Bozkurt işareti nereden geliyor, nasıl ortaya çıktı? Türklerin simgesi neden Bozkurt?

Merih Demiral hakkında, EURO 2024 son 16 turunda Türkiye-Avusturya karşılaşmasında 'bozkurt selamı' yapmasıyla soruşturma başlatıldı. Yaşanan gelişmenin ardından "Bozkurt işareti nereden geliyor, nasıl ortaya çıktı? " sorusu gündem oldu. Bozkurt hareketi veya selamı da olarak bilinen işaret, Türk milliyetçiliğini sembolize ediyor. Peki, Türklerin simgesi neden Bozkurt? İşte merak edilenler...

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) tarafından maçta yaptığı "bozkurt selamı" nedeniyle Merih Demiral'a iki maç ceza verdi. Demiral'in ardından U20 Avrupa Güreş Şampiyonası'nda grekoromen stil 82 kilogramda şampiyon olan milli sporcu Alperen Berber de bozkurt simgesi yaptı. Bozkurt işareti genellikle genellikle MHP ve Ülkü Ocakları'yla özdeşleştirilse de söz konusu işaretin çok eskilere dayandığı, Türklere budist kültüründe geçtiği söyleniyor. Peki, Bozkurt işareti nereden geliyor, nasıl ortaya çıktı? Türklerin simgesi neden Bozkurt?

BOZKURT İŞARETİ NEREDEN GELİYOR, NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Türk Mitolojisinde bozkurt işareti, siyasi görüş tanımaksızın Türk milliyetçileri ve Türkler tarafından kullanıldı.

Türkler arasında bozkurt işaretinin İslam öncesine kadar uzanan köklerin olduğu düşünülüyor. Bozkurt, Budist ve Tengricilik kültürlerinde, Türk halkına atfedilmiş bir hayvandır.
Bu işaretin batı bölgesine göç eden Kıpçaklar, Peçenekler ve Hunlar gibi çeşitli Türk halkları tarafından soylarını ifade etmek için kullanıldığı ortaya çıkmıştır.
Bozkurt işareti, İranlı Şair Firdevsi'nin, bozkurt işareti yapan Türk kadınlarının minyatürlerini içeren Şehname'de de yer aldığı biliniyor. Çin'de ise 6. yy'dan kalma bir heykelde resmedilen ve Türk olduğu düşünülen bir askerin, eliyle bozkurt işaretine benzeyen bir işaret yaptığı görülüyor.

Bozkurt işaretinin, bir mağarada bulunduğu, İslam öncesi Göktürkler dönemine ait olduğu düşünülüyor.

Milliyetçi Hareket Partisi'nin kurucusu ve ilk genel başkanı Alparslan Türkeş'in de bu işareti, Türk-İslam sentezine uyarlamak amacıyla amacıyla kullandığı biliniyor.

TÜRKLERİN SİMGESİ NEDEN BOZKURT?

Kimi kaynakta Türk milliyetçiliği ve Türkçülüğü sembolize eden bozkurt işaretinin, 1991 Sovyetler Birliği’nin yıkılmasından sonra Bakü’de Ebulfeyz Elçibey tarafından düzenlenen mitingde bir milyon insanın Milliyetçi Hareket'in sembol ismi Alparslan Türkeş’i bu işaretle selamladığı söyleniyor.

Başka kaynaklara göre ise bozkurt sembolünün, Türklere budist kültüründen geçmiş olduğu belirtiliyor.

Sembolü Türk mitolojisine göre incelediğimizde; dişi kurt Asena, tüm Türk ve Moğol boylarının ortak köken hikayesinin bir parçasıdır. Göktürklerin mavi bayrağında kurt yer almaktadır. Bu kurt; savaşı, mücadele ruhunu, özgürlüğü, hızı ve doğayı temsil etmektedir.

Göktürk inanışına göre; Türk milletinin başına bir şey geldiği zaman, tehlike anında Kurt ortaya çıkar ve onlara yolu gösterir. Öyle ki çadırların önüne kızıl kurt başlı direkler koyulurdu. Savaşçı ruhları kurt şeklini aldı. 6. yüzyıldan kalma taş anıtta, kurdu emziren bir çocuk tasvir edilmektedir. Türk halk kültüründe cepte kurt dişi taşımanın nazardan koruduğuna inanılmaktadır. Yakut belgelerinde kurtlarının adı Bosko'dur. Kırgızlara göre kırda yürürken kurt görmek güzeldir. Rüyada kurt görmek ise iyiye işarettir. Hamile kadını nazardan korumak için yastığın altına kurt dişleri veya deri konur. Bir koyun sürüsüne dalmak ya da bir ahıra girmek kurt için bir nimet sayılır. Başkurt rivayetlerine göre kurt atalarının önüne düşüp onlara yolu göstermiştir. Bu yüzden onlara "lider kurt" anlamına gelen Başkurtlar denmektedir.

BOZKURT İŞARETİ YASAK OLAN ÜLKELER

Bozkurt işaretinin kullanımı Fransa ve Avusturya'da yasaktır. Ayrıca Almanya'da sağ ve sol görüşlü çok sayıda siyasetçi bozkurt selamının yasaklanmasını teklif etmiştir.

BİM 29 Kasım Cuma 2024 indirim kataloğu yayımlandı Narin Güran cinayetinde katil belli oldu! Para çekme ve yatırma işlemleri değişiyor Teğmenler soruşturmasında görevden almalar Bankalara dolar talimatı gitti! 9 kilo vermişti! Derin göğüs dekoltesi olay oldu