Buğday fiyatlarında son dakika açıklaması. Buğday fiyatının açıklanacağı tarihi söyledi ve buğday fiyat beklentisini açıkladı. TUSAF Başkanı Haluk Tezcan'dan buğday fiyatı açıklaması. 2022 buğday fiyatları. Buğday fiyatları açıklandı mı?

Çiftçilerin gözü kulağı Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açıklanması beklenen buğday fiyatlarında. Buğday fiyatlarında 6 lira ile 8 lira arası bir rakam konuşuluyor ancak açıklanacak rakamla ilgili son dakika açıklaması Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Haluk Tezcan'dan geldi. Tezcan, buğday fiyatlarıyla ilgili hem açıklanacak fiyat konusundaki beklentileri hem de ilan edilecek tarih konusunda zaman verdi.

Dünya gazetesinden Mehmet Hanifi Gülel'in haberine göre yeni hasat sezonunun başlamasıyla beraber Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açıklanması beklenen buğday taban fiyatı piyasada merakla bekleniyor.

Buğday fiyatına yönelik üreticilerden fiyat beklentileri de geliyor. Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Haluk Tezcan, TMO alım fiyatını serbest piyasa şartları oluştuktan sonra açıklamasının daha doğru olacağını kaydetti ve bunun için de zaman verdi.

“Buğday taban fiyatı doğru bir şekilde belirlenmeli” diyen Tezcan, “Geçen yıl açıklandığında ilk dönemde çok iyi bir fiyattı ama aradan 15 gün geçti ve dünyada değişen dengeler sonucunda fiyat düşük kaldı. Onun için buğday fiyatının belirlenirken daha temkinli hareket etmek ve gerekirse haziran sonu ya da temmuz ayında açıklamakta daha fayda olacağını düşünüyorum. Çünkü piyasa zaten şu anda fiyatlar düşük seyretmiyor” diye konuştu. 

Buğday fiyatında piyasa şartlarına göre devletin pozisyon almasının daha doğru olacağını söyleyen Haluk Tezcan, çünkü geçen yıl olduğu gibi taban fiyatların açıklanıp, dünya fiyatları veya dövizdeki bir artışta çiftçilerimizin mağdur olmaması gerektiğini ifade etti. Çiftçinin cebine ne kadar çok para girerse kendilerinin de o kadar mutlu olacaklarını aktaran Tezcan, “Dolaysıyla burada taban fiyatını belirlerken doğru bir şekilde belirlenmeli. Bugün çiftçinin istemiş olduğu fiyata yakın piyasa alıyor. Buğdayın yurt dışından ithal etmesi de 5 lira 70 kuruşa denk geliyor. Bu da döviz yükseldikçe değişiyor” diye konuştu.

Buğday fiyatları yükselmeye devam edecek mi?

Önümüzdeki dönemde buğday fiyatlarında yükseliş beklemediğini dile getiren Tezcan, tam tersine bir nebze daha gerileme beklediğini aktararak “Fiyat artışları söylemlerin aksi olacağını düşünüyorum. Buğday fiyatları taban rakamlarına geldi gibi duruyor. Uluslararası pazarda 6 lira sanki sınır gibi ve üzerini sanki test etmeyecek gibi duruyor. Diğer yandan Rusya’nın ve Ukrayna’nın buğday satmaya ihtiyacı var. Üretmiş oldukları buğdayı depolayacak alanları da mevcut değil. Türkiye onlar için bir şans ve biz de onlar için bir şansız. Bu şansı da şu ana kadar cumhurbaşkanımız da çok iyi yönetiyor. Bu şansı biz de ülke ve sektör olarak değerlendirip çok daha uygun şartlarla hem dünya mutfaklarına hem ülke mutfağına ulaşabileceğimizi düşünüyorum” ifadelerini kullandı. 

