'Cem Yılmaz, Nuri Bilge Ceylan ve Şener Şen Malatya'da buluşacaklar!'

Malatya Film Festivali direktörü Suat Köçer, Sayım Çınar ile bir araya geldi...















SAYIM ÇINAR



sayimcinar@gmail.com





Malatya Film Festivali her yıl çıtayı daha da yükseltiyor, iddiasını daha da artırıyor. Yeni festivale dair Suat Köçer’in anlattıkları gelecek günlere inancı daha da pekiştiriyor sinema adına.





“Karşımızda Çok Boyutlu Çok Fonksiyonlu Ve Çok Katmanlı Bir Organizasyon Var.”



Malatya Film Festivali her yıl çıtayı daha da yükseltiyor. Genç bir yönetici olarak gençlik enerjisi festivale de yansıyor.



Geçen toplantımızda, söyleşimizde festival yapmayan biriydim. O zamanlar hissettiğim şeylerle bugün hissettiklerim çok benzer aslında. Yakından takip ettiğim, bildiğim bir sistemi test etmiş oldum. Çok önemli bir deneyim var artık. Karşımızda çok boyutlu çok fonksiyonlu ve çok katmanlı bir organizasyon var. Geçen sene her birimini yaşadım. Şimdi bu sene tecrübeliyiz, önümüzü görüyoruz. İlerde bizi bekleyecek kolaylıkları zorlukları biliyoruz. Her ne olursa olsun bu tür katmanlı organizasyonlarda her zaman sürprizler vardır. Bu yıla özgü yeni tecrübeler de yaşayacağız eminim. Aynı heyecanı yaşıyoruz, hiçbir şey eksilmedi. Ekip aynı ekip. Dolayısıyla hem tecrübeli hem de çeşitli yeniliklerin yaşandığı bir döneme giriyoruz.





Malatya Film Platformu’na ciddi anlamda proje başvurusu oldu. Ulusal sinemaya destek vermek en büyük amacınız. Neler olacak bu yıl?



Bu sene yenilikler var. Uluslararası film platformu. Nasıl ki ulusal yapımları destekliyorsak, aynı ortamı uluslararası boyutuyla da kurduk. Amacımız Malatya’da ve yakın coğrafyada bulunan ülkelerin üye olduğu ve sinemacıları destekleyeceğimiz bir fon. Azerbaycan’la yola çıktık. Bu sene üç projeye senaryo geliştirme desteği verecek. Zamanımız biraz sınırlı. Gelecek yıl yapım desteğinin de olduğu bir destek haline getirmek amacım. Türki cumhuriyetler, Kafkaslar, Ortadoğu, tarihi kültürel bağlarımızın olduğu herkesle sanatsal bir birliktelik.  



Heyecan verici yenilikler olacak bu yıl Malatya’da.



Ertem Eğilmez aile filmleri desteği ve TRT ön yapım desteği. Üç kısa filme yapım desteği veriyoruz bu yıl. TRT Belgesel Kuşağımız var. TRT arşiv projemiz var. Kapsamlı bir arşiv programı olacak. Bir de öğrenciler festivalde bölümümüz var. 10 üniversiteden öğrenciler seçtik, festival deneyimi kazanacaklar, eğitimlere katılacaklar. Toplamda 50 öğrencimiz olacak.



Ulusal yarışmada da iddialı bir festival olacak. Malatya’da yarışacak filmlerden örnekler vermenizi istesem?



Başkanlığını Reis Çelik'in üstlendiği ve Şerif Sezer, Gökhan Tiryaki, Ali Aga ve Haluk Piyes'ten oluşan Ulusal Uzun Metraj Yarışması jürisi şu filmleri değerlendirecek: 

"Borç" (y: Vuslat Saraçoğlu), "Aydede" (y: Abdurrahman Öner), "Son Çıkış" (y: Ramin Matin), "İçerdekiler" (y: Hüseyin Karabey), "Halef" (y: Murat Düzgünoğlu), "Güvercin" (y: Banu Sıvacı), "Meleklerin Koruyucusu" (y: Ensar Altay), "Dört Köşeli Üçgen" (y: Mehmet Güreli), "Kardeşler" (y: Ömür Atay), "Anons" (y: Mahmut Fazıl Coşkun), "Sükut Evi" (y: Cafer Özgül), "Çınar" (y: Mustafa Karadeniz), "Güvercin Hırsızları" (y: Osman Nail Doğan). 



"Uluslararası Uzun Metraj Yarışma jürisinin başkanlığını ise Nuri Bilge Ceylan yürütecek."



Uluslararası seçkinizi kimler yaptı?



Hülya Süngü yaptı. Birçok festivalde emeği vardır. Geçen sene bizim altyazı çalışmalarımızı yapmışlardı. Yusuf da yine seçkiyi hazırlayanlardan. Bu sene sevindiğim bir tablo var. Türki cumhuriyetler kuzey Amerika Avrupa ve İran’dan, Afrika’dan filmlerimiz var. Keşif festivali ismine yakışır bir seçkiyle karşı karşıyayız. Yunanistan’dan Happy Birthday var. Sosyopolitik hareketliliği içeriyor film. Bir baba kız hikayesi aslında. Insilence Asya coğrafyasından. Hem renk hem tarz aşısından çok yeni, çok taze.





Nuri Bilge Ceylan da festivalde yer alacak. Jüri başkanı olacak.



Master class verecek. Ceylan’a yılın başında ulaştık. Ebru Ceylan bizlerleydi geçen yıl, çok memnun kaldığını söylemişti bize. Aslında her şey birleşti ve sonunda festivali beğendiğini ve katılacağını söyledi.



Reis Çelik ulusalda başkanımız olacak. Çok önemli bir sinema emekçisi. Yeşilçam sinemasını ayakta tutuyor uzun yıllardır. Üretken bir isim. Onunda jüri başkanı olması çok önemli.



Cem Yılmaz ve Şener Şen de yer alacak.



Biz ödül takdimi için Cem Yılmaz’ı davet ettik. Şener Şen mizah konusunda çok önemli bir isim hepimiz için. Bir ustaya bir genç kuşak ustası ödül verecek. Perran Kutman Osman Sınav onur ödüllerine layık bulundu. Cem Yılmaz film gösterimi ardından da izleyicilerle buluşma olacak.



Festivallerimiz bol. Kimi tartışmalar da hep devam ediyor. Sizce neden bu kadar tartışma yaşanıyor?



Ben bunların çok normal olduğunu düşünüyorum. Hem Yeni Şafak yazılarımda bunu çok yazdım. En nihayetinde merkezde insan var, insan tercihlerinden söz ediyoruz, farklı açılardan sirayet etmesi normal. Bugün herhangi bir festivalin ulusal bölümüne başvuran filmler bu yılın jürileri tarafından değerlendirildiğinde aynı film farklı jüriye sunulduğunda bambaşka bir sonuç çıkar.



Seyircinin ayakta alkışladığı filmler, ödül alamıyor festivallerde…



Jüri halkı düşünmez. Benim de kimi zaman itirazlarım oluyor. Kimi zaman jürilerde gazeteciler, romancılar, müzisyenler görüyorum. Mutlu oluyorum. Renkli bir jüri her zaman iyidir diye düşünüyorum.



Kısa film festivalinden de söz edelim.



Desteği ekledik dediğim gibi. Ayrıca Malatya Film Platformu’yla birlikte çeşitli etkinlikler var kısa filmcilerle ilgili. Gelecek seneyle de ilgili planlarımız var.



Malatya Film Festivali gitgide büyüyor. Seni en çok heyecanlandıran nedir?



Festivalin bütün aşamalarından büyük heyecan duyuyorum. İlk senenin heyecanını yaşıyorum. Bu yılla ilgili iyi ki yaptığım Uluslararası film platformu. Bir cazibe noktası artık Türkiye, bulunduğu coğrafya içinde diğer ülkelerin sinemasını destekleyen ve izleyen konumda olması çok önemli. Bu benim düşümdü ve ne güzel ki gerçekleşti. Senaryo geliştirmekle başladık, yapım destekleriyle daha da geniş bir coğrafyaya yayılacak ve birçok sinemacı gelmek isteyecek.



Festival yayınlarında neler var?



Sektörde ciddi kariyeri olanlarla ilgili kitaplar hazırlanıyor. Klasik müfredatın dışında kitaplar bunlar, TeknikKitap. Özellikle sinema tv öğrencileri için çok önemli kaynaklar, başucu kitapları. Konuklara hediye edeceğiz. Festival gazetemiz var. Haberlerin, etkinliklerin, söyleşilerin olduğu bir gazete olacak bu. Türk Sinemasında Yerel Kodlar sempozyumu düzenledik geçen yıl. İnanç, aile, gelenek, siyasi eğilimler konuşuldu. Etraflıca tartışılan konular kitap haline geldi. Bu yönüyle matbu işlerde de son derece iddialı bir festival hepimizi bekliyor.


Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem Narin Güran cinayetine ilişkin kritik bilgi İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında