Bu havalarda gözünüze aman dikkat! Kalıcı görme kaybı yaşamanız an meselesi. Soğuk ve rüzgarlı havalar göz kuruluğu yapıyor ve...
Havaların gitgide soğuması, bazı hastalıkları meydana getirdiği gibi göz hastalıklarını da beraberinde getiriyor. Eğer göz sağlığınız konusundan bu önlemleri almazsanız, kalıcı görme kaybı yaşayabilirsiniz. Göz kuruluğuna yakalanmamak için bu unsurlara dikkat edin...
Soğuk havaların kendini gösterdiği bu kış günlerinde, çeşitli rahatsızlıklar da giderek artmaya başladı.
Özellikle soğuk ve rüzgarlı havaların neden olduğu göz kuruluğu, göz sağlığımız üzerinde ciddi sorunlara neden olabiliyor.
Göz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Mitat Altuğ, "Göz kuruluğu ilerledikçe görme kaybı gelişebilir, hatta bazen bu durum kalıcı bir hale dönüşebilir" diye ifade etti.
Bu nedenle göz kuruluğunu önlemek için bazı basit önlemleri dikkate almak gerekir. İşte göz kuruluğu hakkında merak edilen tüm ayrıntılar...
GÖZ KURULUĞU NEDİR?
Göz kuruluğu, göz yüzeyini kaplayan ve koruyan üç gözyaşı tabakası olan gözyaşı filmini etkileyen bir durumdur.
Net ve rahat görmenize yardımcı olacak pürüzsüz ve stabil bir gözyaşı filmine ihtiyacınız vardır.
Gözyaşı filminizdeki bozulmalar yanma, kaşıntı, sulanma veya bulanık görme gibi rahatsız edici semptomlara neden olabilir.
Birçok farklı faktör gözyaşı filminizin olması gerektiği gibi çalışmasını engelleyebilir ve göz kuruluğuna yol açabilir.
Bu nedenle sağlık uzmanları kuru gözün çok faktörlü bir hastalık olduğunu düşünüyor. Sebepleri ve risk faktörleri çok sayıda ve karmaşıktır.
GÖZ KURULUĞUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Göz kuruluğunuz olduğunda, gözünüzde bir türlü çıkamayan bir şey varmış gibi hissedebilirsiniz. Bu, cızırtılı, kumlu veya kumlu bir his gibi hissedilebilir. Belirtiler ayrıca şunları içerebilir:
Yanma veya batma.
Işığa karşı hassasiyet hissi.
Bulanık veya değişen görüş.
Gözünüzden çıkan mukus.
Sulu gözler, aşırı gözyaşlarının yanaklarınızdan aşağı akması.
GÖZ KURULUĞUNU ÖNLEMEK İÇİN NE YAPILMALI?
Rüzgarlı havalar göz kuruluğunu tetiklediğinden, bu havalarda geniş çerçeveli gözlükler takmaya mutlaka özen gösterin.
Göz kuruluğunu tetikleyen bir diğer etken, yetersiz su içmektir. Bu nedenle günde en az 2 litre su içmeye özen gösterin.
Yapılan bazı araştırmalara göre Omega-3 yağ asitleri açısından zengin olan besinleri tüketmek, göz kuruluğu semptomlarını hafiflettiğini göstermiştir. Omega-3 yağ asitleri açısından zengin olan besinleri tüketmek, göz yaşı kalitesini artırır. Bu nedenle uskumru, somon, chia tohumu, kırmızı et, yumurta ve semizotu gibi besinleri bolca tüketin.
Göz kuruluğunu önlemek için, gözlerinizi dinlendirmek büyük ölçüde önem taşır. Bu nedenle 40 dakikada bir 40 saniye kadar gözlerinizi muhakkak dinlendirin.
Eğer lens kullanıyorsanız, daha temkinli davranmalısınız. Kontakt lenslerin uzunca süre gözde kalması veya gece boyunca gözde unutulması, göz kuruluğu şikayetlerini artırır.