Basının konuştuğu istifa!
FIFA Başkanı Blatter'in, istifa etme kararı aldığını ve başkanlık seçiminde aday olmayacağını açıklaması, İngiltere basınında geniş yer buldu.
FIFA Başkanı Sepp Blatter'in, 17 yıldır sürdürdüğü görevinden istifa etme kararı aldığını ve düzenlenecek başkanlık seçiminde aday olmayacağını açıklaması, adayları arasında yer aldığı 2018 FIFA Dünya Kupası'nın ev sahipliğini Rusya'ya kaybeden İngiltere'nin basınında geniş yer buldu.
"Blatter istifa etti ve dünya kupasını krizde bıraktı" başlığıyla haberi okuyucularına duyuran Times gazetesi, "FIFA Başkanı, 17 yıllık saltanatına yolsuzluk operasyonunun ardından son verdi. Uzmanlar, bu istifa ve yolsuzluk operasyonunun ardından 2018 ve 2022 Dünya Kupası için yeniden oylama yapılması çağrısında bulundu" ifadelerini kullandı.
İngiltere Futbol Federasyonu Başkanı Greg Dyke'ın "Neden geçen hafta istifa etmedi. Ateş olmayan yerden duman çıkmaz" sözlerine yer veren gazete, FIFA'nın sponsorlarından Coca Cola'nın istifa kararını "olumlu bir adım" olarak değerlendirdiğini aktardı.
İstifaya, başyazısında da yer veren Times, "Geç kalınmış bir karar. Bu karar temel reformlara yol açmalı. Kurulacak bir komisyonla 2018 ve 2022 Dünya Kupası oylamalarının nasıl yapıldığı incelenmeli" yorumunu yaptı.
"Çöküş: Blatter gitti" başlığını kullanan Guardian gazetesi, Blatter'ın ABD Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) yürüttüğü soruşturma nedeniyle yoğun bir baskı altında olduğuna dikkati çekti. Geçen hafta cuma günü Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin'i geride bırakarak yeniden başkanlığa seçilen Blatter'in en az 6 ay daha koltukta oturacağı da vurgulandı.
Blatter'in yardımcısı Walter Gagg'in AP haber ajansına yaptığı "Son 48 saattir geleceği ve yaşananları düşündüğünü biliyoruz. Bu, onun karar vermesini sağladı. Bu sabah (dün) erken saatlerde toplantı yaptık ancak daha sonra ABD'den farklı bir bilgi geldi" ifadelerini sütunlarına taşıyan Guardian, "İstifa kararı, 2018 ve 2022'deki turnuvalar, Rusya ve Katar'da yapılmalı mı sorularını beraberinde getirdi" değerlendirmesinde bulundu.
Katar'da 2022 Dünya Kupası'nın hazırlıklarının devam ettiğini hatırlatan İngiliz gazetesi, dünya kupalarıyla ilgili yeni bir oylama yapılıp yapılmayacağına, yeni başkanın karar vereceğini kaydetti. Guardian, ikna edici bir kanıta dayandırmadan Dünya Kupası'nın ellerinden alınması halinde Rusya ve Katar'ın yasal haklarını arayacaklarını öne sürdü.
Blatter'in, seçildikten sonra dediği "Haydi FIFA" sözlerini hatırlatan Guardian, İsviçreli futbol adamının 4 gün sonra kendisinin gittiğini belirtti. Gazete, Blatter'ın kızı Corinne'in istifa kararında etkili olduğunu da iddia etti.
"Blatter, FBI'ın kapısını çalmasından korktu"
Spor ekinde tam sayfa yayımladığı boş bir koltukla beraber "Uğurlar olsun" başlığını kullanan Daily Telegraph, haberine "Blatter, FIFA'nın başı olarak yıllarca futbolu lekeledi. FBI soruşturması onun istifasına neden oldu. FIFA'yı derebeylik gibi yönetti" diye yazdı.
Dünyadaki milyarlarca futbolseverin daha onurlu ve yetkin bir FIFA'yı hak ettiğini kaydeden İngiliz gazetesi, Blatter'in dünkü istifa kararıyla ilgili "Çünkü Blatter, FBI'ın kapısını çalmasından korktu" dedi.
2018 FIFA Dünya Kupası ev sahipliği oylamasında aday olan İngiltere'nin elendiğini hatırlatan gazete, Blatter'den sonra gelen başkanın oylamanın tekrarlanmasına karar vermesi halinde İngiltere'nin yeniden şansının olacağını, turnuvaya az bir zaman kalsa da 2012 Olimpiyatları'na ev sahipliği yapan İngiltere'nin Dünya Kupası organizasyonunda zorlanmayacağını savundu.
Yeniden oylama yapılması durumunda Katar'ın şansının Rusya'ya göre daha az olduğunu ileri süren Daily Telegraph, 2022'ye kadar fazla zaman bulunduğunu ve inşaatlarda çalışan göçmen işçilerden yüzlercesinin hayatını kaybetmesinin Katar için olumsuz bir durum olduğunu aktardı.
"İstifa kararının taktiksel bir yönü olabilir"
Soruşturma sonrasında ciddi sonuçların ortaya çıkacağını savunan Independent gazetesi ise "Neden gitti" sorusunu yönelttiği bölümde şunları kaydetti:
"Blatter'in istifası sürpriz oldu. Daha büyük bir fırtınanın kendisine doğru geldiğini gördü. Blatter bir taraftan ABD'li ve İsviçreli yetkililerle mücadele ederken diğer taraftan FIFA içinde bir direnişle karşılaştı. Güçlü sponsorlarla da mücadele etmek zorunda kaldı. Dolayısıyla omuzlarındaki yük ağırlaştı. İstifa kararının taktiksel bir yönü olabilir. Eğer iddialar ilk ortaya çıktığı zaman istifa etseydi, Prens Ali bu görevi alacaktı. Şimdi ise Prens Ali'yi geride bırakmış bir Blatter olarak yeni genel kurula kadar görevinin başında olacak."
Blatter'in, yolsuzluk iddiasının ardından istifa etmesini, dünya futbol kamuoyunun büyük bir sevinçle karşıladığını öne süren The Sun gazetesi ise istifa kararının FBI'ın Blatter'i da soruşturmaya başladığı haberlerinin arkasından geldiğine dikkati çekti.
UEFA Başkanı Michel Platini'nin FIFA Başkanı olma ihtimalinin yüksek olduğunu yazan Daily Mail de 2010 Dünya Kupası'nın ev sahipliği için Güney Afrika Futbol Federasyonu'ndan (SAFA) 10 milyon dolar alındığı iddiasının ardından Blatter'ın istifa ettiğini aktardı.
Gazete, 2018 ve 2022 Dünya Kupası için yeniden oylamaların hep gündemde olduğunu ancak Blatter'ın istifasıyla bu ihtimalin daha da güçlendiğini savundu. (AA)