Bu yıl 'Caza dokunan eller' sloganıyla geliyor! 26. İstanbul Caz Festivali programı açıklandı
İKSV tarafından, 22 yıldır Garanti Bankası sponsorluğunda gerçekleştirilen İstanbul Caz Festivali, bir kez daha çağdaş müziğin en iyi ve en yeni örnekleriyle müzikseverlerle buluşacak.
26. İstanbul Caz Festivali, 29 Haziran-18 Temmuz tarihleri arasında, cazın usta isimlerinden güncel müziğin tanınmış ekiplerine, yeni keşiflerden sevilen yıldızlara, farklı mekânlarda gerçekleştirilecek 50’nin üzerinde konserle, bu yaz da Haziran ve Temmuz aylarında keşiflerle dolu bir festival deneyimi yaşatacak.
Festivalin Yıldızları
Festivalin bu yılki sürprizleri arasında saksofoncu, besteci, yapımcı ve grup lideri kimlikleriyle çağdaş cazın efsane isimlerinden Kamasi Washington, ünlü basçı Michael League’in liderliğinde sofistike besteleri çığır açıcı bir emprovizasyon stiliyle birleştiren Snarky Puppy, virtüöz piyanist ve besteci Aydın Esen, müziğini caz, R&B ve hip-hop unsurları etrafında ören besteci ve vokal José James, bestelediği, söylediği ve kendi enstrümanlarıyla çalıp kaydettiği şarkıları sayesinde yıldız haline gelen Jacob Collier, çağdaş cazın önde gelen piyanistlerinden Bill Charlap, caz piyanonun bir diğer yıldızı ve parlayan isimlerinden Shai Maestro, trompette öncü bir isim Paolo Fresu’nun Lars Danielsson ile ikili projesi Summerwind, caz, blues ve soul melodilerini ustalıkla bir araya getiren Mélanie de Biasio, genç neslin en yaratıcı caz müzisyenlerinden, yapımcı, besteci ve davulcu Makaya McCraven, reggae, soul, afro-beat ve latin ritimleriyle örülü, caz emprovizasyonları ile tanınan genç grup Nubiyan Twist, Azerbaycan folk müziğini cazla harmanlayarak modern bir dil yakalayan piyanist ve besteci Elchin Shirinov ve daha birçok isim bulunuyor.
Yerli Sahnenin Başarılı İsimleri Vitrin Sahnesi’nde
Festival kapsamında bu sene üçüncüsü gerçekleştirilecek, yerli sahnenin başarılı müzisyen ve topluluklarını merkezine alarak daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak amacıyla SOCAR Türkiye desteğiyle hayata geçirilen “Vitrin: Türkiye Güncel Müzik Buluşması” 3-6 Temmuz tarihleri arasında müzikseverlerle buluşacak. Vitrin kapsamında, dört günde gerçekleştirilecek 30’un üzerindeki konseri, festival izleyicisi ile beraber yurt dışından önde gelen uluslararası festival ve etkinlik yöneticilerinden oluşan kalabalık bir delege topluluğu da izleyecek.
Festival Parklardan Boğaza ve Sokaklara İstanbul’un İki Yakasına Yayılıyor
Festival bu yıl da ücretsiz gerçekleştirilecek etkinlikleri ile dinleyicilere farklı deneyimler sunmaya devam ediyor. Festivalin ücretsiz etkinliklerinden “Parklarda Caz” gelenekselleşen mekânı Fenerbahçe Khalkedon ve Fenerbahçe Parkı’nın yanı sıra Beylikdüzü Yaşam Vadisi Parkı’nda gerçekleşecek konserler ile de devam edecek. Ayrıca bu sene ilk defa Haliç kıyısında bulunan Halıcıoğlu Parkı’nda düzenlenmesi planlanan “Ah Şu Cazlar Blues’lar”, yerli ve yabancı brass band ve caz topluluklarının performanslarıyla müziğin enerjisini parka taşıyacak.
Kadıköy yakasında festival içinde festival deneyimi yaşatan “Gece Gezmesi” bu yıl da devam ederken, bu sene ilk defa gerçekleştirilecek Vitrin Turu ile Şişhane’deki üç farklı mekanda cazseverler yerli sahnenin farklı isimlerini sahnede canlı dinleme şansını yakalayacak. Festival bu yıl da “Çocukça Bir Gün” ile ‘minik’ cazseverleri mutlu edecek.
İstanbul Caz Festivali’nin efsaneleşmiş etkinliklerinden bir tanesi de bu sene geri dönüyor. 2003-2010 seneleri arasında festivalin en sevilen etkinliklerinden biri olan, müzikseverlerin unutamadığı hatıralar biriktirdiği “Caz Vapuru” dokuz yıl aradan sonra tekrar müzik dolu boğaz seferine çıkıyor. Festival izleyicilerinin uzun zamandır tekrarını beklediği Caz Vapuru’nun İstanbul Boğazı boyunca yapacağı seferde, Türkiye’den ve yurtdışından çeşitli caz gruplarının konserleri ve caz DJ’lerinin çalacağı müzikler de yer alacak.
26. İSTANBUL CAZ FESTİVALİ BASIN TOPLANTISI
26. İstanbul Caz Festivali’nin programı 25 Mart Pazartesi akşamı Feriye’de düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı. Toplantıya, İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Didem Dinçer Başer ile İstanbul Caz Festivali Direktörü Harun İzer konuşmacı olarak katıldı.
İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, “Bu yıl Harun İzer’in direktörlüğünde düzenlenen ilk festivali takip edeceğiz. Çok güzel bir program hazırlandı, sizler için de heyecan yaratan bir festival olacağına eminim. Biliyorsunuz son dönemde izleyici kitlemizi geliştirmek üzere birçok faaliyet yürütüyoruz. Bu yıl İstanbul Caz Festivali’nde de yine ücretsiz etkinliklerimiz olacak. Festival için bir çocuk kitabı hazırlıyoruz. Kültür Sanat Kart’lılar da festivali yine kartlarıyla takip edebilecekler. Ayrıca Vitrin Türkiye Güncel Müzik Buluşması’yla ülkemizde üretilen güncel müziğin yurtdışındaki tanıtımına katkıda bulunmaya devam ediyoruz. Tüm bunları, her zaman olduğu gibi, seve seve yapıyoruz. Festivalimizin gerçekleştirilmesindeki desteklerinden ötürü Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere tüm kamu kurumlarına, tüm destekçilerimize ve 1997’den bu yana bu yolda birlikte yürüdüğümüz festival sponsorumuz Garanti Bankası’na gönülden teşekkür ediyorum,” dedi.
Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Didem Dinçer Başer ise, “İKSV, uzun yıllardır, ülkemizde kültür ve sanatın geniş kitlelere ulaşmasına vesile oluyor, bu alanda çok önemli bir liderlik sergiliyor. İşte tam da bu amaca yönelik, kültür sanatın toplumları geliştirme gücüne inanan ve bunu uzun vadeli bir şekilde desteklemeyi benimseyen bir kurum olarak, ülkemizde caz müziğinin daha çok sevilmesine katkıda bulunmak bizim için çok değerli. Garanti Bankası olarak İKSV’nin yönetiminde başarıyla gerçekleştirilen İstanbul Caz Festivali’ni 22 senedir desteklemekten gurur duyuyoruz. Festival aracılığıyla binlerce müzikseverle bir araya gelmekten ve caz severlerin sayısının artmasına aracılık etmekten büyük mutluluk duyuyoruz,” şeklinde konuştu.
İstanbul Caz Festivali Direktörü Harun İzer’in festival programına dair detaylı bilgileri aktardığı basın toplantısına Türkiye’den sanatçılar ve caz sahnesinin tanınmış isimleri de katıldı.
İSTANBUL’UN DÖRT BİR YANINDA FARKLI MEKANLARDA FARKLI TINILAR
Bu sene de şehrin farklı noktalarında müzikseverleri bir araya getirecek olan 26. İstanbul Caz Festivali, farklı mekânları konser mekânına çevirerek izleyicilere yeni konser deneyimleri yaşatmaya devam ediyor. Festival konserlerine bu yıl ev sahipliği yapacak 27 mekân arasında Esma Sultan Yalısı ve Beykoz Kundura gibi gelenekselleşen mekanların yanı sıra geçtiğimiz sene ilk kez festivalin mekanları arasına katılan, Beyoğlu’nun en eski binalarından Venedik Sarayı’nın bahçesi de yer alıyor.
Müzikseverler ayrıca bu sene ilk kez Feriye ile Cemiyet ile beraber Nardis Jazz Club, Volkswagen Arena, Sultan Park, Swissotel The Bosphorus, Sakıp Sabancı Müzesi Fıstıklı Teras ve Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi’nde gerçekleştirilecek konserlerde bir araya gelecekler. Festivale bu yıl ayrıca Uniq Açık Hava Sahnesi, Uniq Hall, Fenerbahçe Khalkedon, Fenerbahçe Parkı, Beylikdüzü Yaşam Vadisi Parkı ve Salon İKSV de ev sahipliği yapacak.
Gece Gezmesi ise yine Kadıköy yakasının sevilen mekanlarından All Saints Moda Kilisesi, BantMag. Havuz / BİNA, Kadıköy Sahne, Kadıköy Sineması, KargART, Mecra ve Moda Sahnesi’nde gerçekleştirilecek konserlerle şehirde müziğin nabzını tutmaya devam edecek.
Bir Efsane Geri Dönüyor; Caz Vapuru 9 Yıl Aradan Sonra Boğaz’a Açılıyor
İstanbul Caz Festivali’nin tartışmasız en sevilen etkinliklerinden Caz Vapuru, festival takipçilerinden gelen yoğun istek üzerine, 9 yıl aradan sonra geri dönüyor. Takipçilerinin merakla beklediği, Boğaz turuyla müziğin buluştuğu ve şehrin etkileyici atmosferinin melodilere karıştığı deniz üstü konserleri izlemek için 14 Temmuz’daki vapur seferini rotanıza ekleyin.
Caz Vapuru’nun 14 Temmuz Pazar günü saat 11.00’de Kabataş İskelesi’nden yola çıkarak Anadolu Kavağı’na uzanan Boğaz Turu’nda, izleyiciler Türkiye’den ve yurtdışından çeşitli caz gruplarının konserlerini ve çeşitli caz DJ’lerinin çalacağı müzikleri dinleyebilecek. Anadolu Kavağı’nda verilecek öğle molasından sonra vapur saat 14.30’da Anadolu Kavağı’ndan tekrar Kabataş’a dönecek ve 15.30’da Kabataş’ta olacak. Etkinliğin ayrıntılı programı ve yer alacak toplulukların bilgileri festivalin web sitesi ve sosyal medya hesaplarından daha sonra açıklanacak.
FESTİVAL BİLETLERİ 13 NİSAN CUMARTESİ GÜNÜ SATIŞA ÇIKIYOR
26. İstanbul Caz Festivali’nin biletleri, İKSV Lale Kart üyeleri için indirimli ön satışların ardından 13 Nisan Cumartesi günü 10.30’dan itibaren Biletix satış kanalları, hizmet bedeli eklenmeden İKSV ana gişeden (pazar hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında) satışa çıkıyor.
Üyelikleriyle İKSV'nin sene boyunca gerçekleştirdiği tüm etkinlikleri destekleyen Lale Kart üyeleri, İKSV’nin düzenlediği diğer etkinliklerde olduğu gibi, İstanbul Caz Festivali’nde de biletlerini %25’e varan indirimlerle, öncelikli olarak alabilecek, festival boyunca Lale Kart 360 etkinlik serisi kapsamında pek çok özel etkinliğe de katılabilecekler. Siyah ve Beyaz Lale Kart sahipleri için ön satış tarihleri 8 ve 9 Nisan, Kırmızı ve Sarı Lale Kart sahipleri için ise 10, 11 ve 12 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek.
İKSV tarafından 2002 yılından bu yana sürdürülen Lale Kart üyelik programı, altı farklı kategoride bir araya getirdiği 5000’e yakın kültür sanat dostuna, vakfın düzenlediği etkinliklerde ayrıcalık ve öncelik sağlıyor. İKSV Lale Kart üyeleri İKSV’ye katkı sağlarken, festival etkinliklerindeki indirimlerin yanı sıra İstanbul’da birçok farklı kültür, sanat ve yaşam mekânında indirimlerden de faydalanabiliyor. Lale Kart’lı olmak ve ayrıntılı bilgi için: http://www.lalekart.org/
FESTİVALİN YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ
26. İstanbul Caz Festivali’nin Yaşam Boyu Başarı Ödülü, cazın iki önemli ismi davul sanatçısı Hasan Hürsever ve müzikseverlerin “Türkiye Ses Kralı” olarak tanıdığı Ömür Göksel’e festivalin Ödül Gecesi’nde takdim edilecek.
Davul sanatçısı Hasan Hürsever, ilk müzik çalışmalarına doğduğu Kosova’nın Mitroviça şehrinde başladı. Yugoslavya'dan Türkiye'ye gelen ve “Kuyruklu Yıldızlar” grubunda profesyonel müzik hayatına adım atan Hürsever, Aralarında Atilla Şereftuğ, Özdemir Erdoğan, Ayten Alpman, Ali Kayral, Kayahan, Ümit Aksu, Esin Engin, Ayhan Yünkuş’un bulunduğu birçok müzisyenle çalıştı. 1980 yılında Süheyl Denizci tarafından kurulan İstanbul TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası’na katıldı. 1987 Yılında Fatih Erkoç, Neşet Ruacan ve Ergun Eremkar ile Finlandiya’da Uluslararası Pori Caz Festivali’nde çaldı. TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası’ndan emekli olduktan sonra uzun yıllar piyanist Şevket Uğurluer ile birlikte çalışan Hürsever halen; piyanist ve kontrbas sanatçısı olan oğulları Hakan ve Volkan Hürsever ile müzik çalışmalarına devam ediyor.
