Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nden çarpıcı rapor. Doğal afetler son 30 yılda tarımsal üretimde 3,6 trilyon euro kayba neden oldu

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yayınlanan rapor, tarım sektörünün iklim olayları karşısında en korumasız ve kırılgan sektörlerden biri olduğunu vurguluyor. Rapora göre, son 30 yılda meydana gelen doğal felaketler nedeniyle bitkisel ve hayvansal üretimde 3,6 trilyon euro değerinde kayıp yaşandı.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi

"Afetlerin Tarım ve Gıda Güvenliği Üzerindeki Etkisi" başlıklı yeni rapor, afetlerin tarımsal üretim üzerindeki etkisine ilişkin ilk küresel tahminleri bitkisel ürünler ve hayvancılık odaklı olarak ortaya koydu.

Tarımın doğayla ayrılmaz ilişkisine vurgu yapan FAO Genel Direktörü QU Dongyu, tekrarlayan afetlerin gıda güvenliğine ve sürdürülebilir tarımsal gıda sistemlerine tehdit oluşturduğunun altını çizdi.

euronews'teki habere göre Dongyu, raporun önsözünde "Doğal kaynaklara ve iklim koşullarına olan derinden bağımlı olması nedeniyle, tarım afet riski bağlamında en korumasız ve en kırılgan sektörlerden biridir." diye yazdı. 

Ürün gruplarına göre kayıplar ne durumda?

Rapor, başlıca tarımsal ürünlerle ilgili kayıpların artan eğilimler gösterdiğini ortaya koydu. Buna göre, tahıllardaki kayıplar son otuz yılda yılda ortalama 69 milyon tona ulaştı. Bu rakam, 2021 yılında Fransa'nın tüm tahıl üretimine tekabül ediyor.

Bunu her biri yılda ortalama 40 milyon tona yaklaşan meyve ve sebzeler ile şeker bitkileri takip etti. Meyve ve sebzelerdeki kayıplar, 2021 yılında Japonya ve Vietnam'daki meyve ve sebze üretiminin tamamına karşılık geliyor.

Et, süt ürünleri ve yumurta, 2021 yılında Meksika ve Hindistan'daki tüm et, süt ürünleri ve yumurta üretimine karşılık gelen, yılda ortalama 16 milyon tonluk tahmini bir kayıp gösterdi.

Rapora göre Asya, toplam ekonomik kayıplarda açık ara en büyük payı oluşturdu. Afrika, Avrupa ve Amerika'daki kayıplar da benzer bir büyüklükte yaşandı.

Ancak Asya'daki kayıplar tarımsal katma değerin sadece yüzde 4'ünü oluştururken, Afrika'da bu oran yaklaşık yüzde 8'e tekabül etti.

Tarımın tüm alt sektörlerini kapsayan veri ve bilgi eksikliğine dikkat çekilen raporda, balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği ile ormancılık alt sektörlerindeki kayıplara ilişkin sistematik verilerin mevcut olması halinde bu rakamın daha yüksek olabileceği belirtildi.

Raporda bahsedilen üretim kaybı, yılda ortalama 117 milyar euro veya tarım faaliyetlerinde yıllık küresel gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yüzde 5'ine tekabül ediyor.

Son halini gören herkes aynı yorumu yaptı Narin Güran cinayetinde 3 kişi daha evdeymiş Dikkat! Meteorolojiden kritik uyarı geldi Uras, Bahçeli görüşmesine aracılık eden ismi verdi Kayıp iki sevgili ölü bulundu Asgari ücret için bir öneri de Ebru Polat'tan...