Bayrampaşa Cezaevi davası: Sadettin Tantan tartışması. SEGBİS ile dinlenecek. Sadettin Tantan kimdir?

21 yıl önce Bayrampaşa Cezaevi'nde yapılan Hayata Dönüş operasyonunda 12 kişinin ölümü ve 29 kişinin de yaralanmasına ilişkin dönemin jandarma personellerinin de aralarında bulunduğu 194 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Kaynak: DHA

Tanık olarak dinlenmesi gereken dönemin İçişleri Bakanı Saadettin Tantan'ın avukatının, konuya ilişkin soruların müvekkiline bildirilerek Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile mahkeme heyetine beyanda bulunması talebi kabul edildi.

'KASTEN DURUŞMALARA GELMİYOR'

Bakırköy 13.Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya taraf avukatları katıldı.
Avukat Avni Güçlü Sevimli, dönemin İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'ın tanık olarak dinlenmesi gereken duruşmaya bilinçli olarak katılmadığını belirterek, “Tanık Sadettin Tantan'ın avukatı yargılamayı dışarıdan takip ediyor. Müvekkilinin görüşmelere çağrıldığını biliyor. Bilerek ve kasten duruşmalara gelmiyor.

Tanık yargılamayı sürüncemede bırakmaktadır. Bu celse artık tanık hakkında zor getirilme müzakeresi çıkarılmasını talep ediyoruz" dedi. Mahkeme heyeti, dosyanın daha fazla sürüncemede kalmaması için müşteki ve sanık avukatlarının tanığa sorulması istenilen tüm soruları dilekçe ile belirtmelerine daha sonra tanığın SEGBİS vasıtasıyla mahkeme heyetince beyanının alınmasına karar verdi.

İDDİANAMEDEN

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2010 yılında hazırlanan iddianamede, 19 Aralık 2000 tarihinde gerçekleşen operasyonda Bayrampaşa Cezaevi'nde 12 kişinin öldüğü 29 kişinin de yaralandığı anlatılıyor. İddianamede, 196 şüphelinin “Görev sınırını aşarak gayrimuayyen şekilde birden çok adamı öldürmek" ve "29 kişiyi de yaralamak" iddiasıyla çeşitli oranlarda hapis cezalarına çarptırılmaları talep ediliyor.

SADETTİN TANTAN KİMDİR?

Sadettin Tantan, 1 Ocak 1941'de Sakarya'nın Sapanca ilçesinde doğdu. 1968'de Ankara Polis Enstitüsü'nde yükseköğrenimini tamamladıktan sonra Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi İşletme Bölümü'nde lisans eğitimini tamamladı. Ardından Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi İş İdaresi Enstitüsü'nde yüksek lisans yaptı.
İngiltere’de dil eğitimi gören Tantan, 1966'da komiser yardımcısı olarak göreve başladığı Emniyet Genel Müdürlüğü teşkilatında, Eskişehir, Bursa ve İstanbul’da Narkotik ve Asayiş Şubelerinde çalıştı. Giresun’da İl Emniyet Müdürlüğü yaptı. Görevleri esnasında enerjik çalışmaları ve dürüst kişiliği ile ismi duyuldu ve takdir topladı. Aynı zamanda, 1980-1990 yılları arasında, İstanbul Güreş İhtisas Kulübü Başkanlığı, Aralık 1991 ve Aralık 1993 yılları arasında da Türkiye Güreş Federasyonu Başkanlığı görevlerinde bulundu.

1990-1994 yıllarında Emniyet Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu İstanbul Bölge Başkanlığı yaptı. 1994 yılında emekli oldu ve ANAP’tan siyasete adım atarak Fatih Belediye Başkanı seçildi. 18 Nisan 1999 seçimlerinden önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığına adaylığı gündeme geldi. Ancak daha sonra milletvekilliğine aday gösterildi ve

TBMM'ye 21. Dönem ANAP İstanbul milletvekili olarak girdi. DSP, MHP ve ANAP koalisyonunun kurduğu 57. Hükûmet'te İçişleri Bakanı olarak görev yaptı. İçişleri Bakanlığı döneminde büyük çaplı yolsuzluklara karşı başlattığı operasyonlar kamuoyu gündeminde yer etti, ilginç operasyon kod isimleri hafızalarda kaldı.

2001 yılı Haziran ayında İçişleri Bakanlığı görevinden alınmasını takiben önerilen Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanlığı teklifini kabul etmedi ve partisinden istifa etti.

Tantan, Ocak 2002’de Yurt Partisi'ni kurdu ve 25 Ağustos 2002 tarihinde yapılan Parti Olağanüstü Kongresi'nde Genel Başkanlığa seçildi.

Son halini gören herkes aynı yorumu yaptı Narin Güran cinayetinde 3 kişi daha evdeymiş Dikkat! Meteorolojiden kritik uyarı geldi Uras, Bahçeli görüşmesine aracılık eden ismi verdi Asgari ücret için bir öneri de Ebru Polat'tan... Kayıp iki sevgili ölü bulundu