Henüz 18 yaşındayken “Türkiye Ses Kralı” seçilen Ömür Göksel, 1960’lı yıllar boyunca geniş repertuarı ve farklı dillerde şarkıları başarıyla söyleyebilme yeteneği sayesinde genç yaşına rağmen büyük bir başarı ve popülarite kazandı. 1970’li yıllarda “Mutluluk”, “Sevemem Artık” gibi şarkılarıyla çeşitli kereler altın plak ödülünü kazandı. 1979’da Avrupa ve Amerika’dan aldığı konser teklifleri üzerine müziğe yurt dışında devam etme kararı aldı. Bu tarihten sonra profesyonel müzik yaşamına İtalya, Amerika ve Almanya’da devam etti. 2000’li yıllarda "A Touch of Quality" ve "A Touch of Love" gibi albümleriyle büyük bir başarı yakalayan Göksel, bu serideki çalışmalarına takip eden yıllarda da devam etti. Halen aktif müzik hayatına devam eden Göksel, TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası ile de sıkça konserler veriyor.
FESTİVALİN YERLİ İSİMLER ADINA KEŞİF SAHNESİ:
“VİTRİN: TÜRKİYE GÜNCEL MÜZİK BULUŞMASI”
3-6 Temmuz 2019
Festival kapsamında yerli sahnenin başarılı müzisyen ve topluluklarını odağa alarak daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak amacıyla son üç senedir SOCAR Türkiye’nin sponsorluğunda gerçekleştirilen “Vitrin: Türkiye Güncel Müzik Buluşması” bu sene 3-6 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Bu sene Türkiye’den 30’un üzerinde sanatçı ve topluluğun konserinin gerçekleştirileceği “Vitrin: Türkiye Güncel Müzik Buluşması”, Türkiye’de özellikle son yıllarda hızla gelişen müzik üretimi ve dünyaya açılan yeni müzisyenlerin ve projelerin çokluğu nedeniyle bu projelerin kurumsal olarak da etkin bir uluslararası temsilini sağlamayı amaçlıyor. Odağına güncel müziği alan bir proje olarak hayata geçen proje, temellerini Türkiye’nin kültürel değerlerini daha geniş bir çerçevede tanıtmak ve kültürlerarası diyaloğu artırmak fikirlerinden alıyor.
Türkiye ve yurtdışından davet edilecek uluslararası etkinlik yöneticileri ve müzik profesyonelinin izleyeceği “Vitrin” konserlerine paralel olarak, düzenlenecek panel ve seminerlerle de uluslararası katılımcılara Türkiye güncel müzik sahnesi tanıtılacak. “Vitrin” kapsamında gerçekleştirilecek sektörel toplantılarla yerli ve yabancı müzik profesyonelleri buluşturulacak ve Türkiyeli sanatçıların yurtdışına açılmasını teşvik edecek ilişkilerin kurulması sağlanacak.
“Vitrin” kapsamında, toplulukların uluslararası turnelerini desteklemek amacıyla toplam 5.000 Euro değerindeki “SOCAR Türkiye İpek Yolu Turne Destek Ödülü” bu sene de verilecek.
Bu yıl “Vitrin” kapsamında festivaldeki çeşitli sahnelerde müzikseverlerle buluşacak isimler arasında Aydın Esen Group, No Land, Efe Demiral “Uyku Pansiyon”, Duru And, Gülşah Erol Band’in yanı sıra Tolgahan Çoğulu&Sinan Ayyıldız, Turgut Alp Bekoğlu Love Jazz Quartet ve Barış Demirel – Barıştık Mı da bulunuyor.
Ayrıca Gece Gezmesi kapsamında Gaye Su Akyol, Eda And Big Band, Cava Grande, Elz & The Cult, Ah! Kosmos ve The Kites gibi bağımsız sahnenin yeni ve başarılı isimleri de Vitrin’e dahil olacak.
Bu sene Vitrin kapsamında hayata geçen Vitrin Turu programı ile Şişhane’deki üç farklı mekan caz tınılarının yükseldiği buluşma noktaları haline gelecek. 26. İstanbul Caz Festivali’nin bu yılki Vitrin Turu durakları Salon İKSV, Cemiyet ve Nardis Jazz Club. Tek biletle bu üç farklı mekânda birçok konser izleme fırsatı sunan programın konukları arasında No Land, Efe Demiral, Gülşah Erol Band ve daha fazlası yer alacak.
“Vitrin: Türkiye Güncel Müzik Buluşması”nda yer alacak sanatçıların tam listesi ve etkinliğin detaylı programı Mayıs ayında duyurulacak.
Festivalden Görkemli Ödül Gecesi: Hasan Hürsever Trio ve Balkan Paradise Orchestra
2 Temmuz Salı, 21.00, Avusturya Konsolosluğu Avusturya Kültür Ofisi
26. İstanbul Caz Festivali bu yıl görkemli bir ödül gecesine ev sahipliği yapıyor. Bu senenin Yaşam Boyu Başarı Ödülleri’nin de sahiplerine takdim edileceği gecede, Hasan Hürsever ile oğulları Volkan ve Hakan Hürsever’den oluşan Hasan Hürsever Trio, bir mini konser verecek ve sahneyi Balkan Paradise Orchestra’ya bırakacak. Hepsi Barselonalı dokuz kadın müzisyenin, Balkan müziğinden aldıkları ilhamla 2015’te yarattıkları Balkan Paradise Orchestra’nın her performansı ayrı bir şölen sunuyor. Trompet, klarnet, trombon, korno, tuba, perküsyon ve davulun birlikteliği etrafında şekillenen grup, konserlerinde izleyiciye çokseslilikten beslenen deneyimler vadediyor. Orijinal bestelerin yanı sıra Goran Bregoviç klasiklerinden Pulp Fiction film müziklerinin Balkan tınılarıyla yorumlandığı örneklere uzanan performanslarında izleyicinin ilgisini hep canlı tutan grup, sahnede daha da güçleniyor. 2018 Mart ayında ilk albümleri K’ataka’yı yayımlayan ve yurtdışında önemli festivallere katılan, cazın yeni nesil keşiflerinden olan bu genç topluluk, bu yaz İstanbul Caz Festivali izleyicisiyle buluşmaya hazırlanıyor.
