Çalışan Babalara 15 Gün Doğum İzni Geliyor. TBMM'ye Kanun teklifi Verildi Ayrıntılı Bilgiyi İsa Karakaş Açıkladı

SGK kapsamında çalışanları yakından ilgilendiren bir kanun teklifi TBMM'ye sunuldu. SGK uzmanı İsa Karakaş, memurlarda 10 gün olan babalık izninin işçilerde 5 gün olduğunu hatırlattı ve "Çalışanların babalık izni 15 güne yükselecek mi?" diye sordu. İşte ayrıntılar...

İşçinin eşinin doğum yapması halinde babalara 15 gün izin hakkı mı geliyor? SGK Uzmanı İsa Karakaş o düzenlemeyle ilgili ayrıntılı bilgi verdi.

Şu anda mevcut yasaya göre memura, eşinin doğum yapması hâlinde, isteği üzerine 10 gün babalık izin hakkı verilirken SGK'lı bir işçiye verilen bu izin süresi 5 gün.

İşte bu adaletsiz durum ve memur ile işçi arasındaki bu ayrımı kaldırmak için yeni bir yasa teklifi sunuldu. 

TBMM’ye yeni verilen 4857 Sayılı İş Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinde işçilere verilen babalık izninin 15 güne çıkarılması öngörülüyor.

SGK uzmanı İsa Karakaş'ın Türkiye gazetesindeki "Çalışanların babalık izni 15 güne yükselecek mi?" başlıklı yazısından bir bölüm..

MEMURLARDA 10 GÜN İŞÇİLERDE 5 GÜN

İşçinin eşinin doğum yapması hâlinde, sadece 5 gün babalık izin hakkı varken bu süre memurlarda iki katı olarak düzenlenmiştir. 

Başka bir anlatımla memura, eşinin doğum yapması hâlinde, isteği üzerine 10 gün babalık izin hakkı bulunmaktadır. 

AB ve diğer gelişmiş ülkelere bakıldığında ülkemizde babalık izninin hakikaten çok az olduğu izahtan varestedir. Bazı ülkelerde bu izin bir aya kadar yaklaşmaktadır. Hâl böyle iken işçilerin babalık izinlerinin ülkemiz şartlarına göre makul hâle getirilmesi elzemdir. 

TBMM’ye yeni verilen 4857 Sayılı İş Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinde; iş kanunumuzda işçi babaların doğum sonrası için sahip oldukları babalık izni yalnızca 5 gün olmasının yetersizliği, babaların doğum sonrası süreçte etkin bir şekilde ailelerine destek olamamalarına ve çocukları ile güçlü bir bağ kuramamalarına neden olduğu belirtilmiştir. Teklifin devamında gelişmiş ülkelerdeki uygulamalara kıyasla Türkiye'de babalık izninin 5 gün ile sınırlı olması, aile içi sorumluluk paylaşımının sağlanmasını zorlaştırmakta ve babaların çocuklarının erken dönem gelişimine katılımını engellediği vurgulanmıştır. 

Bu bağlamda hazırlanan mezkur kanun teklifi ile 4857 sayılı İş Kanunu'nda yapılacak değişiklikle babalık izninin 15 güne çıkarılması, OECD ülkeleri ile uyumlu bir aile destek politikası geliştirilmesine katkı sağlayacağı, bunun yanı sıra, 15 gün olarak belirlenen sürenin 5 gününün esnek olarak kullanılabilmesi ile babalar, iş ve aile yükümlülüklerini daha dengeli bir şekilde yönetebilecek, işverenler ise bu süreçte çalışanları ile daha esnek bir iş ilişkisi kurabilecekleri belirtilerek mevcut babalık izninin 5 günden 15 güne çıkarılması öngörülmektedir. 

Muhalefet tarafından verilen kanun teklifi çalışanlar açısından elbette dikkate değer ve önemlidir. Ama ülkemiz şartlarına ve istihdam yapısına bakıldığında bu sürenin fazla olduğu ancak memur-işçi arasındaki eşitsizliğin giderilmesi de göz önünde bulundurularak işçilerin babalık izinlerinin memurlarda olduğu gibi 5 günden 10 güne yükseltilmesi daha makul ve gerçekçi olacaktır.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Zehra Güneş'ten yeni Instagram paylaşımı Kurutma makinesini sakın buraya koymayın Asla elma yememesi gereken kişiler belli oldu Hande Baladın'ın gizemli sevgilisi ortaya çıktı! Ceketin içine hiçbir şey giymedi! Olay poz... Havayollarına Resmen Savaş İlan Etti