Birikmiş izni olanlar aman dikkat. Kullanılmayan yıllık izinlerinizin ücretini almayı unutmayın: Ancak bunun için tek bir şarta dikkat etmeniz gerekiyor; 5 yıl detayı ne?

Uzun süredir aynı iş yerinde çalışanlar için en büyük handikap birikmiş izin günleri. Kullanılmayan yıllık izinlerin ücreti işten çıkarken tahsil ediliyor. İşçi kovulsa da kendisi de ayrılsa da kullanmadığı izinlerin ücretini alabiliyor. Ancak bunun için tek bir şart var.

Uzun süredir aynı iş yerinde çalışanlar için en büyük handikap birikmiş izin günleri. Kullanılmayan yıllık izinlerin ücreti işten çıkarken tahsil ediliyor. İşçi kovulsa da kendisi de ayrılsa da kullanmadığı izinlerin ücretini alabiliyor. Ancak bu izin ücretlerini alabilmek için zaman aşımına dikkat etmek gerekiyor.

Habertürk yazarı Ahmet Kıvanç, yıllık izinlerle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Kıvanç, zaman aşımına dikkat çekti, 5 yıllık zaman aşımı süresinin kaçırılmaması gerektiğini hatırlattı.

Ahmet Kıvanç'ın yazısından dikkat çeken bölümler şöyle:

ÇALIŞIRKEN PARA ÖDENMEZ

İşçilerin yıllık ücretli izin hakkı Anayasa ile güvence altına alınan haklardandır. İşçi, İş Kanunu’nda öngörülen sürelerdeki yıllık izin hakkından feragat edemez. Bu konuda suistimalleri önlemek için işçiye çalışmaya devam ederken kullanılmayan yıllık izinler için para ödenemez.

Bazı işveren, kullanılmayan iznin ücretini ödemekten kaçınmak amacıyla çeşitli yollara başvurabiliyor. İşçiyi kullanmadığı izni kullanmış gibi göstermeye çalışabiliyor. İşçinin yıllık iznini kullandığının ispat yükü işverene aittir. İşveren, yıllık izinlerin kullandırıldığını imzalı izin defteri veya eşdeğer bir belge ile kanıtlamak zorundadır.

Bazı işveren, fiilen kullanılmayan izinler için işçiden yazı alabiliyor. Yargıtay, bu tür belgelere rağmen iznin fiilen kullanılıp kullanılmadığının belirsiz olduğu durumlarda mahkemelerce işçinin beyanının sorulması gerektiği yönünde kararlar veriyor.

SON ÜCRET ÜZERİNDEN ÖDENİR

İşçi kullanmadığı iznin parasını işten ayrıldığında alabilir. İş akdinin ne suretle sona erdiğinin hiçbir önemi yoktur. İşçi işverence haklı bir sebeple işten çıkartılsa, kabahat işlediği için iş akdi sona erdirilse de kullanılmayan izin parası son ücret üzerinden ödenir.

İşten ayrıldıktan sonra izin parasının 5 yıl içinde işverenden talep edilmesi gerekiyor. İşveren ödemediği takdirde 5 yıllık süre içinde dava açılmalı. Beş yıllık zamanaşımı süresi dolduktan sonra izin parası alınamaz.

İşini kaybetmemek için, iznini kullanmadığı halde işverenin baskısıyla belge imzalamak zorunda kalan işçinin, işten ayrıldığında izin parası talep edebilmek için kanıt toplaması gerekir. Hile ile yıllık ücretli izinli gösterilen günlerde fiilen çalıştığını kanıtlayan işçi dava açarak hakkını alabilir.

Galatasaray, Bodrumspor'u tek golle geçti Narin Güran cinayetinde kritik gelişme En yüksek emekli promosyonu veren bankalar Yenidoğan Çetesi davasında ara karar! Narin'i ilk mısır tarlasına gömmüşler O Ses Türkiye'ye damga vurmuştu! İşte son hali...