26. İSTANBUL CAZ FESTİVALİ PROGRAMI
Festivalin yıldız isimleri
Snarky Puppy // Shake Stew
9 Temmuz Salı, 20.45, Uniq Açık Hava Sahnesi
Kontrbasçı ve besteci Michael League’in, yıllar içinde giderek kalabalıklaşırken aynı zamanda bugünkü ruhuna erişmesini de sağlayan bir evrimle gelişen grubu Snarky Puppy, sofistike besteleri çığır açıcı bir emprovizasyon stiliyle yorumluyor. Yaklaşık on yıllık yoğun bir turne temposunun ardından peş peşe gelen Grammy ödülleriyle başarısını perçinleyen topluluk, caz, funk ve rock unsurlarıyla zenginleştirdikleri müzikleriyle her zaman keşifçi bir tavır takınıyor. 30’un üzerinde müzisyen arasından her konserde 8-12 kişilik bir seçkiyle sahne alan Snarky Puppy’nin her performansı tıpkı repertuvarları gibi gücünü değişimden alıyor. Son dört yıldır altın çağını yaşayan bu etkileyici topluluk, 26. İstanbul Caz Festivali kapsamında Birlikte Güzel desteğiyle izleyiciyle buluşacak. Avusturya’nın en heyecan verici caz topluluklarından Shake Stew yedilisi ise Snarky Puppy akşamının ön grubu olarak, afrobeat ve groove’lardan örülü hipnotik müziğini sahneye taşıyacak.
Kamasi Washington
10 Temmuz Çarşamba, 21.30, Volkswagen Arena
2015’te yayımladığı ilk albümü The Epic ile kayda değer bir çıkış yaptıktan sonra bu başarıyı prestijli pek çok ödülle ve güçlü işbirlikleriyle perçinleyen Kamasi Washington, bugüne kadar John Legend, Run the Jewels, Ibeyi gibi yıldız müzisyen ve topluluklarla ortak çalışmalara imza attı. Saksofoncu, besteci, yapımcı ve grup lideri kimlikleriyle emin adımlarla ilerleyen Washington, 2017’deki Whitney Bienali’ne de bir multimedia enstalasyonuyla katılarak, müziğiyle atıfta bulunduğu çokkültürlülüğe bir kez daha vurgu yaptı. Parçası olduğu Ummah Chroma yönetmen kolektifiyle yaptığı As Told To G/D Thyself adlı filmi, bu yılki Sundance festivalinde prömiyerini yaptı. İstanbul Caz Festivali’ni ikinci kez ziyaret edecek olan Kamasi Washington’ı, hip-hop, R&B ve cazın bir araya geldiği performansı ile festivalde olacak.
Jacob Collier // Makaya McCraven
18 Temmuz Perşembe, 21.00, Uniq Açık Hava Sahnesi
Kendi odasından yayımladığı YouTube videolarıyla dünyaya açılan Jacob Collier, 2016’da kendi çabalarıyla yayımladığı, bestelerinden yapımcılığına kadar her şeyi kendi üstlendiği albümü “In My Room” ile iki Grammy kazandı. Quincy Jones’un da radarına takılan Jacob Collier, Herbie Hancock ve Hans Zimmer ile yaptığı işbirliklerinin yanı sıra, Pharrell Williams gibi yıldızlarla sahne aldı. Geçtiğimiz yıl dört bölümlük Djesse projesinin ilk albümünü yayımladı. Sınırsız hayal gücüyle yarattığı ve pek çok türü harmanlayan şarkılarıyla masalsı bir dünyanın kapılarını aralayan bu genç yıldızın müziğinde cazın yanı sıra a cappella, groove, folk, trip-hop, klasik müzik, Brezilya müziği, Gospel ve soul unsurları muhteşem doğaçlamalalarla bir araya geliyor. Caz ve elektronik müzik arasındaki sınırları bulanıklaştıran yapımcı, besteci ve davulcu Makaya McCraven ise, kendine has buluşlarıyla bu akşamın ilk konuğu. Kendisine “ses kolajcısı” lakabı yakıştırılan, on parmağında on marifet bu deha, Şikago müzik sahnesinin günümüzdeki en ele avuca sığmaz isimlerinden. Sevenleri için 2015’te yayımladığı “In the Moment”, caz müziği açısından bir devrim niteliği taşıyor ve şimdiden yeni nesil caz müziğine ilham veren kilometre taşları arasında sayılıyor.
En Başarılı Caz Müzisyenlerinden Eşsiz Konserler
José James Presents: “Lean On Me”
3 Temmuz Çarşamba, 21.00, Sultan Park - Swissotel The Bosphorus
Karakteristik müziğini caz, R&B ve hip-hop unsurları etrafında ören besteci ve vokal José James, son on yıldır caz sahnesinin takdiri en çok hak eden müzisyenleri arasında yer alıyor. Bugüne kadar yedi albüm yayımlayan, her biriyle dünya genelindeki müzik eleştirmenlerinden ve caz meraklılarından övgüler almayı başaran José James, Central Park Summerstage (New York), The Kennedy Center (Washington), Royal Festival Hall (Londra) ve Billboard Live (Tokyo) gibi pek çok uluslararası sahnede etkileyici performanslar sergiledi. Çağdaş Amerikan cazının önemli temsilcilerinden biri olarak kabul gören müzisyen, Bill Withers’a atfettiği son albüm projesi “Lean on Me” ile müzik serüvenine yeni başarılar eklemeye devam ediyor. 26. İstanbul Caz Festivali’nin konuğu olarak grubuyla Swissotel Sultan Park’ta Bill Withers repertuvarıyla sahne alacak José James’in eklektik müziği bu kez İstanbul’a taşınıyor.
Aydın Esen Group
5 Temmuz Cuma, 19.30, Uniq Hall
Virtüöz piyanist ve besteci Aydın Esen, füzyon caz ve post-bop esintileri taşırken elektronik unsurlar da barındıran emprovizasyonlarıyla 26. İstanbul Caz Festivali’nin konuğu oluyor. Kategorilere sığmayan, çığır açıcı eserleriyle çağdaş müziğin dünyaca tanınan, üstün yeteneklerinden biri olan Aydın Esen, henüz beş yaşındayken tanıştığı piyanoyla bağını hiçbir zaman koparmadı. İlk gençlik yıllarında Berklee College of Music, New England Conservatory of Music ve The Juilliard School eğitimleriyle bu bağı taçlandırdı. Gary Burton, Eddie Gomez, Pat Metheny and Emily Remler gibi isimlerle birlikte çaldı. Bugüne kadar on üç başarılı albüme imza atmasının yanı sıra, müzisyen, aranjör ve yapımcı kimlikleriyle pek çok uluslararası albüme de katkıda bulunan Aydın Esen’e bu konserde basta Greg Jones ve davulda Tommy Campbell eşlik edecek.
Bill Charlap Trio
8 Temmuz Pazartesi, 19.00, Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi
Bugüne dek Phil Woods, Wynton Marsalis gibi cazın usta müzisyenlerinin yanı sıra Tony Bennett ve Barbra Streisand gibi efsane vokallerle sahne paylaşan ve stüdyo kayıtlarına katılan, çağdaş cazın önde gelen piyanistlerinden Bill Charlap, bu yaz 26. İstanbul Caz Festivali’nin konuğu oluyor. Sanatçının 20 yılı aşkın zamandır, kontrbasçı Peter Washington ve davulcu Kenny Washington ile hayat verdiği Bill Charlap Trio, bugün cazın tartışmasız en etkileyici topluluklarından biri olarak kabul ediliyor. New York’un Jazz In July festivalinin artistik direktörlüğünü sürdüren ve Lincoln Center’da caz konserleri düzenleyen, iki Grammy adaylığının da sahibi Bill Charlap’in hayranlık uyandırıcı trio’suyla sahne alacağı bu akşam, festivalin kaçırılmaması gereken sürprizlerinden biri.
