Bayram namazı nasıl kılınır, kaç rekat? Kurban Bayramı namazı farz mı, sünnet mi?

Ramazan ve Kurban Bayramı sabahında kılınan özel bir namaz olan bayram namazı, Müslümanların birlikteliğini ve sevincini ifade eden bir ibadettir. Her bayram olduğu gibi 2024 Kurban Bayramı'nda da sabahın erken saatlerinde camilerde cemaatle bayram namazı kılınacak. Peki, Bayram namazı nasıl kılınır, kaç rekat? Kurban Bayramı namazı farz mı, sünnet mi? İşte detaylar...

2024 Kurban Bayramı'nın birinci günü olan 16 Haziran'da, binlerce Müslüman bayram namazı için camilere akın edecek. İki rekattan oluşan bayram namazının doğru kılınışı merak ediliyor. Bayram namazının en önemli özellikleri güneş doğduktan 24 dakika sonra kılınması, Hanefi mezhebine göre sünnet-i müekkede olması ve iki rekattan oluşmasıdır. Peki, Bayram namazı nasıl kılınır, kaç rekat? Kurban Bayramı namazı farz mı, sünnet mi? İşte bayram namazı ile ilgili merak edilen tüm detaylar...

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR, KAÇ REKAT?

Bayram namazının kılınışı, 5 vakit namazlarından farklıdır. 2 rekat olan bayram namazı cemaatle kılınır. Her iki rekatta da ek tekbirler vardır. Birinci rekatta iftitah tekbirinden sonra üç tekbir, ikinci rekatta ise kıraatten sonra üç tekbir getirilir. Namazdan sonra hutbe okunur.

İşte adım adım bayram namazının kılınışı:

1. Niyet edilir

Namaza başlamadan önce Örneğin, "Niyet ettim Allah rızası için Ramazan/Kurban Bayramı namazını kılmaya, uydum hazır olan imama." şeklinde niyet edilir.

2. Birinci Rekat

İftitah Tekbiri (Namaza Başlama Tekbiri): Eller yukarı kaldırılarak "Allahu Ekber" denir ve eller bağlanır.

Sübhane ve Tekbirler:

Eller bağlı iken, içinden "Sübhane" duası okunur (Sübhâneke Allahümme ve bi hamdik ve tebâreke smük ve teâlâ ceddük ve lâ ilâhe gayruk).

Ardından üç defa tekbir getirilir. Her tekbirde eller yukarı kaldırılır ve yanlara bırakılır.

Üçüncü tekbirden sonra eller tekrar bağlanır.

Kıraat:

İmam, Fatiha suresini ve ardından bir sureyi (genellikle Kadir Suresi veya A'la Suresi) okur.

Rükû ve Secde:

Rükûa gidilir, "Sübhane Rabbiye’l-Azim" denir.

Rükûdan kalkılır, "Semi’allahu limen hamideh, Rabbena lekel hamd" denir.

Secdeye gidilir, iki secde yapılır.

3. İkinci Rekat

Kıraat:

İmam, Fatiha suresini ve ardından bir sureyi (genellikle Gaşiye Suresi) okur.

Tekbirler:

Kıraatten sonra, rükûa gitmeden önce üç defa tekbir getirilir. Her tekbirde eller yukarı kaldırılır ve yanlara bırakılır.

Dördüncü tekbirle rükûa gidilir.

Rükû ve Secde:

Rükûdan sonra, iki secde yapılır ve oturulur.

Tahiyyat ve Salavat:

Tahiyyat (Ettehiyyatü), salavat (Allahümme salli ve Allahümme barik) ve dualar (Rabbena duaları) okunur.

Selam:

Sağ tarafa ve sol tarafa "Esselamu aleykum ve rahmetullah" diyerek selam verilir ve namaz tamamlanır.

4. Hutbe

Bayram namazından sonra imam, bayram hutbesi okur. Hutbeyi dinlemek sünnettir ve cemaat için önemlidir.

KURBAN BAYRAMI NAMAZI FARZ MI, SÜNNET Mİ?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre; kendilerine cuma namazı farz olan kimselere bayram namazı kılmak Hanefîler’e göre vâcip, Şâfiîler’e göre sünnettir. Hanefî mezhebine göre bayram namazının sahih olması için hutbe dışında Cuma namazında aranan şartların yerine gelmesi gerektiğinden, bayram namazının cemaatle kılınması şarttır.

KADINLAR BAYRAM NAMAZI KILABİLİR Mİ?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın konu ile ilgili açıklaması şöyle:

"İslâm âlimlerinin ittifakına göre kadınlar, cuma ve bayram namazlarıyla yükümlü değildirler (Semerkândî, Tuhfe, 1/161,165; Halîl, Muhtasar, 45, 47; İbn Rüşd, Bidâyetü'l-müctehid, 1/167, 229; Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, 1/546). Bununla birlikte Hz. Peygamber (s.a.s.) kadınları bayram namazına katılmaya teşvik etmiştir (Buhârî, ʽÎdeyn, 15, 19, 21 [974, 979, 981]; el-Hac, 81 [1652]; Müslim, Salâtü’l-ʽîdeyn, 1-3, 10-12 [884-885, 890]). Bu itibarla kadınlar, şartların elverişli olması hâlinde cuma ve bayram namazlarına katılabilirler."

TEŞRİK TEKBİRİ NASIL GETİRİLİR?

Teşrik tekbiri, arife günü sabah namazından itibaren bayramın dördüncü gününün ikindi namazına kadar, 23 farz namazının arkasından birer defa "Allahu ekber Allahu ekber, Lâ ilâhe illallahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillahi'l-hamd" şeklinde getirilir.

Bebekleri öldüren çete olayında yeni gelişme! Lucas Torreira adım adım Boca Juniors'a Elif Karaarslan'dan yine iddialı poz Asgari ücrette masadaki ilk rakam belli oldu Fenerbahçe Beko-Maccabi maçıyla ilgili flaş karar Bu besinler tansiyon hapı kadar etkiliymiş