Celal Şengör’den taciz skandalı: Celal Şengör kimdir? Celal Şengör kaç yaşında?
Bilim insanı ve Jeolog olan Celal Şengör’den taciz skandalı ortalığı karıştırdı. Sosyal medyanın gündemine düşen Şengör’ün, internet üzerinden yapılan bir canlı yayında öğrencisine uyguladığı tacizi gülerek anlatması tepkilere neden oldu. Anı anlatır gibi taciz anısını anlattığı videonun sosyal medyaya düşmesi, başta kadınlar olmak üzere birçok kişiden eleştiri aldı. Peki, Celal Şengör kimdir?
İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi olan Prof. Dr. Celal Şengör, katıldığı bir zoom toplantısında öğrencisini taciz ettiği anları gülerek anlattı. Bu videonun sosyal medyada yayılmasının ardından ise kısa süre içerisinde binlerce tepki yağdı. İTÜ Kadın Dayanışması Platformu, sosyal medya hesabından paylaşımda bulunarak Şengör’ü hedef aldı. Peki, taciz skandalı ile gündeme gelen Celal Şengör kimdir?
İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Celal Şengör’ün 20 Ağustos’ta internete yüklenen ancak dün sosyal medyada bir anda gündeme gelen videosu ortalığı karıştırdı.
Zoom toplantısına ait video kaydında Şengör’ün, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden bir öğrencisini taciz ettiği anları gülerek anlattığı görüldü.
Şengör videoda, “O kadar kızdırdı ki, Saniye’nin eteğini kaldırdım. Kıçına bir tokat attım. Bu dehşete düştü. Baktım böyle bakıyor bana. Bana bak dedim, baban bunu yaptı mı dedim. Bana babam bile bunu yapmadı dedi. Heh dedim eksik kalmış, şimdi tamamlandı.” İfadelerini kullanıyor.
İTÜ’DEN TEPKİLER ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR
Video sosyal medyada büyük tepki çekerken, “marifetmiş gibi pişkin pişkin gülerek öğrencisine cinsel taciz uyguladığını anlatan Şengör’ün yaptığı cezasız kalmamalı” yorumları yapıldı.
İTÜ Kadın Dayanışması sosyal medya hesabından “Bizleri “terbiye” ettiğini sanan, akademide tacizi ve tecavüzü meşrulaştıran bu adamı okulumuzda istemiyoruz” paylaşımını yaptı.
BU İLK DEĞİL
Daha önce de katıldığı bir canlı yayında kütüphanede gördüğü bir kız öğrenciden bahsederken “Orada bir kız gördüm. Abi inanılmaz güzel bacakları var. Kısacık bir etek giyinmiş dedim ya ben buna biraz daha yakından bakayım. Abi gittim ama bir bahane olması lazım. Ben yine aynı kitabı istedim” sözlerini kullanan Şengör’ün bu ifadeleri büyük tepkilere neden olmuştu.
CELAL ŞENGÖR KİMDİR?
24 Mart 1955 tarihinde dünyaya gelen Celal Şengör, İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsünde görev yapmaktadır.
Şişli Terakki Lisesi’nin ilkokulunda eğitimini tamamlayan Şengör, 5. Sınıfta öğretmenine hakaret etmesi sonrasında okuldan atıldı. İlkokul bittikten sonra özel okulların sınavlarına girse de hiçbirini kazanamadı ve Şengör'ün söylediğine göre torpil ile Işık Lisesi Ortaokulu'na girdi.
Ortaokulu tamamladıktan sonra Robert Kolej’ine giren Şengör, 1973'te mümkün olan en düşük not ortalaması olan D averajla mezun oldu.
Robert Koleji’ni bitirdikten sonra Amerika'ya giden Şengör, 1972'de Houston Üniversitesi'nde lisans eğitimine başladı ancak okulun Şengör'ün ifadesine göre kaliteli olmamasından dolayı 2,5 sene sonra Albany'ye yatay geçiş yaptı.
1978'te Albany'de bulunan New York Eyalet Üniversitesi'nin jeoloji bölümünü tamamladı.
Daha sonra aynı okulda master ve doktora yaptı.
Şengör, aynı zamanda ABD Ulusal Bilimler Akademisi, Amerikan Felsefe Topluluğu ve Rus Bilimler Akademisi üyesidir.
Mehmet Fuat Köprülü'den sonra Rus Bilimler Akademisine seçilmiş ikinci Türk profesör olan Şengör’e, Alman Jeoloji Derneği, Gustav Steinmann Madalyası verdi.
Fransa, Birleşik Krallık, Avusturya ve Amerika Birleşik Devletleri'nde misafir öğretim üyesi olarak çalışmalarda bulunan Şengör, jeolojide özellikle yapısal yer bilim ve tektonik dallarındaki çalışmaları ile ün yaptı.
1988'de Neuchâtel Üniversitesi Fen Fakültesi'nden şeref bilim doktoru unvanına sahip olan Şengör, 1990 yılında Academia Europaea'ya kabul edildi. Aynı yıl Avusturya Jeoloji Servisi muhabir üyesi, 1991 yılında ise Avusturya Jeoloji Derneği şeref üyesi oldu.
Yine 1991 yılında Kültür Bakanlığı'nın Bilgi Çağı Ödülünü kazandı. 1992 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Genel Jeoloji Anabilim Dalı'nda profesörlüğe yükseldi.