Bekir Bozdağ açıkladı: Kira artış oranı ne kadar oldu? Yeni kira düzenlemesi ne getirecek?
Bir süredir konut piyasasındaki yüksek kira artışları gündemden düşmüyor. En temel ihtiyaçlardan biri olan barınma ihtiyacı, birçok insan tarafından artık karşılanamayacak noktalara ulaştı. Konut fiyatlarındaki bu fahiş artışın önüne geçmek isteyen bakanlıklar ise çalışmalar başlattı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yıllık kira artış oranına limit getirildiğini duyurdu. Ancak bu durumun, yeni kiraya çıkacaklar için çok daha büyük bir yük oluşturacağı düşünülüyor.
Yeni kira düzenlemesi ile kira artış oranı sabitlendi. Buna göre 1 Temmuz 2023 tarihine kadar yenilenecek kira kontratlarında Bakanlık tarafından belirlenen oranın üzerine çıkılamayacak. Bundan önceki dönemlerde yıllık TÜFE oranına göre belirlenen kira artış oranı hesaplamalarının da sonuna gelinmiş olundu.
KİRA ARTIŞ ORANI YÜZDE KAÇ OLDU?
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ yeni kira düzenlemesine ilişkin merakla beklenen oranları kamuoyu ile paylaştı. Buna göre 1 Temmuz 2023 tarihine kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde artış oranı bir önceki yılın yüzde 25’inden fazla olamayacak. Kiraya en fazla yüzde 25 zam yapılacak.
YENİ KİRA DÜZENLEMESİ AYRINTILARI NELER?
Kısa sürede çalışmaları tamamlanarak kamuoyu ile paylaşılması beklenen yeni kira düzenlemesi ile ilgili olarak şu açıklamada bulundu;
1 Temmuz 2023'e kadar yenilenecek sözleşmelerde önceki kira yılının yüzde 25'ini geçmemek koşuluyla yapılacak artışların geçerli olacağı hükmü Borçlar Kanunu'na eklenecek. Konut kiralarında, 1 yıl süreyle, bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25'ini geçmeyecek şekilde artış yapılabilecek, üzerindeki artışlar geçerli olmayacak.
Borçlar Kanunu'nda yapılacak geçici düzenleme 1 yıllık süreyi kapsayacak. Düzenlemenin kısa sürede tamamlanarak kamuoyuna duyurulması bekleniyor.
Sonrasında kiracılar ve kiralayanlar arasında yeni çatışmaların çıkması durumunda bunun daha hızlı çözülmesi için arabulucu formülünün devreye gireceği bir yeni adım atılacak. Kira ihtilafları mahkeme yerine arabulucu eli ile çözülecek. Böylelikle işçi-işveren, tüketici ve ticari uyuşmazlıkların kısa sürede çözüme kavuşturulmasını sağlayan arabuluculuk kira uyuşmazlıklarında da uygulanacak. Arabuluculuk görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması halinde ancak dava açılabilecek.