Bir buçuk asırlık tarih sahnedeydi

Darüşşafaka Cemiyeti, Devlet Opera ve Balesi Başrejisörü Yekta Kara’nın hazırladığı gösteriyle 150’nci yılını kutladı.

Üç bine yakın konuğun katıldığı gecenin açılış konuşmasını yapan Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Yıldırım, “Yusuf Ziya Paşa, 1863 yılında Kapalıçarşı esnafına okuma yazma ve matematik öğretme sorumluluğunu duyup arkadaşlarıyla ‘Cemiyet-i Tedrisiye-i İslamiye’yi kurmaya karar verdiğinde, bugünün dünyasında her bir çocuğun yeteneğine göre en iyi eğitimi alma hakkını savunan Birleşmiş Milletler ve UNICEF gibi kuruluşlar yoktu. Sosyal devlet anlayışı, sosyal sorumluluk kavramı da yoktu. Yusuf Ziya Paşa ve arkadaşlarının ateşlediği kıvılcımın 150 yıldır sönmeyen bir meşaleye dönüşmesinin öyküsünü hep birlikte izlemek, bu meşaleyi taşımanın ortak gururunu hep birlikte yaşamak için bu akşam bir araya geldik” dedi.



Darüşşafaka’yı bağışlarıyla yaşatanların güvenlerini kazanmanın Darüşşafaka için büyük önem taşıdığını vurgulayan Yıldırım, “Darüşşafaka Cemiyeti'nde saydamlığa, hesap vermeye, verimlilik hedefine dayalı çağdaş kurumsal yönetimin ilkelerini uyguluyoruz.  150. yılımızı kutlarken kurumsal yönetim derecelendirme notunu Türkiye’de ilk kez alan sivil toplum kuruluşu olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Yurt sathından gelen çocukları hiçbir ayırım gözetmeden bağrına basan, onları Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyeti sahiplenen, evrensel değerleri de özümseyen bireyler olarak yetiştiren Darüşşafaka'yı büyüterek daha çok çocuğa el uzatmayı, ülkemizin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında girme hedefine katkı sunmayı, Darüşşafaka'nın nice 150 yıllar yaşamasını sağlayacak yeni temeller atmayı amaçlıyoruz. Yusuf Ziya Paşa'nın girişimini yaşatan halkımızın yeni ideallerimizi hayata geçirirken de yanımızda olacağına inanıyoruz” diye konuştu.



Ardından Yekta Kara’nın sanat yönetmenliğini yaptığı “Bir Buçuk Asırlık Fark” isimli müziğin, görselliğin ve dansın bir araya geldiği gösteri ile Darüşşafaka’nın 150 yıllık tarihi, dünyanın iz bırakan olaylarıyla birlikte sahneye kondu.



Sunuculuğunu Mehmet Ali Alabora’nın üstlendiği gecede; Çoksesli Koro’dan, Klasik Orkestra’ya, Türk Musikisi Topluluğu’ndan, Fatih Erkoç ve Arkadaşları’na uzanan geniş kapsamlı programda Halk Oyunları Grubu’nun da katılımıyla 100 sanatçı görev aldı. Profesyonel sanatçıların yanı sıra Darüşşafakalı öğrencileri ve mezunları da sahneye çırak Darüşşafaka’nın hayatlarında yarattığı değişimi kendi cümleleriyle anlattı.



Gösteri için bir de film hazırlandı. Müzik, dans ve görsel anlatımın iç içe geçtiği gösteri filmle paralel olarak sergilenen performanslarla zenginleşti.


A101 26 Aralık Perşembe aktüel kataloğu yayımlandı Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem Narin Güran cinayetine ilişkin kritik bilgi