BirGün'de son yazısını yazdı!
Akın Olgun'un gazeteyle yollarının ayrılması üzerine istifa eden BirGün yazarı böyle veda etti...
BirGün'den istifa eden Bülent Şık, bugün son bir yazıyla veda etti.
Gazetenin bir diğer yazarı Akın Olgun'la yollarının ayrılmasından sonra Twitter'dan yaptığı açıklamayla BirGün'den istifa ettiğini duyuran Şık, "BirGün'e veda: Eleştiri insana en çok evinin içinde lazım" başlıklı yazısında gazeteyi eleştiri yağmuruna tuttu.
Ağır eleştiriler içeren yazı, Türkiye'de medya organlarında görmeye alışık olmadığımız bir açıklıkla, hem gazetede hem de gazetenin internet sitesinde yayınlandı.
İşte, Şık'ın veda yazısı:
BirGün’e veda: Eleştiri insana en çok evinin içinde lazım
BirGün önemli bir gazete. Binbir emekle kurulmuş bir mecra. Kuruluşundan bu yana çok insanın emeği geçmiş ve halen içinde çok değerli basın emekçileri, gazeteciler, yazar ve çizerler var. Dostlarım var. Daha iyi olmayı hak eden bir gazete.
Akın Olgun’un gazetedeki yazılarına son verilmesi nedeniyle başlayan, geçen günler içinde sosyal medyada da yankı bulan ve yer yer ölçüyü aşan eleştiri sağanağının sanılanın aksine gazeteyi yıprattığını düşünmüyorum. Eleştiri bizi yüzleştirir ve güçlendirir. Ama durup düşünmek kaydıyla.
Yıllardır yazılarını okuduğum bir insan için alınan karar benim baktığım yerden hiçbir etik temele dayanmıyor. Yani meseleye sosyal medyada da tartışmalara yol açan ve olayı HDP veya BHH karşıtlığı-yandaşlığı mertebesine “indiren” bir çerçeveden bakmıyorum. Temel mesele meslek etiği, emeğe saygı ve insanların politik fikirlerine değer vermekle ilgili. Bir yayın organında gazetecilik meslek ilkelerine aykırı olmayan her yazıya yer verilmesi bir gerekliliktir. Bütün yazılarını okuduğum, yazılarında hiçbir etik problem görmediğim ve BirGün’de olmasının da gazeteye değer kattığına inandığım bir insanın yazılarına hiçbir makul açıklaması olmayan bir gerekçe ile son vermek bence hoş olmadı. Birgün’ün yenilenme, değişim ve daha iyi bir gazete olma iddialarına yakışmadı. İyi olmadı. “Ama burası bir siyasi fikri temsil eden bir yayın organı ve herkes de ona göre davransın” denilebilir ve bu söylendi de. Bu problemli görüşten ne kadar tez vazgeçilirse o kadar iyi. Sadece “iyi gazetecilik” yapmak bile son derece politik bir şey çünkü. Medyanın bu kadar pespaye olduğu bir dönemde üstelik. Bir gazetecilik geçmişim yok ve dolayısıyla bir gazetenin nasıl olması gerektiğini söylemeyi zül sayarım. İyi niyetle dile getirilen görüşler bunlar.
Yazının tamamı için TIKLAYIN