Benzin ve motorine 6 lira indirim. Akaryakıt fiyatlarını yere serecek teklif komisyonda. Benzin ve motorin fiyatına rekor indirim gelecek. Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, TBMM Başkanlığı'na teklif sundu

Akaryakıt fiyatlarını düşürecek hamle TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Komisyonda bekleyen teklif kabul edildiği takdirde benzin, motorin ve LPG'de inanılmaz indirimler olacak. Benzin ve motorin 6 lira birden düşecek.

Sürücüler, Ramazan Bayramı'nda akaryakıt fiyatlarına indirim bekliyordu, ancak olmadı. Benzine zam geldi ve benzin litresi şu anda 20.35 lira. Motorin fiyatı ise 22.08 lira. LPG fiyatları ise 11.75 lira civarında...

İşte akaryakıt fiyatlarıyla ilgili önemli bir gelişme yaşandı ve bu olduğu takdirde akaryakıt fiyatlarına büyük indirim gelecek. 

Akaryakıt fiyatlarında 5.5 lira ile 6 lira arasında bir indirim olması için Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, TBMM Başkanlığı'na bir kanun tekilfi verdi.

Teklif ile, akaryakıt ürünlerinden katma değer vergisi ve özel tüketim vergisi alınmaması öngörülüyor.

Koç, bununla ilgili başvurusunda, "Katma Değer Vergisi Kanunu Ve Özel Tüketim Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasma Dair Kanun Teklifim gerekçesi ile birlikte ekte sunulmuştur. Gereğini saygılanmla arz ederim" dedi ve teklife TBMM Başkanlığına sundu.

Peki teklifte ne var ve süreç nasıl işleyecek? Benzin ve motorin indirimi ne kadar olacak?

Teklifin gerekçesinde ne var?

Türkiye'de Akaryakıt ürünleri üzerinden Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) alınmaktadır. Türkiye'de akaryakıt üzerinden alınan vergilerde, OECD ülkeleri içinde, İsrail, Hollanda, Birleşik Krallık, İtalya, Finlandiya, Yunanistan'ın ardından yedinci yüksek vergi alan ülke konumundadır.

28 AB ülkesi ile karşılaştırıldığında ise kurşunsuz benzin üzerine uygulanan vergi oranları ile litre başına alınan vergi miktarlarına bakıldığında, 28 AB ülkesi ağırlıklı vergi oranı ortalamasının %66,37 olduğu görülmektedir. Türkiye'de ise bu oran %66,59 ile AB ortalamasının üzerindedir.

AB ülkelerinde motorin üzerine uygulanan vergi oranları ile litre başına alınan vergi miktarlarına bakıldığında ise, 28 AB ülkesi ağırlıklı vergi oranı ortalaması %61,47 iken Türkiye'de bu oran %60,6'dır.  Türkiye'de mevcut vergi uygulamasının gelir ve kurumlar vergisine oranla yüksek olmasının bazı sektörler üzerinde yük oluşturabileceği ve ekonomik kalkınmayı yavaşlatabileceği sonucuna ulaşılmıştır.

Akaryakıt ürünleri üzerinden alınan vergilerde her ne kadar Türkiye diğer OECD üyesi
ve AB ülkeleriyle benzer uygulamalar içine girse de bu vergilerin gelir ve kurumlar vergilerine
göre yüksek olması ekonomiyi olumsuz etkilemektedir.

Bu olumsuz etkilerin başında uyum oranın düşmesi (akaryakıt kaçakçılığmın artması) gelmektedir. Yüksek vergi oram kaçak (vergisiz) akaryakıt tüketimini artırmakta ve gerek mevzuattaki boşluklar gerekse sınırların belli noktalanndaki zafiyet ve ekonomik-sosyolojik nedenlerle kaçak akaryakıt kullanımı ortaya çıkarmaktadır. Akaryakıt üzerinden alınan vergiler etkin ancak adaletsiz bir vergileme yapısına neden olmaktadır. Bu vergilerin vergi gelirleri içindeki payımn artması gelir dağılımını bozucu, vergi adaletine aykırı bir yapının oluşmasına zemin hazırlayacak ve ekonominin diğer dinamikleri üzerinde olumsuz etkilerde bulunmaya başlayacaktır.

Benzinde ortalama 3.19 lira KDV, 2.52 lira ise ÖTV alınırken, motorinde ise 3.48 lira KDV ve 2.05 lira ÖTV alınıyor.

Akaryakıt bir enerji kaynağı olarak sanayinin de girdisidir. Bu girdi genelde lojistik ve kısmen de üretim birimlerinin enerji kaynağı olarak ortaya çıkmaktadır. Sanayide lojistik maliyetlerinin artması ve özellikle tarım gibi üretim maliyetinde nakliyenin büyük pay tuttuğu sektörlerde ve turizm, ulaştırma gibi sektörlerde akaryakıtın önemli bir maliyet unsuru olarak devreye girmesi gerek yurtiçi fiyat düzeyini olumsuz etkileyen, gerekse yurtdışı ticaret açısından rekabet edilebilirliği azaltan bir etken olarak etki edecektir.

