Cemil Meriç kimdir, eserleri neler? Cemil Meriç neden gözlerini kaybetti, nasıl öldü?

13 Haziran 1987 tarihinde hayatını kaybeden Cemil Meriç'in dün ölüm yıldönümüydü. Asıl adı Hasan Cemil Meriç olan yazar, çevirmen, düşünür ve sosyoog, 12 Aralık 1916 tarihinde Hatay Reyhanlı'da dünyaya gelmişti. Sosyoloji Profesörü Ümit Meriç'in babası olan Cemil Meriç, dil, tarih, felsefe ve sosyoloji alanında yaptığı araştırmalar ile tanınıyor. Peki, Cemil Meriç kimdir, eserleri neler? Cemil Meriç neden gözlerini kaybetti, nasıl öldü?

Önemli entellektüeller arasında yer alan düşünür, yazar ve çevirmen Cemil Meriç, Hatay'da dünyaya geldi ve İstanbul Üniversitesi Fransız Filolojisi bölümünden mezun oldu. Özellikle Batı ve Doğu medeniyetlerini kıyaslayan, Türkiye'nin sosyal ve kültürel meselelerini irdeleyen eserleriyle tanınıyor. Ünlü yazar, 13 Haizran 1987'de aramızdan ayrıldı fakat eserleri ile hala yaşıyor. Peki, Cemil Meriç kimdir, eserleri neler? Cemil Meriç neden gözlerini kaybetti, nasıl öldü? İşte Cemil Meriç'in hayat hikayesi...

CEMİL MERİÇ KİMDİR?

Cemil Meriç, 12 Aralık 1916'da Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde dünyaya geld ve 13 Haziran 1987 tarihinde İstanbul'da hayatını kaybetti. Türk düşünce hayatının önemli isimlerinden biri olan Meriç, yazar, çevirmen ve eleştirmen olarak tanınıyor. Özellikle Batı ve Doğu medeniyetlerini karşılaştırdığı eserleriyle ve Türkiye'nin kültürel meselelerine dair derin analizleriyle biliniyor.
İlkokul ve ortaokul eğitimini Hatay'da tamamladıktan sonra lise eğitimini İstanbul'da Pertevniyal Lisesi'nde alan Cemil Meriç, daha sonra İstanbul Üniversitesi Fransız Filolojisi bölümünden mezun oldu. Üniversite eğitimi yanında Fransız düşüncesiyle tanıştı ve bu düşüncelerin etkisiyle geniş bir entelektüel birikim kazandı.

Eğitimini tamamladıktan sonra öğretmenlik ve çevirmenlik yapan Cemil Meriç, İstanbul Üniversitesi'nde Fransızca okutmanlığı görevini yaptı. Meriç, 1955'te görme yetisini kaybetti fakat yazmaya ve üretmeye devam etti. Çevresindeki insanların yardımıyla yazı çalışmalarını sürdürdü.

Meriç, Türk düşünce dünyasında derin izler bıraktı, eserleriyle pek çok okuru ve araştırmacıyı etkiledi. Özellikle kültürel ve medeniyetler arası karşılaştırmalarıyla Türkiye'nin entelektüel birikimine büyük katkılar sağladı. Eleştirel bakış açısı ve kendine has üslubuyla, Türk edebiyatının ve düşünce tarihinin önemli figürlerinden biri haline geldi.

CEMİL MERİÇ ESERLERİ NELER?

Cemil Meriç'in başlıca eserleri şunlardır:

İncelemeleri

  • 1964: Hint Edebiyatı
  • 1967: Saint Simon İlk Sosyolog, İlk Sosyalist
  • 1976: Bir Dünyanın Eşiğinde
  • 1984: Işık Doğudan Gelir
  • 1985: Kültürden İrfana

Denemeleri

  • 1978: Mağaradakiler
  • 1974: Bu Ülke (1985)
  • 1974: Umrandan Uygarlığa

Günlükleri

  • 1992: Jurnal I
  • 1994: Jurnal II
  • Diğer Kitapları
  • 1980: Kırk Ambar
  • 1981: Bir Facianın Hikâyesi
  • 1993: Sosyoloji Notları ve Konferanslar

CEMİL MERİÇ NEDEN GÖZLERİNİ KAYBETTİ?

Cemil Meriç'in 1955 yılında görme yetisini kaybetmesinin nedeni, retinitis pigmentosa adı verilen ve halk arasında tavukkarası olarak bilinen, genetik bir göz hastalığıdır. Bu hastalık, retina hücrelerinin zamanla hasar görmesi ve işlevlerini kaybetmesiyle karakterizedir. Hastalık genellikle gece körlüğü ve daralmış görüş alanıyla başlar, zamanla ilerleyerek tamamen körlüğe yol açabilir.

CEMİL MERİÇ NASIL ÖLDÜ?

Cemil Meriç 1983 yılında eşi Fevziye Hanım'ı kaybetti. Meriç, aynı sene Ağustos ayında beyin kanaması geçirdi ve sol tarafına felç indi. Sağlığında basılan son eserleri Işık Doğudan Gelir (1984) ile Kültürden İrfana (1985) oldu. 13 Haziran 1987’de hayatını kaybeden Cemil Meriç'in cenazesi, Karacaahmet Mezarlığı’na defnedildi.

CEMİL MERİÇ 'BU ÜLKE'DE NE ANLATMAK İSTİYOR?

Cemil Meriç, 'Bu Ülke' isimli kitabında doğu-batı mevzusu, sağ-sol çatışması gibi konulara değindiği. Kitabında Türkiye'deki edebiyat ve siyaset dünyasını, doğunun fikir alemini ve önemli düşünce insanlarını ele aldı. Meriç kitabı için şunları söylemiştir:

"Bu sayfalarda hayatımın bütünü, yani bütün sevgilerim, bütün kinlerim, bütün tecrübelerim var. Bana öyle geliyor ki, hayat denen mülakata bu kitabı yazmak için geldim; etimin eti, kemiğimin kemiği."

Sosyal medya bu görüntüleri konuşuyor Memur ve emeklinin zam oranı belli oldu... Narin'in abisinden dikkat çeken paylaşımlar Bankalardan sıfır faizli kredi fırsatı! Ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı Burcuna göre hangi dili öğrenmeye daha yatkınsın?