Çamaşır Makinesini Çalıştırdı Gördüğü Manzara Baygınlık Geçirtti
Sıcakların iyice bastırmasıyla birlikte yılanlar bahçelere, evlere kadar girmeye başladı. Uzmanlar bununla ilgili uyarıda bulunurken, Hakkari'de çok ilginç bir şey yaşandı.
Aşırı sıcak havalar en çok da yılanlara davetiye çıkarıyor. Yuvalarından çıkman yılanlar bahçelere, evlere kadar girebiliyor.
Van YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan yılanlarla ilgili uyarıda bulunmuş ve "Bağ ve bahçelerine nohut ekerseler tuzlu ortamı yılanlar sevmez. Sarımsak ekerlerse yılanlar kokuyu sevmez. Evlerinin bir köşesine naftalin bırakırsalar yılanlar sevmez. Sınırlarına kükürt ve ya kireç dökerseler yılandan korunmuş olurlar. Yaban hayvanlarını birbirine bırakırsak o denge sağlanmış olur. Ancak biz yaban hayvanlarına insan eliyle yaşadığı ortama müdahale edersek bu kez bir tarafı serbest bırakır, bir tarafa da engel çıkarmış oluruz. Böylece engel çıkardığımız yer yok olur, serbest bıraktığımız da çok fazla ürediğinden sorun olarak karşımıza çıkar.” demişti.
İşte yılanlarla ilgili çok dikkat çeken bir haber Hakkari'den geldi...
Hakkari'nin Derecik ilçesine bağlı Yeşilova köyünde, eve giren yılan, çamaşır makinesinde görüldü.
Çamaşır makinesini çalıştırdıktan sonra yılanı farkeden ev sahibi Gazi Çetintaş, olayı hayretle izledi.
Çetintaş olayı telefonla anbean kayda aldı.
Peki yılan ısırmasına karşı ne yapılmalı? Bu sorunun cevabını Acil Tıp Uzmanı Dr. Öğr. Ü. Mustafa Ferudun Çelikmen verdi.
Isırık oluştuğunda, o bölgeyi emme, kesme, ateşle dağlama gibi yanlış uygulamalardan kaçınılmalı, mümkünse artık hemen herkeste bulunan cep telefonu ile kaçmadan yılanın fotoğrafı çekilmeye çalışılmalı. Bu, yılanın tür ayırımı yanında daha sonra verilecek yılan serumunun cins ve miktarını belirlemekte çok yararlıdır. Tüm yaban hayvanı ısırıklarında olduğu gibi ısırık bölgesinin ovalamadan sabunla yıkanması yararlıdır.
Yılanlar genelde besin zincirlerindeki fare gibi canlıları felç etme ve sindirebilme amacıyla ısırıkları ile zerk ettikleri zehirin, insanla olan çatışmalarda da az bir miktarını zerk ederler. Anaphylaxis (aşırı allerjik reaksiyon) dışında ilk baştaki çok abartılı görünüm, çoğu kere sağlık kuruluşlarında yapılacak destek tedaviyle geriler.
Isırık vakalarında ısırılan bölgenin zehirin yayılmasını engellemek için kalp hizasının altında tutulması, hareket ettirmekten, sıvazlamaktan kaçınılması ve en yakın sağlık kuruluşuna taşınarak götürülmesi gerekir.
Yılanlar insan varlığında, ortamdan sıvışma eğilimindedirler. Peşine düşmek, öldürmeye kalkışmak yanlış davranışlardır. Yılanlarla çatışmadan kaçınmak için doğa yürüyüşlerinde sopa benzeri, yürüyüş çubuklarıyla yerde darbe ile titreşim yaratmak, yılanların yaşam alanı olabilecek alanlarda sert adımlarla zemine vurmak, bu aslında çok yararlı hayvanlarla karşılaşmamızı engeller. Ülkemizde çoklu (polivalan) yılan serumları bulunmakta olup hekim kontrolünde uygulanmaktadır.