Benzin ve motorin fiyatlarında bu kez güzel haber. Akaryakıt fiyatlarını düşürecek flaş açıklama. Suudi Arabistan ve BAE'nin kararı Türkiye'ye yarayacak

Benzin ve motorin fiyatlarına bugün bir kez daha zam geldi ve akaryakıt fiyatları yeniden güncellendi. Son gelen zamlarla birlikte benzinin fiyatı 26 liranın üstüne çıkarken, motorin ise 26 sınırına dayandı. Akaryakıt fiyatlarıyla ilgili güzel bir haber ise Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden geldi.

Rusya Ukrayna savaşının arından artan petrol fiyatları, ülkemizdeki akaryakıt fiyatları üzerinde etkili oluyor. Benzin ve motorine bugün itibarıyla bir zam daha geldi. 2 Haziran Perşembe gününden itibaren geçerli olmak üzere ise benzine 1,22 kuruş, motorine ise 1,49 kuruş zam geldiği duyuruldu.

Peki, 2 Haziran (Bugün) Brent Petrol ne kadar? İşte 2 Haziran güncel akaryakıt fiyatları

BENZİN VE MOTORİNE ZAM GELDİ!

2 Haziran (Bugün) gününden geçerli olmak üzere rafineri çıkış fiyatlarındaki değişiklikten dolayı motorin grubunda 1,49 TL, benzin grubunda 1,22 TL fiyat artışı meydana geldi. Artışlar pompa satış fiyatlarına yansıyacak. 

2 HAZİRAN BRENT PETROL NE KADAR?  

Suudi Arabistan’ın, Rusya’nın petrol üretiminin düşme ihtimaline karşı üretimini artırmaya hazır olduğu sinyalini vermesi petrol fiyatlarını düşürdü.

Brent petrolün fiyatı 113 dolara kadar gerilemesinin ardından 114,07 dolardan işlem görüyor. ABD ham petrolü ise yaklaşık yüzde 3 düşüşle 113 doların altını gördü. 

Suudi Arabistan liderliğindeki 13 üyeli OPEC ile Rusya önderliğindeki OPEC dışı petrol üreticisi 10 ülkenin enerji ve petrol bakanları bugün bir araya gelecek. Toplantıda, OPEC+ grubunun temmuz ayına ilişkin üretim politikası değerlendirilecek. 

PEKİ AYARYAKIT FİYATLARI ŞU ANDA NE KADAR?

SHELL AKARYAKIT FİYATLARI

• Kurşunsuz benzin 95 oktan 26,23 TL

• Motorin 25,88 TL

• LPG 11,85 TL

OPET AKARYAKIT FİYATLARI

• Kurşunsuz benzin 26,23 TL

• Motorin Ultra Force 25,94 TL

• Gazyağı 25,85 TL

• Fuel Oil 16,66 TL

PETROL OFİSİ AKARYAKIT FİYATLARI

• Kurşunsuz benzin 26,24 TL

• Motorin 25,9 TL

• LPG 11,61 TL

BP AKARYAKIT FİYATLARI    

• Kurşunsuz benzin 26,24 TL

• Motorin 25,90 TL

• Gazyağı 24,60 TL

• Fuel Oil 15,30 TL

• Otogaz 11,50 TL

Türkiye’ye iyi haber! Suudi ve BAE üretimi arttırıyor petrol fiyatı düşüyor

Rusya’nın petrol arzının AB’nin yaptırımları nedeniyle azalması halinde, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin üretimi artıracakları iddiaları uluslararası piyasalarda fiyatlarını düşürdü.

Suudi Arabistan ve BAE’nin üretimi artırma planlarını bugün yapılacak OPEC+ toplantısında ortaya koyacakları, OPEC+’nın Eylül ayı için öngörülen üretim artışını Temmuz veya Ağustos aylarına çekmeyi değerlendireceği haberleri Brent petrolünde fiyatın 3 dolardan fazla düşmesine yol açtı.

Analistler, “Suudi Arabistan ve BAE petrol fiyatlarındaki yukarı hareketi yatıştırmak için üretimi artırmaya hazırlanıyor gibiler. Suudi Arabistan ile BAE’nin arka planda ABD ile bir anlaşmaya varmış olmaları olasılığı bulunuyor” değerlendirmesini yapıyorlar.

