BP Türkiye'den neden çekildi? BP kime satıldı, yeni sahibi kim oldu?
BP'nin (British Petroleum) Türkiye'deki 111 yıllık faaliyeti sona erdi. BP, Türkiye'deki akaryakıt ve terminal istasyonlarını devretti. Türkiye pazarından çekilen BP'nin, fosil yakıtlardan daha sürdürülebilir enerji kaynaklarına odaklanamaya başlayacağı öne sürüldü. Ayrıca BP'nin adını taşıyan tüm akaryakıt istasyonlarının ise adının değişeceği öğrenildi. Peki, BP Türkiye'den neden çekildi? BP kime satıldı, yeni sahibi kim oldu? İşte detaylar...
Britanyalı enerji şirketi ve çok uluslu petrol şirketi BP, Türkiye'deki pazarından çekilerek Türkiye'deki akaryakıt ve terminal istasyonlarını devretti. BP'nin Türkiye'den çekileceği yönünde 16 Kasım 2023 tarihinde bir sözleşme imzalanmıştı. Beklenen oldu ve BP artık 111 yıl sonra Türkiye'de hizmet vermeyecek. Yaşanan gelişmenin ardından BP'nin hangi şirkete devredildiği ve istasyonlarının adının ne olacağı merak konusu oldu. Peki, BP Türkiye'den neden çekildi? BP kime satıldı, yeni sahibi kim oldu?
BP TÜRKİYE'DEN NEDEN ÇEKİLDİ?
Britanyalı enerji şirketi ve çok uluslu petrol şirketi olan BP'nin merkezi, Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da yer alıyor. Şirket dünyadaki en büyük özel enerji şirketlerinden biri ve dünyanın en büyük altı enerji şirketi arasında bulunuyor. 1908 yılında Anglo-Persian Oil Company olarak kuruldu ve 1954'te British Petroleum adını aldı.
BP, 2024 yılında Türkiye pazarından çekilme kararı aldı. Bu konu ile alakalı 16 Kasım 2023 tarihinde bir sözleşme imzalandı.
Yapılan açıklamada, BP'nin Türkiye'deki akaryakıt operasyonlarının satış süreci, yalnızca BP’nin kendi iş stratejileri çerçevesinde yapılan bir anlaşma olduğu, Türkiye’nin enerji sektöründe uzun vadeli büyüme ve dönüşüm planları çerçevesinde atılmış önemli bir adım olduğu belirtildi. Diğer yandan BP'nin Türkiye'den çekilme nedeni olarak şirketin fosil yakıtlardan daha sürdürülebilir enerji kaynaklarına odaklanamaya başlayacağı iddia edildi.
BP KİME SATILDI, YENİ SAHİBİ KİM OLDU?
2023 yılında yapılan sözleşme ile Petrol Ofisi, (Vitol) Türkiye'deki BP İstasyonlarını satın alma işlemini gerçekleştirdi. Yani BP Türkiye'deki tüm akaryakıt ve terminal istasyonlarının yeni sahibi Petrol Ofisi oldu.
PO Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Mehmet Abbasoğlu, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
"Cumhuriyetimizin yeni yüzyılını sektöre referans teşkil edecek ve Türkiye'nin enerji geçişindeki hedeflerine hizmet edecek bir işlemle karşılamaktan ötürü çok mutluyuz. Toplam deneyimin iki asra yaklaştığı eşsiz bir ekosisteme erişiyoruz. Bu bilinç ve sorumlulukla sürdürülebilir kalkınmaya yönelik yatırımlar yapmaya hız kesmeden devam edeceğiz."
BP Turkey Refining Limited ve BP Petrolleri AŞ'deki hisselerin yanı sıra, ATAŞ, Çekisan ve Ambarlı ortak girişim terminallerindeki payları da Petrol Ofisi'ne devredildi. Ayrıca BP'nin adını taşıyan bütün akaryakıt istasyonlarının isimlerinin değişeceği öğrenildi. Ancak istasyonların isminin ne olacağı henüz bilinmiyor.