Ekim alanı olarak en çok kaybın buğdayda yaşandığına dikkat çeken Tezcan, “Bu yıl arpa, mercimek ve nohutta karşı büyük alan kaybetti. Türkiye’de bu sene arpa üretiminde rekor, mercimek ve nohutta da bir atış bekleniyor. Çiftçi haklı olarak en çok kârlılığı elde eden ürünü tercih ediyor. Bu süreç buğdayın biraz daha devlet tarafında stratejik ürün olmasından dolayı hem fiyat hem destekleme anlamda desteklenirse çiftçimiz ekeceği birçok ürünü tercihi yerine tekrar buğday ekimini artırma yönünde eğilimde olabilir” şeklinde konuştu.

Ekmek fiyatlarına zam gelecek mi?

Devletin 2021- 2022 döneminde kendileriyle beraber tüketiciyi de korumaya yönelik adımlar attığına dikkat çeken TUSAF Başkanı Haluk Tezcan, çok düşük fiyatla un sektörüne buğday tedarik ettiğini ve halkın temel gıda maddesi olan ekmeği tüketmesi noktasında büyük bir özveride bulunduğunu vurguladı.

Tezcan, “Biz de sektör temsilcileri olarak temel gıda maddesi olan ekmeğe ulaşılması konusunda halkımızın yanında olduk. Fiyat konusunda sonuna kadar destekledik. Fakat un maliyeti ekmek fiyatının içinde yüzde 30 ile 33 arasında paya sahip. Una gelecek zammın yüzde 33’lük kısmında ne kadar girdisi varsa o kadarlık kısmında etkili olacak. Fakat unun hammaddesi buğday fiyatlarının artmadığı zaman bu sefer de üretimi kaybediyoruz. Bundan dolayı da yüzde 33’lük dilimde kalmak kaydıyla bir fiyat düzenlemesinin doğru olacağını düşünüyorum. Çünkü artık Merkez Bankası’nın zarar uğratmak gereksinimi yok. Bu konuda en iyi fiyatı belirleyip çiftçiyi de koruyacak geçiş sürecini tamamlamak gerekiyor. Devlet, gereksinim duyarsa yine desteğini devam ettirecektir” dedi.

İSTANBUL'DA BUĞDAY TOPLANTISI

Dünya buğday üretiminin yüzde 30'unu ve dünya un ihracatının yüzde 55'ini temsil eden Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM) Avrasya Bölge Başkanlığı, bölgedeki ilk etkinliğini "1. IAOM Avrasya Uluslararası Kongre ve Sergisi" başlığı altında 20 Mayıs'ta Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenmişti.

Tahıl üretimi ve değirmencilik sektörünün gelişmesine yönelik gerçekleştirilen konferansın açılışını ise Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, Toprak Mahsulleri Ofisi Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Güldal,  IAOM ABD Önceki Dönem Başkanı Randy Garvert, Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Haluk Tezcan ve IAOM Avrasya Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy yaptı. 

G20 ÜLKELERİ İÇİNDE EN HIZLI BÜYÜYEN ÜLKE OLDUK 

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, "Birçok ülkeye kıyasla son çeyrekte yüksek bir büyüme performansı sergiledik. G20 ülkeleri içinde en hızlı büyüyen ülke olduk. Tedarik zincirindeki bozulmalar ve ham madde tedariği küresel ticareti etkiliyor. 2021 yılında 4,65 milyar dolarlık dünya buğday unu ihracatında Türkiye'nin 1.1 milyar dolar değerinde ihracat ile uzun yıllar lider konumunu korumaya devam ettiğini görüyoruz. Türkiye'yi hububat ticaretinde Almanya ve Özbekistan izlemektedir" ifadelerini kullandı.   TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal da konuşmasında tarım ve ticaret politikaların yeniden gözden geçirildiğini, Türkiye'de arz güvenliği sıkıntısının olmadığını belirterek "Bazı ülkelerde kuraklığın fazla olması, bazı ülkelerde üretimin fazla olması bir miktar stokların devrinde sıkıntı olsa da bu dönemlerin sona ereceğini düşünüyorum" dedi.  

TUSAF Başkanı Haluk Tezcan ise, "75 milyon tonluk buğday üretimiyle dünyanın en büyük 5 buğday üreticisinden biri olan Rusya, tek başına dünya buğdayının yüzde 10'unu ve Avrasya bölgesinin de buğday üretiminin yüzde 30'unu temsil etmekte. 32 ülke arasında 33 milyon tonla Ukrayna, 12 milyon tonla Kazakistan, 16 milyon tonla da Türkiye yer almakta" diye konuştu.  