ICE’de Brent petrolü 112,80 dolar/varil seviyesine kadar düşüşün ardından düne göre 2,3 dolar kayıpla 113,99 dolar/varil seviyesinden işlem görüyor.

PEKİ AKARYAKIT FİYATLARI NASIL BELİRLENİYOR?

Petrol Piyasası Kanunu kapsamında 1 Ocak 2005 tarihi itibarı ile Serbest Fiyatlandırma Sistemi'ne geçildi.

Bu sistem ile birlikte sektördeki akaryakıt dağıtım şirketleri, farklı fiyat politikalarına göre depo satış fiyatını belirlemekte serbest olduğu gibi, bayiler de dağıtım şirketleri tarafından kendilerine tavsiye edilen tavan pompa satış fiyatlarını uygulamakta veya bulundukları bölgenin rekabet koşullarına göre kendi pompa satış fiyatlarını uygulamakta serbestler.

Rafinerilerin fiyat metodolojisi kapsamında uluslararası piyasalarda yaşanan dalgalanmalar yurt içi fiyatlara hemen yansımıyor. Fiyat metodolojisi gereği rafineri sahibi referans fiyat ortalaması belli bant aralığında kaldığı sürece fiyat değişikliğine gitmiyor, söz konusu fiyat bandını yukarı ya da aşağı yönde kırması durumunda kırılımın yönüne göre yeni fiyatlar oluşuyor. 

Ürün fiyatlarıyla ham petrol fiyatları arasında pozitif yönlü ve yüksek bir korelasyon bulunuyor. Ham petrol fiyatlarında brent fiyatları gösterge olarak kabul ediliyor. Türkiye’de akaryakıt fiyat oluşumunda ise doğrudan belirleyici olan ve yurtiçi fiyatları etkileyen unsur (ham-brent) petrol fiyatından ziyade “işlenmiş petrol” yani benzin ve motorinin uluslararası piyasadaki kendi fiyatları. Dolayısıyla, brent petrol fiyatındaki değişim aynı oranda işlenmiş ürünlere yansımayabiliyor. Bunun için sadece brent petrol fiyatlarına bakılarak rafineri çıkış fiyatlarındaki değişimi tahmin etmek gerçekçi bulunmuyor.

Rafineri satış (çıkış) fiyatına esas referans fiyatın oluşumunda Akdeniz havzasında (Genova/Lavera) oluşan rafine edilmiş benzin ve motorin ürünlerinin fiyatı esas kabul ediliyor. Küresel petrol piyasalarında S&P Global Platts (Platts) şirketi referans veri sağlayıcı olarak kabul ediliyor, piyasa fiyatlarının şekillenmesinde önemli bir etkisi var. Bunun için Türkiye’deki rafinericiler fiyat oluşumunda Platts verilerini kullanıyor. Rafinerici lisansı sahiplerinin akaryakıt satış fiyatının takibinde Platts European Market Scan’de CIF MED (Genova/Lavera) başlığı altında ABD Doları/ton cinsinden yayımlanan günlük fiyatların Merkez Bankası tarafından açıklanan Döviz satış kuru üzerinden TL’ye çevrilmiş olan tutarı (TL/ton) dikkate alınıyor.

Genova fiyatları ile TCMB tarafından açıklanan döviz satış kuru dikkate alınarak rafineri çıkış fiyatları meydana geliyor. Mevcut günde, bir önceki günden başlayarak geriye doğru belirli sayıdaki günün ortalama fiyatları ile en son fiyatın belirlendiği tarihteki referans fiyatlar kıyaslanıyor, aradaki sapmanın belli bir büyüklüğün üzerine çıkması durumunda yeni rafineri çıkış fiyatı belli oluyor. Rafineri fiyatındaki değişim bir sonraki gün için 00:00’dan geçerli olacak şekilde pompaya yansıtılıyor.  

Erotizm Geri Döndü! İşte 2025 Pirelli Takvimi Okan Buruk'un, Kerem Demirbay şaşkınlığı Jose Mourinho, Ansu Fati'yi kadroda görmek istiyor CHP'de ültimatom gibi çağrı metni Arabada 5 Iraklının öldürülmesi davasında karar Narin Güran cinayetindeki sırrı çözecek kayıtlar