkında detay paylaşması istenilmesi üzerine basın toplantısında ilginç anlar yaşandı.
'ABD'den yazılı bir yanıt talep ediyorsunuz. Bunu biraz netleştirebilir misiniz bizim için?' sorusu üzerine Lavrov, 'Şimdi her şeyi size anlatmam gerekiyor mu?' dedi.
Lavrov sözlerine şöyle devam etti;
'Dombass bölgesini Minsk anlaşması hazırlanırken görüşmüştük. Fransa ve Almanya'nın da bu konu ile ilgili çabaları vardı. İster özel statü olsun, ister özerklik olsun verilen karara saygı duyulması gerekiyor. Bir kez daha seçimlerin yapılması önemli. Almanya ve Fransa ile de görüştük, bugün de dile getiriyorum. Kiev rejiminin orada yaptığı çalışmaların durdurulması gerekiyor.'
MACRON'UN AÇIKLAMALARI
'Macron'un Avrupa'nın kapasitesini artırmak için çalıştığını biliyoruz ve güçlü bir şekilde bir etki yaratmak istediklerini biliyoruz. Ancak Macron'un Rusya'ya karşı sıkı bir duruşa ihtiyacı var dediğini ben duymadım.'
'Bugün etki konusunu çok konuştuk. Bu etkiler günlük politikaların bir sonucu. İstikrarsızlık dediğiniz zaman bu bir çok şeyden besleniyor. AB'nin şuan davranışına baktığında kendileri çok şey yapmak istiyor ama başkalarının hiçbir şey yapmasına izin vermiyorlar.'
'Avrupa ülkelerin Çin ve Rusya ile ilişki kurmalarını istemiyorlar. Bölgenin kontrolünün başkasına geçmesini istememekle beraber etki alanlarını genişletmek istiyorlar. Bugün Sayın Blinklen'le de görüştük. Gerekli güvenliğin sağlanması için Avrupa ve Rusya'nın işbirliği içinde olmasını istiyoruz.'
ABD UMUTSUZ: BUGÜN BURADA FARKLILIKLARIMIZI ÇÖZMEYİ BEKLEMİYORUZ
Blinken ise 10 Ocak'ta ABD ve Rusya'nın Cenevre'de güvenlik konularında istişarelerde bulunduğunu, 12 Ocak'ta Brüksel'de NATO-Rusya Konseyi toplantısı yapıldığını ve 13 Ocak'ta Viyana'da bu konuların da tartışıldığı AGİT Daimi Konseyi toplantısı gerçekleştirildiğini hatırlattı.
Blinken, "Şimdi hepimizin konuştuklarını paylaşma şansı oldu. Rus ekibinin Devlet Başkanı Vladimir Putin ile istişare etme şansı olduğunu düşünüyorum. Hepimiz kendi aramızda, tüm müttefikler ve ortaklar arasında istişare etme şansımız oldu. Bence bu Rusya'nın bu diplomatik görüşmelerden ne gibi sonuçlar çıkardığını görmek ve Dışişleri Bakanı Lavrov'la hangi konumda olduğumuzu değerlendirmek için kritik bir an" dedi.
Lavrov'a hitaben konuşan Blinken, "Haklısınız, bugün burada farklılıklarımızı çözmeyi beklemiyoruz. Ancak diplomasi ve diyalog yolunun açık kalıp kalmadığını test edebileceğimizi umuyorum. Bu yolda yürümeye, farklılıklarımızı barışçıl bir şekilde çözmeye kararlıyız ve bugün bunu ölçmek istiyorum" ifadelerini kullandı.
Blinken, ABD heyetinin ABD ile Avrupalı müttefiklerinin ortak tutumunu Rus tarafına iletmek niyetinde olduğunu kaydetti.
NATO BİRLİKLERİ BULGARİSTAN VE ROMANYA'DAN ÇEKİLSİN
Rusya, Cenevre'deki kritik zirveye saatler kala yaptığı açıklamada, NATO birliklerinin Romanya ve Bulgaristan'dan ayrılmasını istediğini duyurmuştu
Bakanlıktan yapılan açıklamada, 1997'den önce NATO üyesi olmayan Bulgaristan ve Romanya'dan yabancı güç, donanım ve silahların geri çekilmesinin istendiği belirtilmişti.