Bu sitcom yüzde yüz Kürtçe!

Kürt kültür kurumları, ‘Yüzde yüz Kürtçe’ sloganıyla sitcom formatında ‘Malîno’ dizisiyle izleyicilerin karşısına çıkıyor.

Toplumun büyük beğenisini kazanan “Ax û Jiyan” dizisinden sonra sitcom formunda yeni bir dizi ile izleyiciyle buluşuyor.



“Yüzde yüz Kürtçe” sloganıyla izleyiciyle buluşacak “Malîno” isimli yeni dizide, Ortadoğu Sinema Derneği, Aram Tigran Konservatuarı, Amed Büyükşehir Belediyesi Tiyatrosu ve Mitanni Kültür Merkezi oyuncuları rol alıyor.



Devletin kültürel soykırım politikaları sonucu göçe zorlanan bir ailenin hikayesini anlatan dizi, bu konu üzerinden kültürel değişim süreçlerini ve çelişkilerini izleyiciye göstermeyi amaçlıyor.



Dizinin yönetmenliğini yapan İbrahim Yıldırım, dizide politik gündeme dikkat çekildiğini ve günlük gelişmelerin de dizide mizahla anlatıldığını aktardı.



Kültürel soykırıma odaklı



Kürdistan’da kültürel soykırım uygulamalarına odaklanan dizi, güvenlik barajları ve toplumu tehdit eden farklı sorunları da ele alma iddiasında. Dizinin Özgür Gün TV ekranlarında yayınlanacağı bilgisini veren Yıldırım, dizinin ana konularından birinin de Kürdistan’da geliştirilen savaşın bir boyutu olarak yapılan barajlar olduğunu dile getirdi. Yıldırım, dizinin mizahi olduğunu ancak anlatılmak istenenin mizahi olmadığını ifade etti.



Çelişkileri açığa çıkarıyor



Amed Büyükşehir Belediyesi Aram Tigran Konservatuarı oyuncularından olan ve dizinin ana karakterlerinden “Sitê”yi canlandıran Nesibe Güneyli dizide asimilasyon politikalarına dikkat çekildiğini kaydetti. Güneyli, “Köyde nasıl bir yaşam sürdürülüyor, metropollerde nasıl bir yaşam sürdürülüyor. Yeni bir yaşamı kabul etmemek nasıl? Dizi bu çelişkileri açığa kavuşturuyor. Kültürel soykırım politikaları ile gün geçtikçe kültür ve dilimize uzak düşüyoruz. Dizi özellikle bunu ön plana çıkarmak istiyor” diye konuştu.



Her oyuncu bir sembol



Dizide başrol oyuncularından “Ezîz”i canlandıran Mitanni Kültür Merkezi oyuncularından Abdullah Tarhan, dizinin ana konularından biri olan güvenlik barajları ve HES yapımlarına dikkat çekerek şunları ifade etti: “Son yıllarda Kürdistan’da baraj ve HES yapılmayan hiçbir akarsu kalmadı. Kürt halkını kentlere teşvik etmek ve bilincini asimilasyon politikaları ile eritmek istiyorlar. Dizide her oyuncu bir profili temsil ediyor.”



Doğa talanını aktarıyoruz



Bir diğer ana karakter “Felamez”i canlandıran Emin Yalçınkaya, dizi ile doğanın nasıl talan edildiğini izleyiciye aktarmak istediklerini söyledi. Ortadoğu Sinema Akademisi oyuncularından “Menice” karakterini canlandıran Aynur Kaya ise izleyicilerin dizi ile birlikte kültürüne, yaşamına ve diline sahip çıkmasını istedi. (DİHA)


Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem Narin Güran cinayetine ilişkin kritik bilgi İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında