Cebinde 5 TL, 50 TL ve 200 TL olanlar dikkat. Kontrol edin 50 bin TL ve 300 bin TL sahibi olabilirsiniz. Bu 5 TL'nin değeri 50 bin, bu 200 TL'nin değeri ise 300 bin TL
Son dönemlerde hatalı basılan paralarla ilgili sosyal medyada bir çok haber paylaşım yapılıyor. Ve hatalı olduğu belirtilen bu paralar yüksek ücret karşısında koleksiyonculara satılmaya başlandı. Önce 5 TL ile başlayan bu furya, sonra 50 TL sonra da 200 lirayla devam etti. Dikkat cebinizdeki bu paralar sizi zengin edebilir. İşte o paralar ve değerleri...
Van’ın merkez İpekyolu ilçesinde yaşayan Sezgin Yılmaz, yaptığı alışveriş sonrasında aldığı 5 TL’nin hatalı basıldığını fark etmiş ve 5 TL’nin sağ üst köşesindeki 5 rakamının yarısının olmadığını gören Yılmaz, banknotu Merkez Bankası’na götürerek hatalı basım olduğunu öğrenmişti.
Koleksiyonerlerin ilgisini çekeceğini düşünen Yılmaz, 5 TL’lik banknotu 50 bin TL’ye satışa çıkarmıştı.
Basım hatası olan paralar sık sık gündeme gelmeye devam ediyor. Koleksiyoncuların ilgisini çekeceği düşünülen yanlış basım paralar, pek çok platformda satışa sunuluyor. Bunlardan biri olan 5 liraları 50 bin TL’ye satışa koyuyorlar.
5 TL’lik Banknot 50 Bin TL’ye Satışta
Van’ın merkez İpekyolu ilçesinde yaşayan Sezgin Yılmaz, yaptığı alışveriş sonrasında aldığı 5 TL’nin hatalı basıldığını fark etti. 5 TL’nin sağ üst köşesindeki 5 rakamının yarısının olmadığını gören Yılmaz, banknotu Merkez Bankası’na götürerek hatalı basım olduğunu öğrendi. Koleksiyonerlerin ilgisini çekeceğini düşünen Yılmaz, 5 TL’lik banknotu 50 bin TL’ye satışa çıkardı.
5 TL'sini 1000 TL'ye satışa çıkardı
Düzce’de yaşayan ortaokul öğrencisi 13 yaşındaki Yasenur Durmaz ise hatalı basım olduğunu düşündüğü 5 TL’sini sosyal medya hesabından 1000 TL’ye satışa çıkardı. Uzaktan eğitim için yeni bir bilgisayar almak istediğini belirten Durmaz, “Ortaokul ikinci sınıf öğrencisiyim. Online derslerimize başladık. Ancak masaüstü bilgisayarım çok yavaş. Dizüstü bilgisayarımın ekranı arızalandı. Bu ikisini değiştirmek istiyorum. Annem ekmek almak için 5 TL verdi. 5 TL’ye baktığımda yanlış basıldığını fark ettim. Daha öncede bunu haberlerde görmüştüm. Ben de 5 lirayı sakladım. Daha sonra sosyal medya hesabım üzerinden 5 TL’lik banknotu 1000 TL’ye satışa koydum. Satabilirsem ikinci el bir laptop alıp derslerime daha iyi çalışmak istiyorum” ifadelerini kullandı.
200 TL’lik Hatalı Banknota 55 Bin TL Değer Biçti
Samsun’un Bafra ilçesinde yaşayan Hüseyin Güzel, koleksiyon değeri taşıdığını düşündüğü yanlış basım 200 TL’yi satışa çıkardı. Hatalı basım 200 TL’ye 55 bin TL değer biçen Güzel, üzerinde iki sıfırı olmayan 200 TL’sinin biran önce satılmasını istiyor.
50 TL’lik Banknot 80 Bin TL!
Trabzon’un Tonya ilçesinde yaşayan Şerafettin Erbil ise bir müşterisinin verdiği hatalı basım 50 TL ile hayallerine yaklaştı. Banknotun üzerinde 50 yazması gerekirken 5 yazdığını gören Erbil, banknotu bankaya götürerek sahte olmadığını teyit etti. Ardından internet üzerinden biraz araştırma yapan Erbil, hatalı basım olduğunu ve koleksiyonerlerin ilgisini çektiğini öğrendi. Hatalı basım 50 TL’nin fotoğraflarını çekerek 80 bin TL’ye satmayı hedefleyen Erbil, en yüksek teklif veren koleksiyonere vereceğini söyledi.
İşte bu olayın benzeri bu kez de 200 lira için oldu.
Pek çoğumuz gün içerisinde bir şeyler almak amacıyla kullandığımız paraların üzerindeki rakam dışında önünde ve arkasında yer alan yazılara, sembollere ya da hatalara dikkat etmeden kullanıp geçiyoruz.
