Bu meslekte çalışanlar erken emekli olacak. SGK listeyi güncelledi 46 yaşında emeklilik geldi. İşte yıpranma payı sayesinde erken emekli olabilecek 45 meslek grubu
SGK liste güncellemesi yaptı 45 meslek grubunda çalışanlara erken emeklilik yolu açıldı. Çalıştığı işe göre bazı meslek gruplarında çalışanlar 46-50 yaş aralığında emekliye ayrılabiliyor. Bazı meslekte çalışanlar 90 gün bazıları ise 180 gün yıpranma payı elde edebiliyor. İşte SGK'nın hazırladığı o liste...
Türkiye'de milyonlarca kişi emekli olacağı günü sayarken Sosyal Güvenlik Kurumu, ''yıpranma payı'' ile erken emekli olabilecek meslekleri açıkladı.
Tabii bu durumdan faydalanmak isteyenlerin yerine getirmesi gereken bazı şartlar bulunuyor. Peki, erken emeklilik için gerekli şartlar neler? Kimler bu haktan ne oranda yararlanabiliyor?
Sosyal Güvenlik Kurumu, belirlediği birtakım mesleklere erken emeklilik hakkı tanıyor. SGK aracılığıyla kamuoyuna aktarılan bilgilere göre bazı meslek gruplarında çalışanlar 46-50 yaş aralığında emekliye ayrılabiliyor.
Yıpranma hakkı olarak bilinen uygulama, çalışanların erken emekli olmasına olanak tanıyor.
İşte bu haktan yararlanabilen meslek grupları ve yerine getirilmesi gereken şartlar!
ERKEN EMEKLİLİK ŞARTLARI NELER?
Erken emekli olunabilen birçok meslek grubu bulunuyor. Ağır işlerde çalışanlar her yıl için emekliliklerine 60 ila 90 gün eklerken bazı meslekler ise 180 gün ekstra yıpranma hakkı kazanıyor. Bu tarz iş kollarında çalışan ve erken yaşta emekli olmak isteyenlerin yerine getirmesi gereken bazı koşullar bulunuyor.
Bunlardan en önemlisi, istenen prim gün sayısını doldurmak. Süreyi dolduramayanlar bu kapsam içerisine dâhil edilmiyor. Yıpranma hakkı erken emekli olabilmek için prim gün sayısı; maden işçilerinin 1800, diğer iş kollarında çalışanların ise 3600 gün fiili hizmet süresine tekabül ediyor.
45 meslek 'yıpranma payı' sayesinde erken emekli olacak:
İŞTE SGK'NIN HAZIRLADIĞI O LİSTE
Yıpranma Payı sayesinde erken emekli olabilecekler meslekler listesi güncellendi. Erken emeklilik hakkına sahip mesleklerin sayısı 45'a çıkarıldı.
İŞTE O MESLEKLER
-Madencilik ve yeraltı işleri (180 GÜN FAYDALANANLAR)
90 GÜN FAYDALANANLAR
-Demir ve çelik fabrikalarında çalışanlar
- Cıva üretimi işleri
- Asit üretimi yapan fabrika ve atölyeler
- Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli
- Radyoaktif işler
- Emniyet çalışanları
- Askerler
- Basın ve gazetecilik işleri
- Ebe
- İtfaiye ve yangın söndürme işleri
- Ceza infaz kurumlarında çalışanlar
- TBMM yasama organı üyeleri
- Kurşun ve arsenik işleri
- Su altında çalışmayı gerektiren işler
- Hastabakıcı hemşireler
- Diş doktoru
- Eczacı
- Cam fabrika ve atölyeleri çalışanları
- Alüminyüm fabrikaları işçileri
- Hemşire
- Döküm fabrikaları çalışanları
- Çimento fabrikaları personeli
- İhtiyat pilotları
- Kok fabrikaları çalışanları
- Doktorlar -
Toplum sağlığı teknisyeni
- Termik santral işçileri