BRICS nedir, üyeleri hangi ülkelerden oluşur? Türkiye BRICS ülkesi mi?

BRICS ülkelerinin (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti) hangileri olduğu vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya'nın Kazan kentinde BRICS Zirvesi'nde Vladimir Putin ile bir araya geldi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Türkiye'nin BRICS'e olası üyeliği ile ilgili konuştu. Peki, BRICS nedir, üyeleri hangi ülkelerden oluşur? Türkiye BRICS ülkesi mi?

Geçtiğimiz ay Türkiye'nin BRICS'e üye olacağı iddia edilmişti. Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin bir araya gelmesiyle oluşan BRICS ekonomik işbirliği, kalkınma ve küresel meselelerde daha fazla etki sağlamak amacıyla bir araya geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye'nin BRICS grubuna katılma konusundaki ilgisini memnuniyetle karşıladığını ve bu konunun birliğin zirvesinin gündemine taşınacağını duyurdu. Bunun üzerine, "BRICS nedir, üyeleri hangi ülkelerden oluşur?" gibi aramalar başladı. Peki, Türkiye BRICS ülkesi mi?

BRICS NEDİR, ÜYERLERİ HANGİ ÜLKELERDEN OLUŞUR?

Beş büyük gelişmekte olan ekonominin oluşturduğu birliğe BRICS adı verilmektedir. BRICS kelimesi, üye olan ülkelerin baş harflerinin birleşmesinden oluştu. BRICS'e üye ülkeler;

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dır.

Brezilya, Güney Amerika'nın en büyük ekonomisine sahiptir.

Rusya, Asya'da ve Doğu Avrupa'da geniş topraklara sahiptir. Enerji kaynakları bakımından da zengin bir ülkedir.

Hindistan, Güney Asya'da yer alan ve hızlıca büyüyen bir ekonomiye sahiptir.

Çin, dünyanın en büyük ikinci ekonomisine sahip ülkedir.

Güney Afrika, Afrika kıtasının en gelişmiş ekonomisine sahiptir ve gruba en son katıla ülkedir.
2024 yılının başında ise BRICS; İran, BAE (Birleşik Arap Emirlikleri), Mısır ve Etiyopya'yı bünyesine kattı. Suudi Arabistan da BRICS için bir davet aldı ancak topluluğa katılmadı.

TÜRKİYE BRICS ÜLKESİ Mİ?

Bloomberg haber sitesinde Selcan Hacaoğlu ve Fırat Kozok imzasıyla yayınlanan haberde, Türkiye'nin BRICS'e katılmak üzere aylar önce resmi olarak başvuruda bulunduğu iddia edilmişti.

Haberde, ekim ayında Rusya'da düzenlenecek olan zirvede, BRICS'in genişleme konusunu ele alacağı bildirilmişti.

23 Ekim 2024 tarihinde iddia edildiği gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya'nın Kazan kentinde düzenlenen BRICS Zirvesi'nde Viladimir Putin'le görüştü. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Türkiye'nin olası üyeliği ile ilgili konuştu. Peskov, Türkiye'nin NATO üyesi olmasının, BRICS üyeliği önünde engel oluşturmadığını söyledi.

Türkiye'nin zirvede Batı ile Doğu arasında kurmaya çalıştığı “denge politikasını” vurgulaması ve BRICS ile ilişkilerini geliştirme niyetini somutlaştırması bekleniyor.

Peki Türkiye BRICS'e katılırsa ne olur?

Türkiye'nin BRICS'e katılması, hem stratejik hem ekonomik hem de politik sonuçlar doğurabilir.

Türkiye açısından bakıldığında BRICS'in büyük ve gelişen pazarlarına daha kolay erişim sağlayabilir. Türkiye, BRICS ülkeleriyle ticaret hacmini artırabilir ve dış ticaret dengesini iyileştirebilir. Yatırım fırsatları genişleyebilir; özellikle altyapı ve enerji projelerinde iş birliği olanakları artabilir.

BRICS aracılığıyla Türkiye, uluslararası arenada daha güçlü bir ses haline gelebilir. Gelişmekte olan ülkeler arasında liderlik rolü üstlenebilir ve küresel politikaları etkileme gücünü artırabilir. Türkiye, NATO ve Batı ile olan ilişkilerini dengelemek için BRICS gibi doğu merkezli iş birliği gruplarında yer alabilir. Bu üyelik, Türkiye'nin dış politikasında çeşitlilik sağlama ve küresel güç dengelerini daha iyi yönetme fırsatı sunabilir.

Enes Güran'ın Ses kayıtları Ortaya Çıktı Okan Buruk'un özel isteği Michail Antonio Derin yırtmaçlı sahne kıyafeti olay yarattı Sıcaklıklar 15 derece birden düşecek Narin Güran cinayeti davasında yeni gelişme! Restorandaki yangından acı haber geldi