Ancak nadiren de olsa bazı paralarda basım hatası olabiliyor. Son aylarda haber sitelerinde hatalı basım olan banknotlar vatandaşların ilgisini çekiyor. Bu banknotları saklayan ya da fark edip cebinde bulan vatandaşların kimisi banknotu 20 bin liraya kimisi ise 300 bin liraya satışa sunuyor.
Başına şans kuşu kondu! Bu 200 lirayı duyan fotoğrafını çekmeye koşuyor! Çeşitli vakit dilimi içerisinde oldukça yere giderek alışveriş yapıyor ve bu esnada alışveriş esnasından kullandığımız paralardaki detayları incelemiyoruz. Aslında bazı paralar servet edebiliyor. Son aylarda karşımıza çıkan haberlerde hatalı basım banknotların binlerce lira etmiş olduğu söyleniyor.
Bu haberleri gören vatandaşlar ise aynı banknotların cebinde olup olmadığını merak etmekte. Kocaeli'nin Kandıra ilçesinde bir market işletmecisi, bankaya para yatırırken geri gelen 200 TL'lik banknotu önce SAHTE zannetti. Banka görevlilerinin incelemesiyle paranın sahte olmadığı, koleksiyoncuların ilgileneceği türde bir baskı hatası olduğu anlaşıldı.
Takvim gazetesinde yer elen habere göre Kocaeli'nin Kandıra ilçesinde bir market işletmecisi, bankaya para yatırırken geri gelen 200 TL'lik banknotu önce sahte zannetti.
Banka görevlilerinin incelemesiyle paranın sahte olmadığı, koleksiyoncuların ilgileneceği türde bir baskı hatası olduğu anlaşıldı.
Kocaeli'nin Kandıra ilçesinde yaşayan market işletmecisi Kerim Canbaz, bayram yoğunluğunda kazandığı paraları bankaya yatırarak değerlendirmek istedi.
Yatırdığı paradan 200 TL'lik bir banknotun 'hatalı para' uyarısıyla tekrar kendisine dönmesi üzerine durumu sorunca gerçek ortaya çıktı. Para, ilk önce sahte zannedildi fakat yapılan incelemede sahte değil hatalı basım olduğu anlaşıldı.
200 TL'lik banknotta Atatürk siluetinin üzerinde 200 yazdığı görüldü.
Banka görevlilerinin bu tarz hatalı paralarla ilgilenen koleksiyoncular olduğunu belirtmesi üzerine Canbaz, sevinç yaşadı.
Şimdiye kadar teklifler aldığını fakat kafasında bir rakam olduğunu belirten Kerim Canbaz, sermaye oluşturmak ve oğlunu yurt dışında okutmak istediğini söyledi.
"Buruk sevincimiz normal sevince döndü"
Market işletmecisi Kerim Canbaz, ilk hata uyarısında parayı sahte zannedip üzüldüklerini belirtti.
Fakat sonrasında ise paranın sahte olmamasına sevindiklerini, koleksiyoncuların ilgilendiklerini duyduktan sonraysa sevinçlerinin arttığını belirtti.
Canbaz, "Bayramda ciddi bir yoğunluk vardı marketimizde İlk 3 gün para alışverişinin ne kadar hızlı olduğunu kestiremedik. Eşimle beraber, bayramda elimizde biriken parayı bankaya yatırmak istedik. Yatırdığımız paradan 200 TL'lik bir banknot geri verildi. Bu hata birkaç kez tekrarlanınca içimizi bir kuşku aldı. Paranın sahte olduğunu düşündük. Banka görevlisini çağırdığımızda bize, paranın sahte değil hatalı olduğunu söyledi. Hatta tanıdık koleksiyoncuları olduğunu ve gerekirse yardımcı olabileceğini söyledi. Böylece ilk teklifimizi almış olduk. Tek bir banka görevlisiyle yetinmedik, başka bankalardaki görevlilere de gösterdik ve hepsi paranın sahte olmadığını söyledi.Bunu koleksiyoncularla değerlendirebilirsiniz' dediklerinde bizim buruk sevincimiz normal bir sevince döndü" dedi.
"Atatürk siluetinin üzerinde 200 yazıyor"
Hatalı paralarla ilgili araştırmalar yaptıklarını ve kendilerindeki hatalı paranın sık rastlanan tarzda olmadığını ifade eden Canbaz, "200 TL'lik banknotta Atatürk siluetinin üzerinde 200 yazıyor. Haber kaynaklarından bu tarz bir paradan 1 tane bulabildik. Haberde bu paradan 2 tane olduğu söyleniyor. Biri de bizde muhtemelen. Koleksiyonculardan teklifler gelmeye başladı ama kafamızdaki rakam bize sunulana kadar bu parayı kasamızda saklayacağız. Bu şansı değerlendirmek istiyoruz. Çünkü nadir görülen bir şey, bariz hatalı bir para. Piyasada gördüğünüz hatalı paralarda genelde rakamlardan biri eksik oluyor. Fakat bizdekinde Atatürk'ün üzerinde 200 TL yazıyor. Kafamdaki rakamın olduğu teklif gelirse sermaye olarak kullanmak ve oğlum Efe'nin yurt dışında eğitim görmesini sağlamak istiyorum" diye konuştu.