Paolo Fresu & Lars Danielsson “Summerwind” // Cem Tuncer Quartet
12 Temmuz Cuma, 20.00, Venedik Sarayı Bahçesi
Bu akşamın yıldızı, müziğin duygulara temas etmesi gerektiğine inanan trompetçi Paolo Fresu ve kontrbasçı Lars Danielsson’un çiçeği burnunda ikilisi. Bu deneyimli iki müzisyen, konserlerinde fazlalıklardan itinayla uzak dururken, her adımı incelikle düşünülmüş bir yol izliyor. Gücünü bu minimal tavırdan alan müzikleri, yeri geldiğinde klasik caz ve folk unsurlarıyla da birleşiyor ve hiç rutine düşmeden sürpriz dolu adımlar atarak, zevkle içine çekildiğiniz yepyeni bir evren yaratıyor. Birlikte müzik yaparken her şeyden önce sezgilerine kulak veren ikili, aralarındaki kusursuz uyumu, geçtiğimiz yıl yayımlanan ve çoğu orijinal bestelerden oluşan ilk albümleri Summerwind ile bir kez daha ortaya koydu; şimdi de bu albümden parçalarla festivalin konuğu. Venedik Sarayı Bahçesi’nin tarihi atmosferinde yaşanacak bu festival akşamında cazseverleri karşılayacak isim ise caz gitaristi, besteci, aranjör ve yapımcı Cem Tuncer ve grubu. Neşet Ruacan, Ali Perret, L.Butch Morris, Aydın Esen, Ricky Ford gibi müzisyenlerle çalışan sanatçı aynı zamanda film ve dizi müziği besteleriyle de tanınıyor.
Ömür Göksel // Hakan Başar Trio
16 Temmuz Salı, 20.30, Uniq Açık Hava Sahnesi
“Mutluluk” ve “Sevemem Artık” gibi Altın Plak kazanan çalışmalarıyla 1960’lar ve 70’lere imzasını atan ve 26. İstanbul Caz Festivali’nde Yaşam Boyu Başarı Ödülünü de alacak cazın usta vokallerinden Ömür Göksel’in performansıyla sahnede nostalji rüzgârları estirecek. Göksel’e sahnede piyanoda Uraz Kıvaner, saksofonda Engin Recepoğulları, basta Ozan Musluoğlu ve davulda Ferit Odman’dan oluşan güçlü bir topluluk eşlik edecek. Müzikseverler Göksel’in öncesinde bir genç yeteneği dinleme fırsatını da elde edecekler. Akşamın ilk konuğu 2004 doğumlu Hakan Başar, henüz sekiz yaşındayken piyanoya başladı ve ilk konserini verdiğinde 10 yaşındaydı. Yurtdışındaki pek çok değerli müzik insanı tarafından sosyal medyada övgüyle karşılanan ilk albümünü 2018’de yayımladı. Michel Petrucciani’nin “On Top of Roof” isimli parçasının kaydı, Montreal’de Coco Jazz radyo programında yayımlanınca ilk defa uluslararası seyirciye de seslenmiş oldu.
Shai Maestro Trio
17 Temmuz Çarşamba, 21.30, Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi
Kuşağının en yetenekli caz piyanistlerinden Shai Maestro’nun müziğine kulak vermek, gizemli ve derinlikli bir dünyanın kapılarını aralamak gibi. 2011’de üçlüsüyle ilk çıkışını yaptığından beri adından övgüyle söz ettiren piyanist, grubuyla birlikte günümüzün en güçlü topluluk müziklerinden birine eşsiz bir uyumla ses veriyor. Kontrbasın yıldız ismi Avishai Cohen’den aldığı teklifle 2008’de Avishai Cohen Trio’ya katılan, 2011’e kadar grupla birlikte turnelerde sahne alan ve albüm kayıtlarına katılan İsrailli müzisyen Shai Maestro, 2010’da kendi topluluğu Shai Maestro Trio’yu kurdu ve aynı yıl ilk albümlerini yayımladı. Bugüne kadar birlikte beş başarılı albüm hazırlayan bu ilham verici topluluk, henüz ilk yılındayken Chick Corea, Tigran Hamasyan, Esperanza Spalding ve Diana Krall gibi yıldız müzisyenlere turnelerinde eşlik ederek başladığı doludizgin serüvenine devam ediyor. Son olarak geçtiğimiz yıl yayımladıkları “The Dream Thief” albümüyle içten müziğini kendisinin ve grubunun virtüözlüğüyle birleştiren Shai Maestro, kontrbasçı Jorge Roeder ve davulcu Ofri Nehemya, bu yaz İstanbul Caz Festivali sahnesine konuk olacaklar.
Cazın çağdaş yorumcuları
Mélanie de Biasio
5 Temmuz Cuma, 21.30, Uniq Açık Hava Sahnesi
Caz, blues ve soul melodilerini ustalıkla bir araya getiren Belçikalı caz şarkıcısı, söz yazarı, besteci ve multi-enstrümantalist Mélanie de Biasio, karakteristik vokaliyle 26. İstanbul Caz Festivali sahnesinin heyecan verici konuklarından biri oluyor. De Biasio, ilk gençlik yılllarındaki idolleri Portishead ve Pink Floyd’un etkilerinin de hissedildiği atmosferik müziğiyle çağdaş caz sahnesinin yaratıcılığıyla hayranlık uyandıran kadın sanatçıları arasında kabul ediliyor. Büyük ilgi gören ilk iki albümü Blackened Cities ve No Deal’dan sonra üçüncü albümü Lilies ile caz dünyasındaki varlığını güçlendirdi. De Biasio’nun, içindeki en derin korkulara adadığı bu albümün ana fikri, sanatçının 2004’te yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle sesini hiç kullanamadığı bir yıl boyunca yaptığı çalışmalara dayanıyor. İç dünyasını müziğinde özgürce paylaşan bu tutkulu vokal, festival izleyicisine duyguların dilinden konuşan bir akşam yaşatacak.
