Cemaat medyasına bir darbe daha! STV müdürünün hapsi isteniyor

Son dönemde Radyo Televizyon Üst Kurulu'ndan (RTÜK) aldığı cezalarla gündemde olan STV'nin sorumlu müdürü hakkında 2 yıldan 11 kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim çalışmaları sırasında bir mitingde yaptığı konuşmasını çarpıtarak haber yaptığı iddiasıyla Samanyolu televizyonu Sorumlu Müdürü Abdullah Bağ hakkında, 'hakaret', 'iftira' ve 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlarından 2 yıl 10 aydan 11 yıl 2 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.



Başbakan Erdoğan'ın müşteki sıfatıyla yaptığı şikayetle ilgili Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmasını tamamladı. 



Cumhuriyet Savcısı Sıddık İlgar tarafından hazırlanan iddianamede, Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 30 Mart'ta yapılacak seçim kampanyası kapsamında, 4 Mart'ta Niğde'de yapılan açık hava toplantısında halka seslendiği anlatıldı.



Başbakan Erdoğan'ın bu mitingdeki konuşmasında, son günlerdeki ülke meselelerine değindiği, devlet içinde örgütlenen hukuk dışı bir yapıdan da bahsettiği belirtilen iddianamede, "Bu yapının hükümeti devirmeye çalıştığını, bu yapıya mensup olan ve kamuoyunda 'ablalar' olarak bilinen kadınların kapı kapı dolaşarak AK Parti'ye oy verilmemesi, başka partilere oy verilmesi yönünde çalışma yaptıklarını" dile getirdiği aktarıldı. 



İddianamede, Başbakan Erdoğan'ın miting meydanında halka, "Eğer evlerinize bu amaçla gelen bayanlar olursa, onlara buraya hangi yüzle geldiklerini, başörtüsünü furuat olarak nitelendiren o malum zattan (Gülen cemaati lideri Fetullah Gülen) dolayı mı buraya geldiniz? Sizleri buraya o mu gönderdi? şeklinde sorular sorarak, onlara AK Parti'nin yaptığı icraatları anlatarak, tersleyip gönderin" ifadeleriyle telkinde bulunmayı amaçladığı kaydedildi. 



Başbakan Erdoğan'ın ve AK Parti'nin, "dershaneler konusunda, 17 Aralık operasyonları ve yerel seçimler nedeniyle husumetli olduğu, liderliğini Fetullah Gülen'in yaptığı cemaate ait bir televizyon kanalı olarak bilinen Samanyolu Televizyonu'nun ana haber bülteninde", bu mitingdeki konuşmanın çarpıtılarak sunulduğu ifade edildi. 



'Başbakanın konuşmasını çarpıtarak vermek suretiyle haber yapıldı'



İddianamede, sunucunun haberi, "Başbakan Erdoğan'ın hizmet hareketine gönül vermiş samimi insanlar derken, aslında samimi olmadığı Niğde'de ortaya çıktı. Başbakanın hizmet camiasına ithamlarda bulunduğu mitingi sırasında, bir Anadolu kadını sözlerine itiraz etti. Başbakan, aslında hizmete gönül vermiş milyonlara nasıl tahammülsüz olduğunu, vatandaşa 'sen ne yüzle buraya geldin' diyerek gösterdi" şeklinde sunduğu aktarıldı.



Şüphelinin sorumlu olduğu Samanyolu televizyonunun, Başbakan'ın konuşmasını, sanki miting alanında bulunan ve "Gülen cemaati" ile ilgili sözlerine o sırada tepki gösteren bir kadına hitap ederek, azarlayıp, terslediği şeklinde çarpıtarak haber yaptığı anlatılan iddianamede, şu ifadelere yer verildi:



"Şüphelinin, müşteki Başbakan Erdoğan'ın konuşmalarını montajlayarak anlam bütünlüğünü bozup, konuşmayı kendi amacından ve bağlamından çıkartarak, hukuka aykırı yöntemlerle mitinge gelen ve Gülen cemaatine sempati duyan bir Anadolu kadınına, kendisine ve konumuna yakışmayan bir üslupla hakarette bulunduğunu, cemaate sempati duyan saf ve temiz insanlara bile kin ve husumet beslediğini, bu benzeri konuşmalarında cemaatin tabanıyla tavanını ayırdığını ve hepsini bir tutmadığını söylemesine rağmen, gerçekte bütün cemaat mensuplarından nefret ettiğini belirterek, Başbakan'ın ve mensup olduğu partinin aleyhine kamuoyunda olumsuz bir şekilde toplumsal algı oluşturmaya çalıştığı anlaşılmıştır."



'Erdoğan'ın onur, şeref ve saygınlığına hakarette bulunuldu'



Şüphelinin bu yaptığı 'çarpıtma haberle' Başbakan Erdoğan'ın onur, şeref ve saygınlığına hakarette bulunduğu belirtilen iddianamede, yine şüphelinin bu haber yoluyla Erdoğan'ın miting meydanında bulunan bir kadına hakarette bulunduğuna dair hakkında soruşturma ve kovuşturma başlatılmasını ya da manevi tazminat davası açılmasını sağlamak için, ihbar niteliğinde, gerçeğe aykırı ve çarpıtma haber yapmak suretiyle 'basın yayın yoluyla iftirada bulunduğu' aktarıldı.



İddianamede, şüphelinin ayrıca bu eylemi ile 17 Aralık operasyonu ve seçim sürecindeki gerginlikler nedeniyle sinirleri gerilen ve haberi seyreden insanların, konuşmayı yapan Başbakan Erdoğan'a ve mensup olduğu AK Parti'ye yönelik kin ve düşmanlık beslemesine yol açarak alenen tahrikte bulunmak suretiyle 'Basın yayın yoluyla halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçunu işlediği ifade edildi. 



İddianame, gönderildiği 9. Asliye Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. 



Bağ'ın 2 yıl 10 aydan 11 yıl 2 aya kadar hapis cezasıyla istemiyle yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak. (AA) 


Enes Güran'ın Ses kayıtları Ortaya Çıktı Son halini gören herkes aynı yorumu yaptı Okan Buruk'un özel isteği Michail Antonio Narin Güran cinayeti davasında yeni gelişme! Sıcaklıklar 15 derece birden düşecek Restorandaki yangından acı haber geldi