Batı basını rehine haberlerini böyle duyurmuştu!
Savcı Kiraz'ın rehin alındığı görüntülerle ilgili tartışmalar, akıllara IŞİD'in gerçekleştirdiği infaz görüntülerini getirdi.
Çağlayan Adliyesi'ndeki ofisinde rehin alındıktan sonra öldürülen şehit savcı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınması görüntülerinin medya kuruluşları ve sosyal medyada kullanılması Türkiye'de büyük tartışma yaratmış, bir süre sonra da hükümet söz konusu fotoğrafları yayınladıkları gerekçesiyle video paylaşım sitesi Youtube ile sosyal paylaşım sitesi Twitter'i engellemişti.
Bu görüntülerin yayınlanıp yayınlanmaması gerektiği tartışmaları akıllara IŞİD'in rehinelerini infaz ederken çektiği görüntüleri getirdi. Avrupa ve Amerika'daki medya kuruluşlarının bir bölümü IŞİD'in rehinelerini öldürme görüntüleri keserek ve buzlayarak vermeyi tercih ederken bir kısmı da rehinelerin yaşarken çekilen fotoğraflarını yayınlamayı tercih etti.
Telegraph:
İngiliz Telegraph gazetesi 2 Eylül 2014 tarihli sayısında IŞİD tarafından infaz edilen Amerikalı gazeteci Steven Sotloff'un öldürülmeden önceki fotoğrafını IŞİD militanının mesajıyla birlikte yayınlamıştı. Gazete videonun öncesinde görüntünün yayına hazır hale getirilerek yayınlandığını belirtmişti.
Guardian :
İngiltere'nin saygın gazetelerinden Guardian, 3 Eylül 2014 tarihli sayısında Amerikalı gazeteci Steven Sotloff'un IŞİD tarafından öldürülme haberinde, hiçbir görüntü yayınlamazken, haberde yalnızca Sotloff'un bir fotoğrafına yer verdi. Guardian, diğer Amerikalı ve İngiliz rehinelerin öldürüldüğü haberlerinde rehinelerin yaşarken çekilmiş fotoğraflarını yayınladı.
Daily Mail:
İngiltere'nin tabloid gazetelerinden Daily Mail 29 Ağustos 2014 tarihli sayısında, IŞİD'in infaz ettiği Amerikalı gazetecilerle ilgili haberinde öldürdüğü rehineleri James Foley ve Steven J. Sotloff'un infazdan önceki görüntülerini yayınlamıştı.
Huffington Post:
Huffington Post gazetesinin 2 Eylül 2014 tarihli blog sayfasında IŞİD'in infaz ettiği Amerikalı gazeteci Steven Sotloff'un öldürülme görüntülerinin sadece bir tiyatrodan ibaret olduğu iddia edilen haberde rehinelerin başları kesildikten sonraki görüntüleri yayınlandı. Blog sayfasında görüntülerin gerçek olmadığını ispatlamak için sansürlenmeden verildiği vurgulandı.
Independent:
Independent gazetesi 29 Mart 2015 tarihli sayısında IŞİD militanı olduğu iddia edilen bir erkek çocuğunun sekiz rehineyi infaz ederken çekilen görüntüde yer aldığını yazdı. Gazete, çocuğun yüzünü buzlayarak fotoğrafını yayınladı.
Daily Mirror:
İngiltere'nin tabloid gazetelerinden Daily Mirror, rehin alındktan bir süre sonra infaz edilen Japon rehine haberinde, Yukawa'nın yaşarken çekilmiş fotoğrafını yayınlamayı tercih etti.
NBC News:
Amerikan NBC televizyonu IŞİD'in rehinesi Japon Kenji Goto'nun infaz görüntüleri yerine Kenji'nin yaşarken Kobani'den seslendiği görüntüleri yayınladı.
ABC News:
Amerikan haber kanalı ABC, IŞİD'in rehin aldığı Japon gazeteci Kenji Goto'nun öldürülme haberinde, rehineyle birlikte IŞİD militanın videosundan bir kare yayınladı.
CNN:
Amerikan yayın kuruluşu CNN, geçtiğimiz şubat ayında 21 Mısırlı Hristiyanı öldürme görüntüsünden bir kareyi haber bülteninde yayınladı. Televizyon kanalı, rehinelerin yüzlerini buzlayarak yayına verdi.
BBC News:
İngiliz yayın kuruluşu BBC ise, Japon gazeteci Kenji Goto'nun IŞİD tarafından infaz edilmesi haberinde, gazetecinin yaşarken çekilen görüntüleriyle, ailesinin görüntülerine yer verdi. (DHA)