RYMDEN / Nubiyan Twist / Turgut Alp Bekoğlu Love Jazz Quartet / Barış Demirel–Barıştık Mı
6 Temmuz Cumartesi, 19.00, Beykoz Kundura
Beykoz Kundura’daki bu festival gününün açılışını, yayımladığı son albümüyle büyük ilgi gören trompetçi Barış Demirel–Barıştık Mı yapıyor ve ardından sahneyi, müzik otoritelerince Türkiye’nin en önemli davulcularından biri olarak gösterilen Turgut Alp Bekoğlu’na bırakıyor. Bugüne kadar Gloria Gaynor, Marcus Miller, George Benson, Joe Lovano, Erik Truffaz ve Sezen Aksu gibi isimlerin de aralarında bulunduğu sanatçılarla çalışan Bekoğlu, Ajda Pekkan, Erkan Oğur/Telvin ve İlhan Erşahin’s İstanbul Sessions gibi farklı projelere de katılımını sürdürüyor. Bu iki ismin ardından, 90’lardan milenyumun başına kadar İskandinavya’da pek çok müzisyen ve gruba ilham veren iki grup New Conception of Jazz ve e.s.t.’in üyeleri arasında yer alan ödüllü piyanist Bugge Wesseltoft, klavyeci Dan Berglund ve basçı Magnus Öström’den oluşan RYMDEN sahneyi devralıyor. Varolan biçimler üzerinde oynamaya ve yeni yollar aramaya kendini adayan üçlünün müziği 21. yüzyılın İskandinav ruhundan besleniyor; minimal bir tavır takınırken aynı zamanda sinematografik ve epik bir etki yaratmayı da başarıyor. İlk albümleri “Reflections and Odysseys”i bu yılın başında yayımlayan RYMDEN, deneysel dünyasını 26. İstanbul Caz Festivali’ne taşıyor. Günün kapanışını ise yapımcı ve gitarist Tom Excell’in 10 kişilik grubu Nubiyan Twist yapıyor. Reggae, soul, afro-beat ve latin ritimleriyle örülü, caz emprovizasyonları ve geleneksel enstrümanların yanı sıra elektronik unsurları da barındıran bu modern sound izleyiciye kaçırılmaması gereken bir deneyim vaat ediyor. Etkinlik Beykoz Kundura’nın değerli işbirliğiyle gerçekleştiriliyor.
Farklı Müzik Geleneklerinden Caza Dokunan Eller
Alfredo Rodriguez & Pedrito Martinez
8 Temmuz Pazartesi, 21.00, The Marmara Esma Sultan Yalısı
Bir tarafta, çocukluk yıllarında klasik piyano eğitimi almaya başlayan, okul çıkışlarında müzisyen babasının orkestrasında çalan ve efsanevi yapımcı Quincy Jones tarafından 2006’da Montreux Caz Festivali’nde keşfedilen caz piyanisti ve besteci Alfredo Rodríguez. Diğer tarafta, Afro-Kübalı perküsyon ve vokal stilini Havana sokaklarının ruhuyla harmanlayarak geliştiren ve ustalık kazanan Pedrito Martinez. Havana’da başlayarak müzik tutkusuyla gelişen bu iki farklı hayat yolculuğunun ilk kesişim noktası Rodríguez’in ikinci albümü “The Invasion Parade” oldu; Martinez bu albümdeki iki parçaya, kendine has vokalleriyle eşlik eder. Bu albümde birlikte çalıştıktan yıllar sonra, bir ikili olduklarını ilan edecekleri ilk sahne performansları ise New York’un ikonik caz kulübü Jazz Standard’da gerçekleşti. O günden bu yana yolları hiç ayrılmayan ve coşkulu müziklerini 2019 Şubat ayında yayımlanan ilk albümleri “Duologue”da bir araya getiren ikili, bu yıl ilk kez İstanbul Caz Festivali’nin konuğu oluyor. Clifford Chance, Yegin Çiftçi Avukatlık Ortaklığı’nın katkılarıyla gerçekleşecek Martinez ve Rodríguez’in vokalleriyle enerjisi hiç eksilmeyecek ve Küba klasiklerinden orijinal bestelere uzanan bir seçki sunacak bu performans, Esma Sultan Yalısı’nın etkileyici boğaz atmosferine Havana heyecanı getirecek.
Elchin Shirinov Trio // Cyrille Aimée
7 Temmuz Pazar, 20.45, Sakıp Sabancı Müzesi Fıstıklı Teras
SSM Fıstıklı Teras’ın boğaz atmosferinde yaşanacak bu festival akşamı SOCAR Türkiye sponsorluğunda, Elchin Shirinov Trio’nun performansıyla başlayacak. Azerbaycan folk müziğini cazla harmanlayarak modern bir dil yakalayan piyanist ve besteci Elchin Shirinov, Grammy ödüllü basçı Panagiotis Andreou ve yenilikçi melodilerin kâşifi davulcu Engin Günaydın’in performansı unutulmaz bir caz gecesi için en iyi seçeneklerden bir tanesi olacak. Gecenin ikinci yarısı ise “caz vokalleri galaksisinde yükselen bir yıldız” olarak tanımlanan ve lirik olduğu kadar oyunbaz tarzıyla Ella Fitzgerald’la karşılaştırılan Cyrille Aimée ile devam edecek.
Mozaik
17 Temmuz Çarşamba, 19.00, Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi
1980 ve 90’ların kült grubu Mozaik, 35 yıl sonra aynı kadroyla yeniden bir araya geliyor. Festivalin en anlamlı gecelerinden birine dönüşecek bu konserde Mozaik’in 1983-1995 kadrosundan Ayşe Tütüncü, Saruhan Erim, Mehmet Taygun, Timuçin Gürer, Serdar Ateşer, Mehmet Tütüncü, Ezel Akay ve Yağız Üresin‘in yanı sıra, Gevende grubundan Gökçe Gürçay da yer alacak. Yer yer caz, rock ve rock – füzyon tarzlarına yakın duran grup müziğinde her zaman deneysellikten yana bir tavır takınıyor. 1987 yılına kadar her konserini farklı bir tema etrafında tasarlayan, konser öncelerinde seyirciye o repertuvarın ruhunu yansıtan program dergileri dağıtan bu efsane grup, yeni sözler söylemek için, 26. İstanbul Caz Festivali’ne konuk oluyor.
Vitrin Matine Konseri: Tolgahan Çoğulu & Sinan Ayyıldız
6 Temmuz Cumartesi, 13.30, Salon İKSV
Ayarlanabilir mikrotonal gitarın mucidi Tolgahan Çoğulu ve bağlama icracısı Sinan Ayyıldız ikilisinin Salon İKSV’de vereceği konser, keşfedilmeye değer melodiler vaat ediyor. Müzisyenler, solo ve grup çalışmalarıyla olduğu kadar, müziğin teorisine dair akademik çalışmalarıyla da isimlerinden söz ettiriyor. Tolgahan Çoğulu’nun 2018 yılında Fernando Perez ile birlikte yazdığı mikrotonal gitar metodu ve “Microtonal” adlı solo mikrotonal gitar albümü İspanya’da yayımlandı. Sinan Ayyıldız, ritm üstadı Abbos Kosimov, Belçika beatbox şampiyonu Fatty K., A.B.D. Beatbox şampiyonu Beat Rhino ve Nile Project'in kontrbasçısı Miles Jay ile konserler verdi. Grubu Mesel ile London Nour Festival kapsamında Royal Albert Hall’da sahne aldı. Bu başarılı ikilinin, mikrotonal gitar, çift saplı saz ve klasik gitar ile, hiç bitmesin dedirtecek diyaloglar kuracağı Vitrin Matine Konseri müzik severleri bekliyor.
