Basın-İş Sendikası yarın gazetecilerle 2. kez buluşacak

Gazetecileri sendikal örgütlenmeye çağıran DİSK Basın-İş Sendikası yarın akşam (15 Ocak Salı) saat 19.30′da Şişli’deki DİSK binasında yeniden gazetecilerle buluşacak.

5 Ocak’ta DİSK Genel Merkezi'nde düzenlenen toplantıda gazetecilerle ilk buluşmasını gerçekleştiren Basın-İş, örgütlenme çalışmalarını ve basın emekçilerinin güncel sorunları karşısında atılacak somut adımları kararlaştırmak için 15 Ocak akşamı 19.30′da Şişli’deki DİSK binasında yeniden gazetecilerle buluşacak.



Basın-İş Yönetim Kurulu, yayımladığı çağrı metniyle gazetecilere şöyle seslendi:



Sendikalar yasası ekim ayında değişti. Buna göre daha önce yalnızca matbaa çalışanlarının örgütlenebildiği DİSK’in kurucu sendikalarından Basın-İş’in kapıları, yeni değişiklik ile birlikte tüm gazetecilere ve gazete çalışanlarına açıldı.



Basın sektöründe çalışan herkes bilir ki; işyerlerinde yaşanan sorunlar neredeyse ‘doğası gereği’ kabul edilip, kanıksanmıştır. Fazla mesailer ödenmez. “Servis, yemek, kreş” gibi sosyal haklar yazılı olarak var ama yoktur. Sigorta primleri, maaş tutarınca yatırılmaz, belli bir miktarın üzeri elden ödenir. Bu durum, emeklilik maaşının azalması anlamına gelir. Sigortasız da olsa meslekte yıllarca çalışılır, hasbelkader sigorta olunduğunda ise, sigortasız çalışılan dönemin hakkı sorulmaz. “Meslek gereği, durum böyledir.” Sektörde çalışan kadınlar, hamilelik sürecinin zamanını, çalıştığı işyerinin isteğine bağlı olarak ayarlamak zorundadır. Çalışanlar, iş akdinin feshedildiğini, servis kendisini almaya gelmediğinde ya da kartı kapıyı açmadığında fark eder. Ya da insan kaynakları, gün sonunu bekleyip iş akdinin sonlandırıldığını söylediğinde, çalışana sadece ‘yasal haklarım saklı kalmak kaydıyla’ yazmak kalır. Eşit işlere asla eşit ücret ödenmez.



Tüm bunlar yetmezmiş gibi artık işyerlerinde siyasi görüşlerin muhalifliği de işten atılma sebepleri arasında. Gazetecilerin mesleğini yaparken yazdıkları nedeniyle tutuklanmaları, yıllarca cezaevlerinde yatmaları ve buna ses çıkaranların da “gazeteci değilmiş gibi” gösterilmeleri de cabası.



Tüm gazetecilere çağrımızdır. Bu sorunlar ve benzerlerine, ‘mesleğin doğasında var’ dememek için, artık sesimizi duyurabilmek için, matbaa işçileri ile birlikte artık daha güçlü örgütlenebilmek ve toplu iş sözleşmelerine imza atabilmek için, işsizliği, sosyal hakların bir bir azalmasını kanıksamamak için, hepinizi DİSK çatısı altında örgütlenmeye çağırıyoruz.



Gelin hep birlikte kendi kaderimizi kendi ellerimize alalım, haklarımıza, işimize, mesleğimize sahip çıkalım.



Gelin, hep birlikte sorunlarımızın çözümü için basın emekçilerinin söz ve karar sahibi olduğu bir sendikayı birlikte büyütelim.”


Son halini gören herkes aynı yorumu yaptı Okan Buruk'un özel isteği Michail Antonio Narin Güran cinayeti davasında yeni gelişme! Sıcaklıklar 15 derece birden düşecek Restorandaki yangından acı haber geldi Komutan askerlere cinsel saldırıda bulunmuştu...