Çarşı neden Gezi eylemlerine destek verdi?

Gezi Parkı eylemleri birçok farklı siyasi, kültürel ve sosyal topluluğu bir araya getirdi.

Tribünlerde birbirlerini hedef alan taraftar gruplarının, Gezi Parkı'na destek için Taksim'de omuz omuza boy göstermesi ise dayanışma ruhunu besledi.



Bu ruhu yeşerten ise 'planlı bir hareket' olmaksızın Gezi Parkı'nın arkasında duran Beşiktaş taraftar grubu Çarşı oldu.

TOMA'lara ele geçirdikleri iş makinalarıyla yani 'POMA'larla (Polis olaylarına müdahale aracı) meydan okudular, kendi mahallelerinde ve Taksim Meydanı'nda birlik beraberlik mesajları verdiler.



BBC Türkçe'den Çağıl Kasapoğlu'nun röportajı:



Çarşı grubunun kurucuları, sözcüleri ve üyeleriyle Gezi Parkı'nı konuşmak için İstanbul'da 'semt kültürünün' canlılığını yitirmediği Beşiktaş'ta buluşuyorum.



Meşhur Pando'da 'kaymaklı kahvaltı' yapmak için epey geç, balık pazarında rakı içmek içinse epey erken bir saatte Beşiktaş'tayım.



Her bir dükkanın önüne dizilmiş tabureler etrafında kümelenen Beşiktaşlıların neşeli sohbetlerini dinleye dinleye gidiyorum 'Çarşı'yla buluşacağım büfeye...



Benim gibi İzmirliler ancak Kemeraltı'nda görür böyle semt muhabbetini. Şahane bir ortam.



Çarşı grubunun kurucularından Cem Yakışkan, sözcülerinden Özgür Ergün ve Çarşı'nın 'neferleri' olarak kendilerini tanıtan Tolga Göksu ve Özden Beşkaralı'yla Çarşı grubunun neden Gezi Parkı'na destek verdiğini konuşuyoruz.



'Haksızlığa tepki göstermek için gittik'



Söze 'Çarşı'nın Cem Abisi' başlıyor.



"Televizyonda görüntüleri gördüğümüz zaman her insanın yapacağı refleksi gösterdik. Sosyal medyada Facebook'ta 'Hadi gidelim' dedik. 300-400 kişi toplandık burada. Sonra yürüyemeye başladık. Bir baktım Harbiye'ye geldiğimizde 5 bin olmuştuk zaten."



'Siyasi bir oluşum olmadıkları, yalnızca taraftar grubu oldukları' için halkın onlara güvenip peşlerine takıldığını söylüyor Cem Yakışkan. Hükümetin Gezi Parkı'nı temsilen çağırdığı toplantılara katılmayı reddetmişler.



Gezi Parkı olaylarını büyük bir eylem dalgasına dönüştüren 'polisin şafak operasyonu' Çarşı'yı harekete geçiren nedenlerin başında.



'Orada haksızlığa uğrayan insanları gördük o yüzden gittik. Çadırlar yakıldı yakıldı acımasızcaydı' diyor 'Cem Abileri'.



Grup özellikle vurguluyor... "Bizim öyle slogan üreten, pankart yapan bir departmanımız, üyelik başvurumuz yok. Hisseden geliyor. "



Kurumsal bir yapıları olmadığını, 'herhangi bir siyasi görüşü temsil etmediklerini' söylüyorlar.

 

Üyelerden Tolga Göksu, 'Çarşı'nın 'çarşı sokaklarından doğduğunu' anlatıyor:



"Bizim 3 katlı bir merkez binamız var ve toplantılar orada yapılıyor zannediyorlar. Taksim masamız var, Mecidiyeköy masamız var sananlar da oluyor. Bizim bir tane masamız var. Çarşının içinde oturup çay, kahve içtiğimiz masa."



O 'çay masalarından' çıkıyormuş destek eylemleri. 'Doğru olanı, halka yakışanı savunmak' için harekete geçiyorlar.

Grubun sözcüsü Özgür Ergün "Zaten Çarşı'nın da bu güzel halini yaratan örgütlü olmama hali aslında. Kurumsal olarak örgütlü olsaydık bu iş yürümezdi" diyor.

Grup içinde bir hiyerarşi yok. Emir veren, emir alan da yok.



Taksim Meydanı'nda 'öncü hareket' olarak anıldılar... Gezi Parkı'na yeni bir 'ruh' kattılar.



Peki nedir bu 'Çarşı ruhu'?



Özgür Ergün, "Çarşı'yı anlamak için Beşiktaş'ı anlamak lazım" diyor.



"İstanbul'da semt kalan nadir yerlerden biri burası… Köklerine bağlı renkli bir bölge. Her düşünceden, her tipten insan demokratik bir uzlaşma sağlanmış şekilde yaşıyor. Bu renklilik, bu çeşitlilik ve insanlar birbiriyle uyumlu saygılı şekilde yaşıyor. Bir üst kimliğimiz var o da Beşiktaş taraftarı olmak. Biz 'aslolan Beşiktaş'ın menfaatleridir' diyoruz. Bu kimlik bizi bir arada tutuyor. Birileri hayatı ve insanları tek tipleştirmek istediği için biz buna çok net tepki verebiliyoruz. 'Bizi kalıba sokmaya çalışma' diyoruz. O yüzden Çarşı'nın refleksi muhalif algılanıyor. Ama bunu muhalefet etmek adına yapmıyoruz. Basitçe 'Abicim ne içeceğime karışma' diyoruz."



Çarşı grubuyla beraber Galatasaray ve Fenerbahçe taraftarları da Gezi eylemlerine destek verdi.



'Tribünde Beşiktaş'ız sokakta halkız'



Kamuoyunda 'Çarşı'nın diğer büyük takımların taraftarlarını birleştirdiği' gibi bir kanı oluştu. Fakat grup bunu kendilerinin değil 'hükümetin yaptığını' söylüyor.

 

Tolga Göksu ortak tepkinin 'yaşam biçimine müdahale'den doğduğu görüşünde.



"Hükümetin bu memlekette yaşayan insanın yaşam biçimine karışması. Nasıl çocuk yapacağına, nasıl doğuracağına, nasıl yiyeceğimiz, nasıl içeceğimize müdahalesi, cumhuriyetin kurucularına abuk sabuk yakıştırmalar yapması bütün insanları, üzerilerinde Galatasaray, Fenerbahçe forması olan herkesi bir araya getiren etkendir. Biz yine tribünde Beşiktaş'ız sokakta halkız. Müslüman, Hristiyan, Sünni, Alevi, Ateist de birleşti. Bu yüzden Başbakan Erdoğan'a teşekkür ediyoruz."

Gezi Parkı eylemleriyle beraber birçok farklı renk içinde 'küçük bir renk' olduklarını söylüyor grup.



Cem Yakışkan grubun öne çıkmaktan da rahatsız olduğunu, eylemler için daha çok çaba sarfeden 'emek verenlerin önüne geçmek gibi bir niyetleri' olmadığını ifade ediyor.



Röportajın tamamını okumak için tıklayın...




Son halini gören herkes aynı yorumu yaptı Narin Güran cinayetinde 3 kişi daha evdeymiş Dikkat! Meteorolojiden kritik uyarı geldi Uras, Bahçeli görüşmesine aracılık eden ismi verdi Asgari ücret için bir öneri de Ebru Polat'tan... Kayıp iki sevgili ölü bulundu