İstanbul Caz Festivali’nin Gelenekselleşen Etkinlikleri Gece Gezmesi ve Parklarda Caz
Gece Gezmesi
4 Temmuz Perşembe, 19.00, Kadıköy-Moda
Son dört yılda bütün biletleri tükenen ve bu yıl beşincisi düzenlenecek Gece Gezmesi, Gaye Su Akyol, Ah! Kosmos, Elz & The Cult, The Kites, Eda And, Cava Grande gibi bağımsız sahnenin güçlü ve alternatif isimlerini ve İsrail’den Liraz’ı ağırlayacak. Etkinlik, Birlikte Güzel desteğiyle, All Saints Moda Kilisesi, Bant Mag Havuz / Bina, Kadıköy Sahne, Kadıköy Sineması, KargART, Mecra ve Moda Sahnesi gibi Kadıköy’ün sevilen mekânlarına yayılacak.
Parklarda Caz
29 Haziran Cumartesi, 18.00, Beylikdüzü Yaşam Vadisi Parkı
30 Haziran Pazar, 18.00, Fenerbahçe Parkı ve Fenerbahçe Khalkedon
Festivalin ücretsiz etkinlikleri arasında yer alan, yeşille cazı bir araya getiren Parklarda Caz konserleri yazın en sevilen etkinliklerinden olmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da iki güne yayılacak konserlerde Genç Caz gruplarının performanslarından sonra, hepsi Barselonalı dokuz kadın müzisyenin hayat verdiği Balkan Paradise Orchestra sahne alacak. Çoğunlukla enstrüman müziğine odaklanan eğlenceli performanslarında vokallere ve elektronik unsurlara da yer veren Balkan Paradise Orchestra, bu sayede enerjisini korumayı biliyor. Orijinal bestelerin yanı sıra Goran Bregoviç klasiklerinden Pulp Fiction film müziklerinin Balkan tınılarıyla yorumlandığı örneklere uzanan performanslarında izleyicinin ilgisini hep canlı tutan grup, sahnede daha da güçleniyor. 2018 Mart ayında ilk albümleri “K’ataka”yı yayımlayan ve yurtdışında önemli festivallere katılan, cazın yeni nesil keşiflerinden olan bu genç topluluk ile müzikle dolu bir yaz günü festival ziyaretçisini bekliyor. Bu yıl da Parklarda Caz programında MasterCard’ın katkılarıyla yine açık hava film gösterimi izleyicilerle buluşacak.
Festivalden İki Yeni Etkinlik
Ah Şu Cazlar Blues’lar
7 Temmuz Pazar, 19.30, Halıcıoğlu
Bu yıl festival, ücretsiz etkinliklerine bir yenisini ekleyerek, Beyoğlu’nun Haliç kıyısında da çeşitli toplulukları izleyiciler ile buluşturacak bir projeyi hayata geçiriyor. Halıcıoğlu Parkı’nda düzenlenmesi planlanan “Ah Şu Cazlar Blues’lar”, Türkiye’den ve dünyadan geleneksel müzik ile doğaçlamanın bir araya geldiği başarılı örnekleri sunacak bir gece olarak kurgulandı. 7 Temmuz Pazar akşamı gerçekleşecek bu ücretsiz etkinlikte, farklı coğrafyalardan gelen müzik toplulukları, performanslarıyla müziğin evrenselliği ve birleştirici gücünün bir kez daha altını çizecekler.
VİTRİN TURU: No Land, Efe Demiral ve daha fazlası
3 Temmuz Çarşamba, 20.30, Salon İKSV, Nardis Jazz Club, Cemiyet
26. İstanbul Caz Festivali’nin bu yıl ilk defa gerçekleştireceği Vitrin Turu’nun durakları Salon İKSV, Cemiyet ve Nardis Jazz Club. Tek biletle bu üç farklı mekânda birçok konser izleme fırsatı sunan programın konukları arasında No Land, Efe Demiral, Gülşah Erol Band ve Duru And da yer alıyor.
İSTANBUL CAZ FESTİVALİ’NDEN ÇOCUKLARA ÖZEL
“ÇOCUKÇA BİR GÜN” İLE ÇOCUKLAR HEM ÖĞRENİYOR, HEM EĞLENİYOR
26. İstanbul Caz Festivali bu yıl üçüncü kez bir çocuk etkinliğine programında yer veriyor. 13 Temmuz Cumartesi günü Feriye’de saat 14.00’da başlayacak “Çocukça Bir Gün” başlıklı etkinlikle, Festivalin çocukların dilinden konuştuğu, onlar için tasarlanmış konserler, atölyeler ve performanslarla dolu masalsı bir müzik günü gerçekleştirilecek. Üç yıldır düzenlenen Çocukça Bir Gün bu yıl, Yürüyen Merdiven ve Tülay Günal ile “Masalların Masalı” performanslarının da yer aldığı programıyla çocuklara unutulmaz bir gün yaşatacak. Etkinlik için bilet alanların rezervasyonla katılabileceği çocuklar için yaratıcı atölyelerin programı daha sonra açıklanacaktır.
FESTİVALDEN ÇOCUKLARA GÖKKUŞAĞININ RENKLERİNDE BİR CAZ KİTABI
26. İstanbul Caz Festivali kapsamında bu yıl Bernard van Leer Vakfı’nın desteğiyle bir de çocuk kitabı yayımlanacak. Editörlüğünü, kitabın yapısını da kurgulayan Burcu Ural Kopan’ın üstlendiği kitap, caz müziğini çocuklara gökkuşağının yedi rengi üzerinden anlatacak. Kitabın her bölümünde bir okuma bölümünün yanı sıra bulmacalar, uygulamalı etkinlikler, oyunlar da olacak. Ayrıca her bölüm bir caz müzisyenini tanıtacak ve konuyla ilişkili bir dinleme listesi içerecek.
Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feyza Çorapçı’nın akademik danışman olarak destek verdiği kitap, Türkçe, İngilizce ve Arapça olmak üzere üç dilde hazırlanacak ve festival mekânlarıyla anlaşmalı kitabevlerinden ücretsiz olarak temin edilebilecek. Ayrıca festival sırasında çeşitli festival mekânlarında ve İKSV Alt Kat: Öğrenme ve Etkileşim Alanı’nda kitapla bağlantılı atölye çalışmaları düzenlenecek.
İstanbul Caz Festivali çocuk kitabı, İKSV’nin Bernard van Leer Vakfı’nın desteğiyle yürüttüğü Erken Çocukluk Gelişimi ve Kültür-Sanat başlıklı proje kapsamında hazırlanıyor. 2019 sonuna kadar devam edecek proje kapsamında festival ve bienaller için hazırlanan çocuk kitaplarının yanı sıra özel etkinlikler, okumalar, atölye çalışmaları, çeşitli eğitim, seminer ve toplantılar düzenleniyor.