Benzine gelen son zamla birlikte 1 Şubat 2021-9 Şubat 2022 arasında yapılan toplam
fiyat artışı yüzde 115'i geçti. Aynı dönemde motorine yapılan zam oranı da yüzde 135'i aştı.
Akaryakıta 1 yılda 50 kez zam geldi. Geçen yıl ocakta 396 liraya dolan depo bugün 1,000 liraya doluyor.

Geçen yıl 8 Ocak'ta 60 litrelik 1 depo benzine 435 lira, motorine 396 lira, LPG'ye 240
lira ödemek yetiyordu. Bu yıl 8 Ocak'ta 1 depo benzin 814 liraya, motorin 822 liraya, LPG 543
liraya çıktı. Zamlardan özellikle servisçi, dolmuşçu, otobüsçü, kamyoncu, taksici esnafıyla
çiftçiler de büyük zarar görüyor.

ABD'nin Rusya petrolü, sıvılaştınlmış doğalgazı ve petro kimya ürünlerini de yasaklayacağına yönelik yasa tasarısının oluşturulması petrol fiyatlarını uçurdu. Geçen hafta Şubat 2013'ten bu yana en yüksek seviyeyi test eden brent petrolün fiyatı bu sabah 122,79 dolardan güne başlayıp, 139 dolann üzerine çıktı. Daha sonra gerileyerek, TSÎ 02.55 itibanyla yüzde 10,13 artarak 130,08 dolardan işlem gördü.

Petrol fiyatlarındaki artış anında zam olarak depoya yansıdı. EPGÎS 8 Mart 2022 Salı
günü itibariyle benzin ve motorine gelen yüklü zammı ilan etti. Motorinin litre fiyatına 1 lira
44 kuruş, benzine ise 57 kuruş zam geldi. Zamlı tarife gece pompaya yansıyacak ve 8 Mart
2022 itibariyle geçerli oldu. 8 Mart 2022 Salı günü itibariyle benzinin litre fiyatı yaklaşık olarak
İstanbul'da 18,67 TL'den 19,24 TL'ye, Ankara 18,77 TL'den 19,34 TL'ye, İzmir'de 18,79
TL'den 19,36 TL'ye yükseldi. Motorinin litre fiyatı İstanbul'da 19,75 TL'den 22,19 TL'ye, Ankara'da ve İzmir'de 19,86 TL'den 22,30 TL'ye yükseldi.

Benzine 5 Mart'ta 69 kuruş, 4 Mart'ta 53 kuruş, 3 Mart'ta 88 kuruş zam gelmişti.

Böylece dört iş gününde benzine gelen toplam zam 2 lira 67 kuruşa ulaştı. Motorine 5 Mart'ta
84 kuruş, 4 Mart'ta 1 lira 33 kuruş, 3 Mart'ta 1 lira 51 kuruş zam gelmişti. Böylece dört iş
gününde motorine gelen toplam zam 5 lira 12 kuruşa ulaştı. Oto gaza da 1 Mart'ta 33 kuruş, 2
Mart 61 kuruş zam gelmişti. Bir depo maliyeti iki ayda yaklaşık 500 lira arttı. Salı gecesi bir
zam daha geliyor. Motorine 2.34 kuruş, benzine de 1.12 kuruş zam yapılacak. 9 Mart'tan geçerli olacak zamlarla birlikte motorin 25 TL sınırına, benzin ise 24 TL sınırına dayanmış olacak. 2 günde toplam motorine 3.78 benzine ise 1.69 kuruş zam gelmiş olacak. Günlük 1 ile 2 lira arasında gelen zamlarm ivedilikle durdurularak, akaryakıttan (benzin, motorin, oto gaz) alınan ÖTV ve KDV'nin sıfırlanması elzemdir.

HDP Ağrı Mileltvekili Abdullah Koç'un şu anda komisyonda bekleyen 16 Mart'ta veridği teklifi kabul edildiği takdirde benzin, motorin ve LPG'de büyük fiyat indirimleri olacak.

TEKLİF KABUL EDİLİRSE BENZİN VE MOTORİN NE KADAR OLACAK?

Benzin şu anda 20.35, motorin 22.08 ve LPG 11.75 TL'den satılıyor. Benzinde ortalama 3.19 lira KDV, 2.52 lira ise ÖTV alınırken, motorinde ise 3.48 lira KDV ve 2.05 lira ÖTV alınıyor. Teklifin kabul edilmesi durumunda akaryakıt fiyatlarında ciddi bir düşüş yaşanacak ve benzin ile motorinde 5.5 lira ile 6 lira arasında fiyat indirimi olacak.

Son halini gören herkes aynı yorumu yaptı Narin Güran cinayetinde 3 kişi daha evdeymiş Restorandaki yangından acı haber geldi Dikkat! Meteorolojiden kritik uyarı geldi Komutan askerlere cinsel saldırıda bulunmuştu... Uras, Bahçeli görüşmesine aracılık eden ismi verdi