Bu da ahşap uydu. Dünyada ilk: Japonya uzaya tahtadan yapılan uydu fırlatıyor
Japon bilim insanları, uzay kirliliğiyle mücadele amacıyla ürettikleri "dünyanın ilk ahşap uydusu"nu bu yaz yörüngeye fırlatmayı planlıyor. Ahşap malzemenin kullanılması, uzay endüstrisinin neden olduğu zararlı kirliliği azaltmaya yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Japon bilim insanları dünyanın ilk ahşap uydusunu fırlatmaya hazırlanıyor. Marangozlar da uzay yolculuğunun geleceği açısından mühendisler kadar önemli olabilir.
NTV'deki habere göre Japon bilim insanları, bu yaz başlatılması planlanan yeni uydu tasarımında alüminyum yerine kereste kullandı.
"Lignosat" adı verilen uydu, Manolya ağacından yapılacak ve yaklaşık bir kupa büyüklüğünde olacak.
Kulağa fütüristik gelmese de ahşap kullanmak uzay endüstrisinin zararlı kirliliğini ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.
Başarılı olması halinde mikro uydu, araştırmacıların daha çevre dostu yapı malzemelerine yönelmesine olanak tanıyabilir.
Lignosat dış tarafında güneş panelleri ve iç tarafında elektronik ekipmanlar bulunan küçük bir ahşap kutu olacak.
Uydu yörüngeye girdikten sonra atmosferde düşürülmeden önce yaklaşık altı ay boyunca görev yapacak.
NEDEN AHŞAP TERCİH EDİLDİ?
Araştırmacılar, ahşabın zorlu uzay koşullarına ne kadar iyi dayanabildiğini görmek için tasarlanmış bir dizi deneyi misyona dahil etmeyi planlıyor.
Uzayda sıcaklık değiştikçe uydudaki ahşap panellerin eğrilebileceği veya çatlayabileceği endişesi var.
Ancak ilk araştırmalar, laboratuvarda uzay benzeri koşullarda tutulan ahşabın ölçülebilir bir kütle kaybı, çürüme veya hasar belirtisi göstermediğini ortaya çıkardı.
Proje başkanı Koji Murata, bunu uzayda ahşabı parçalayabilecek oksijen veya canlıların bulunmamasına bağladı.