ÇOCUK ATÖLYELERİ TASARIM PROGRAMI
İstanbul Caz Festivali ve İKSV Alt Kat işbirliğinde, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) desteğiyle çocuklarla birlikte çalışmak isteyen müzisyenlere yönelik Çocuk Atölyeleri Tasarım Programı düzenliyor. Programa katılan müzisyenler, çeşitli yaş gruplarından çocukların müziğe olan ilgisini artırmak, ritim duygularını ve yaratıcılıklarını geliştirmek amacıyla atölye içerikleri tasarlıyor. Program kapsamında seminer ve ustalık sınıflarına katılan müzisyenlerin hazırlayacağı bu atölye programlarından seçilecek bazıları, festivaldeki çocuklara yönelik programlarda da değerlendirilebilecek.
Yapılan açık çağrı sonucunda programa davet edilen sekiz müzisyen, sırasıyla Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyelerinin düzenlediği Kültür-Sanat Atölyelerinde Çocuk ve Gençlerin Öğrenme Süreçlerini Destekleme Semineri’nin yanı sıra, PACE Çocuk Sanat Merkezi Kurucusu ve Sanat Eğitmeni Barış Karayazgan ve İsveç merkezli ShareMusic & Performing Arts’ın Kurucusu ve Sanat Direktörü Sophia Alexandersson ile yapılan ustalık sınıflarına katılma imkânı buldu. Sophia Alexandersson’un ustalık sınıfı, İsveç İstanbul Başkonsolosluğu’nun değerli destekleriyle düzenlendi.
Bu program, Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Feyza Çorapçı, Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü’nden Doç. Dr. Sevil Akaygün ile İKSV Alt Kat ve İstanbul Caz Festivali tarafından hazırlandı.
FESTİVALDEN GENÇ MÜZİSYENLERE ÇAĞRI: GENÇ CAZ
İstanbul Caz Festivali kapsamında, Türkiye’de amatör veya yarı profesyonel olarak müzikle ilgilenen genç müzisyen ve topluluklara festival programında yer alabilecekleri bir platform oluşturan Genç Caz da bu yıl 17. kez gerçekleştiriliyor.
Genç müzisyenlerin klasik ya da çağdaş caz türlerindeki çalışmalarının yanı sıra, blues, funk, soul ya da caz etkileşimli yerel müzik ve benzeri tarzlardaki demoları ile katılabildiği Genç Caz programının kazananları, Parklarda Caz etkinliği kapsamında düzenlenecek ücretsiz Genç Caz konserlerinde yer almaya hak kazanacak. Bu isimler ayrıca, festival kitapçığı ve festivalin resmi web sitesinde, festival sanatçıları içerisinde yer alacaklar.
Ayrıca bu yıl ilk kez İstanbul Caz Festivali, Genç Caz kapsamında Audioban desteği ile Genç Caz’a başvuran tüm müzisyenlerin katılımına açık üç atölye ve ustalık sınıfı gerçekleştirecek. Yeni ve alternatif sanatçıları ve müzik sahnesinin farklı alanlarında çalışan isimleri, çeşitli mekânlarda kurguladığı etkinliklerde dinleyiciyle ve birbirleriyle buluşturan Audioban’ın ofisinde 10-26 Mayıs 2019 tarihleri arasında düzenlenecek bu eğitimlerde, alanında yetkin isimler, Albüm Yapım Aşamaları-Caz Prodüksiyon, Stream/Dijital Haklar ve Perfomans Pratikleri ve Sahneleme konuları ele alınacak. Eğitimlerin yanı sıra İstanbul Caz Festivali ve Audioban, Genç Caz 2019 programına başvuran gruplarla farklı kurgularda işbirliği yapmaya devam edecek. Audioban geçtiğimiz günlerde 2018 Genç Caz seçmelerinde dereceye girip İstanbul Caz Festivali’nde de yer alan ekiplerden The Kites grubunun ilk albümünü de yayımlamıştı.
Genç Caz Seçici Kurulu’nda müzisyen Aycan Teztel, müzisyen Ayşe Tütüncü, müzisyen Cenk Erdoğan, müzisyen Ceyda Köybaşıoğlu, müzik yazarı Feridun Ertaşkan, müzisyen Harun Tekin, müzik yazarı ve yapımcı Hülya Tunçağ, müzisyen Volkan Öktem, gazeteci Yekta Kopan ve İstanbul Caz Festivali Direktörü Harun İzer yer alıyor.
26. İSTANBUL CAZ FESTİVALİ’NİN DESTEKÇİLERİ
26. İstanbul Caz Festivali, Festival Sponsorluğu’nu bu yıl da Garanti Bankası üstleniyor. Festivale destek veren diğer kurumlar arasında “Vitrin” Seri Sponsoru SOCAR Türkiye, yüksek katkıda bulunan gösteri sponsorları olarak Birlikte Güzel ve SOCAR Türkiye yer alıyor.
Festivalin otomotiv sponsorluğunu Volvo Car Turkey üstleniyor. Festivale Anadolu Efes, Clifford Chance, Yegin Çifçi Avukatlık Ortaklığı ve MasterCard da katkı sağlıyor.
Festival kapsamındaki çeşitli konserler, ABD Ankara Büyükelçiliği, Avusturya Kültür Ofisi, İtalyan Büyükelçiliği, İstanbul Fransız Kültür Merkezi, İstanbul İsveç Başkonsolosluğu, Goethe-Institut İstanbul, İsrail Başkonsolosluğu, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Vehbi Koç Vakfı ve Sabancı Vakfı’nın katkılarıyla düzenleniyor.
26. İstanbul Caz Festivali, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Beyoğlu Belediyesi, Beşiktaş Belediyesi, Kadıköy Belediyesi ve Beylikdüzü Belediyesi tarafından da destekleniyor. Türkiye Güncel Müzik Buluşması da TC Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından destekleniyor.
İKSV’nin tüm festivallerine Kurucu Sponsor Eczacıbaşı Topluluğu, Resmi Konaklama Sponsoru The Marmara Collection, İKSV Taşıyıcı sponsoru DHL, İKSV Sigorta Sponsoru Zurich Sigorta, servis sağlık sponsoru Amerikan Hastanesi ve Navitas, GFK, directComm Marketing Group, AGC Yazılım ile Loodos Teknoloji’nin servis sponsorluğunda gerçekleşiyor.
FESTİVALİN BU YILKİ KAMPANYA SLOGANI “CAZA DOKUNAN ELLER”
Büro reklam ajansı tarafından hazırlanan reklam kampanyası, “caza dokunan eller” sloganıyla festival için özel olarak çalışılan heykellerden esinlenerek yaratıldı. Kampanyada kullanılan eller caz müzisyenleri Efe Demiral, Gülşah Erol, Baturay Yarkın’a ait.