DÜNYA AÇLIK NOKTASINDA KIRMIZI ALARM NOKTASINA GELMİŞ BULUNUYOR 

Dünyanın son 2 yıldır gıda anlamında zorlu bir süreçten geçtiğini belirten IAOM Avrasya Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, "Pandemi dünyada tedarik zincirinde aksamalara sebebiyet verdi. Pandemi etkilerinden kurtulmuşken şimdi de dünyada yaşanan savaşlar ve çatışmalar nedeniyle bir aksama ile karşı karşıyayız. İklim değişikliğinin sonucunda yaşanan kuraklıklar birçok ülkede üretim kayıplarına sebebiyet veriyor. Bu 3 unsurun bir araya gelmesi pandemiden kalan etkiler, kuraklıklar ve savaşlar nedeniyle dünya daha önceki durumuna göre açlık noktasında bir kırmızı alarm noktasına gelmiş bulunuyor. En somut bilgimiz BM'nin yayınladığı raporda 811 milyon insanın açlık sınırında olması ve Dünya Gıda Örgütü'nün yayınladığı raporda da 2019'da 135 milyon kişi olan açlıkla mücadele eden insan sayısının 276 milyona ulaşmış olması elimizdeki kırmızı alarm veren veriler" diye konuştu.  

"TÜRKİYE'DE BUĞDAY ARZINDA KESİNTİ SORUNU BULUNMUYOR" 

Ulusoy, "Özellikle Ukrayna'nın arzının 23-24 milyon tonlardan 10 milyon tonlara düşecek olması bu tahmin de iyimser bir tahmin. Dünyada arz eksikliği bir fiyat artışına sebebiyet verdi. Türkiye'nin özel bir konumu var. Türkiye'nin kendisi aynı zamanda büyük bir üretici. Hem de ithalatçı ve ihracatçı. Kendi üretimi kuraklık, iklim şartları nedeniyle yetersiz olduğunda o açığı ithalatla tamamlamış oluyor. Türkiye şu anda mayıs sonu itibariyle yeni hasadına başlayacak. Dolayısıyla önümüzdeki 3-4 aylık dönemde kesinlikle bir bulunabilirlik problemi, buğday arzında kesinti sorunu bulunmuyor" dedi.  

"GEÇTİĞİMİZ SEZONDAN DAHA İYİ BUĞDAY REKOLTESİ BEKLİYORUZ "

Türkiye'deki fiyatların dünyadan daha düşük olduğunu belirten Ulusoy, "Geçtiğimiz sezondan daha iyi bir buğday rekoltesini bekliyoruz. Şu anda Türkiye'deki fiyatlar dünyadan daha düşük. Bu da hasada girişimizden dolayı şu anda düşük seviyesinde ama ilerleyen aylardaki gelişmeler Türkiye piyasasına geçişkenlik gösterecektir. Dünya için bir krizden bahsederken bunu Türkiye için bir sorun olarak yaşamış olduk. Önümüzdeki dönemde de TMO'nun piyasayı bu anlamda regüle edeceğine eminiz. Türkiye'nin pozisyonu dünya geneline göre daha iyi. Kısa vadede Türkiye'de bir kriz beklemiyoruz. Fiyatlar mutlaka etkilenecektir. Bugün piyasadaki mevcut fiyatlar etkilerin önemli kısmının yansıdığı fiyatlar ama artıp artmaması özellikle gerçekleşecek üretim miktarının tüketime yaklaşması ve TMO'nun sezonla ilgili uygulayacağı politikalara göre belirlenmiş olacak" ifadelerini kullandı. 

Son halini gören herkes aynı yorumu yaptı Narin Güran cinayetinde 3 kişi daha evdeymiş Dikkat! Meteorolojiden kritik uyarı geldi Kayıp iki sevgili ölü bulundu Uras, Bahçeli görüşmesine aracılık eden ismi verdi Asgari ücret için bir öneri de Ebru Polat'tan...